Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Växtdryck blir alltmer en stapelvara i svenskarnas hem, men visste du att det är superlätt att göra egen hemma? Vi tipsar om flera varianter som alternativ till vanlig mjölk, som är goda i allt från smoothies till gröt och kaffe till att bara dricka precis som de är!
Det finns många fördelar med att göra hemgjord växtdryck istället för att köpa den i butik. Först och främst är det mycket billigare att göra egen växtdryck hemma. Då det är få ingredienser som behövs för att få ihop en smarrig växtdryck, och relativt billiga sådana, får du ut en stor mängd dryck som kostar mindre än om du köper färdig växtdryck från en affär.
Eftersom all sorts växtdryck främst består av vatten blir det även snällare mot miljön att göra hemgjord växtdryck än att köpa färdig - eftersom all livsmedelsproduktion kräver enorma mängder vatten.
Att göra egen växtdryck hemma kanske känns krångligt men det är hur enkelt som helst - det mesta sköter sig självt. Så länge du har en mixer eller matberedare och någonting att sila drycken i kan du fixa i princip vilken växtbaserad dryck som helst. Det finns nötmjölkspåsar att köpa som är perfekta att använda när du gör egen växtdryck. Har du inte det går det minst lika bra med en silduk, ostduk, ren kökshandduk i linne/bomull, saftmaja eller till och med en bit av en ren oanvänd nylonstrumpbyxa.
När du gör växtbaserad dryck hemma vet du exakt vilka ingredienser du använder och inga onödiga tillsatser behövs. Du kan också justera mängden sötma i drycken utefter dina egna preferenser. Dadlar, stevia och agave- eller lönnsirap är utmärkta sötningsmedel för växtdryck. Kom bara ihåg att inte söta drycken om du tänker använda den i matlagning.
En annan fördel med hemgjord växtdryck är att du kan smaksätta den precis hur du vill. I våra recept ger vi tips på hur du kan smaksätta växtdrycken med vanilj, kanel, kakao eller kardemumma. Förutom kryddor kan du också tillsätta olika sorters bär för att få till en ny spännande smak. Vad sägs om kokosdryck med jordgubbssmak eller mandeldryck med hallonsmak? Tillsätt så mycket eller lite bär du vill efter eget tycke och smak när du mixar ihop din växtdryck.
Släng inte den överblivna nöt-, frö- och havremassan som blir över när du gjort egen växtdryck - det finns massor av goda tillbehör och rätter du kan använda den till. Du kan frysa in den och göra nötbollar eller använda i bakning som en bas till kakor eller bröd. Den överblivna massan kan också tillsättas i vegobiffar eller matiga grytor. Du kan också strö ut massan på en plåt och skjutsa in i ugnen så får du ett supergott crunch att strö över gröt, yoghurt eller glass. Dessutom kan den torkade massan också mixas för ett hemgjort nöt- eller havremjöl. Endast fantasin sätter gränser.
Det finns många fördelar med att välja växtbaserad dryck framför komjölk. En stor fördel är att du med allergier och överkänslighet kan dricka de flesta växtdrycker då de är fria från mjölkprotein och laktos. Förutom havredryck som kan innehålla spår av gluten är dessutom alla växtdrycker även naturligt glutenfria. Fördelen med att göra egen havredryck hemma är att du kan göra den på glutenfria havregryn.
Växtdryck har egentligen ingenting med vanlig mjölk att göra. Växtdryck består nämligen till största del av vatten samt valfri växt-, nöt- eller frösort och eventuell smaksättning. Växtdryck finns också i många olika smaker och varianter - speciellt om du gör egen hemma då du kan experimentera fram din egna favoritsmak.
När du gör hemgjord växtdryck behöver du i princip alltid blötlägga nötterna eller fröna några timmar innan du kan mixa ihop drycken. När du blötlägger råa frön och nötter bryts innehållet av antinutrienter ner vilket gör att näringsämnena aktiveras och bättre kan tas upp av kroppen.
Eftersom hemgjord växtdryck görs utan tillsatser håller den inte lika länge i kylen som den du köper i affären. Därför kan det vara bra att anpassa mängden du gör utefter hur snabbt du dricker upp den. Vanligtvis håller hemgjord växtdryck cirka fem dagar i kylen, men lukta och smaka på den för att veta om den går att dricka.
Mandeldryck är en av de populäraste växtdryckerna. Den smakar inte jättemycket men har en ton av mandelsmak som gör den perfekt till att använda i kaffe, smoothies, pannkakor eller att dricka som den är. Om du följer ett recept som innehåller mjölk och vill byta ut den är mandeldryck det perfekta substitutet på grund av dess milda smak.
Mandeln är världens näst mest konsumerade nöt (mandeln räknas som en nöt i dagligvaruhandeln) och sägs också vara den en av de nyttigaste nötterna, då den både har en hög andel omättade fetter och dessutom är snål på kalorier. Omättade fetter är nyttiga fetter som din kropp mår bra av att äta mer av enligt Livsmedelsverket. Den ovala lilla nöten har ett rikt innehåll av vitamin E och kalcium, och innehåller också stora mängder magnesium, järn, och zink.
Mandlar produceras främst på stora plantager i Kalifornien, men är också väldigt vanligt förekommande runt Medelhavet. Mandelns klimatpåverkan i jämförelse med andra livsmedel är relativt låg, men ändå snäppet högre än för andra nötter. Det största problemet med just mandelträd är att de är oerhört törstiga, och eftersom de odlas i torra områden slukar de enorma mängder vatten. Detta påverkar vattenresurserna där de odlas. Välj gärna ekologiska mandlar odlade utan kemiska bekämpningsmedel till din mandeldryck. Även om det i sig inte påverkar vattenproblemet så hjälper det den biologiska mångfalden.
Visste du förresten att förr i tiden var mandlar en av de finaste gåvorna man kunde få? Tänk då hur glad man hade blivit över en flaska hemgjord mandeldryck!
Ingredienser
250 g sötmandel 1 liter vatten 1 nypa flingsalt 1 tsk agavesirap
Tillagning
1. Blötlägg mandlarna i vatten i minst 5 timmar. Häll sedan av vattnet och skölj mandlarna i durkslag.
2. Mixa mandlarna i 1-2 minuter med vatten, flingsalt och agavesirap. Låt dra i några minuter.
3. Tvätta händerna. Sila vätskan genom en silduk, nötmjölkspåse eller en ren kökshandduk i linne med en bunke under. Krama ur ordentligt.
4. Häll upp mandeldrycken på flaska och kyl så håller den i 5 dygn.
Tips! Om du vill göra osötad mandeldryck som passar bra i matlagning är det bara att skippa agavesirapen helt.
172,50 kr /kg
167,80 kr /kg
147,80 kr /kg
275,80 kr /kg
Att ha en skvätt mandeldryck i kaffet är supergott och blir ännu godare om du skummar den innan den hälls i kaffet. När du skummar mandeldryck och andra växtdrycker gör du precis som med vanlig mjölk: värm upp drycken till önskad temperatur och skumma sedan med en visp/mjölkskummare.
Har du hört talas om guldmjölk någon gång? Det är en kryddig mjölkdryck med smak av kardemumma och kanel som får sin guldgula färg av gurkmeja. Gurkmeja är en ingefärsväxt som sägs kunna göra gott för oss människor på många olika plan. Den har använts som naturläkemedel i tusentals år, bland annat för att förbättra matsmältning, blodcirkulation och immunförsvar. Guldmjölk fungerar utmärkt att tillagas med mandeldryck och egentligen vilken annan växtdryck som helst.
Chailatte är en annan kryddig mjölkdryck där mandeldryck passar finfint att använda sig av. Chai är en dryck från Indien bestående av svart te med aromatiska kryddor som blandas med mjölk och socker. När du gör en chailatte med mandeldryck kan du välja om du vill använda dig av svart te med smak av chai eller vanligt svart te och göra en egen kryddblandning för att få till smaken exakt så som du vill ha den. Värmande för hela kroppen och framförallt riktigt gott.
Den gröna drycken matcha latte är en annan värmande dryck som mandeldryck funkar toppen till. Matcha är grönt te-pulver som är väldigt vanligt förekommande i Japan och Kina. Endast de finaste te-löven plockas och mals ner till ett fint ljusgrönt pulver. Smaken är väldigt unik och används främst i söta saker som glass, smoothie och bakverk eller i just matcha latte. När du använder mandeldryck till din matcha latte rekommenderar vi att vispa upp den ordentligt för ett härligt fluffigt skum.
Havredryck är en av de populäraste växtdryckerna idag och den är väldigt enkel att göra hemma. Till skillnad från nötdrycker behövs ingenting blötläggas och du kan därför ha havredryck färdig på nolltid. Havredryck känns krämig och har en tydlig smak av havre som gör sig fint i gröt, smoothies och kaffe. Havre innehåller många näringsrika ämnen som B-vitamin, antioxidanter, aminosyror, kalium, zink och magnesium. Havre innehåller även höga halter betaglukaner vilket är ett lösligt kostfiber som hjälper kroppen att hålla en jämnare blodsockernivå. De långsamma kolhydraterna som finns i havre gör att du håller dig mätt och belåten länge.
Ur ett miljöperspektiv är havredryck troligen den bästa växtdrycken som finns. Havre älskar vårt nordiska klimat och odlas över hela Sverige, vilket i sin tur betyder att havren inte behöver färdas så långt för att nå hem till oss. Det är också en otroligt klimatsmart gröda då den inte behöver mycket mark för att växa - alltså ett toppenval på alla sätt och vis.
Visste du att svenskt havre anses vara ett av världens bästa? Så bra att till och med amerikanerna vill ha det.
Ingredienser
3 dl havregryn 1 l vatten 1 nypa flingsalt 1 tsk agavesirap 2 msk rapsolja eller smält kokosolja
Tillagning
1. Lägg alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Om du använder kokosolja, smält den på låg värme innan så den blir flytande.
2. Mixa alltsammans på hög hastighet i 1 minut tills vätskan blir vit och krämig.
3. Tvätta händerna. Sila vätskan genom en silduk, nötmjölkspåse eller en ren kökshandduk i linne med en bunke under. Krama ur ordentligt.
4. Häll upp drycken i en ren glasflaska eller glasburk med lock och förvara i kylen i 3-5 dagar.
5. Skaka om innan användning då drycken kan skikta sig.
Tips! När du gör egen havredryck hemma går det självklart bra att använda glutenfria havregryn för att vara säker på att drycken är helt glutenfri.
Precis som med mandeldryck passar havredryck utmärkt att värma upp, skumma och använda i alla möjliga varma drycker som chai latte, matcha latte och rödbetslatte. På tal om rödbetslatte - visste du att förutom att ge en vackert rosa färg till din latte är rödbetan också fylld av massa antioxidanter och kan bidra till ett lägre blodtryck.
Hasselnötsdryck har en ljust brun färg och en något sötare smak än mandeldryck. Den krämiga hasselnötsdrycken är god att dricka som den är men blir nästan ännu godare med en touch av kakao eller kardemumma. Eftersom den är något sötare än andra växtdrycker passar den bra att använda i bakning och smoothies.
Hasselnöten har ett högt innehåll av protein och omättade fetter vilket ger många hälsoeffekter. Förr i tiden använde man till och med hasselnötter i medicinska syften. Den runda lilla nöten är rik på fosfor, magnesium, folsyra, vitaminer och inte minst vitamin E som har en påtaglig antioxidativ effekt. Dessutom är det den nöt som innehåller minst andel mättat fett.
De hasselnötter vi äter i Sverige kommer oftast från Turkiet och Italien där det finns risk för hög påverkan på vattenresurserna. Det talas även om en risk för förlust av biologisk mångfald eftersom hasselnötsodlingarna kan anläggas i naturligt artrika områden. Det växer faktiskt hasselnötter vilt i Sverige för allmänheten att plocka - se bara till att fråga den som äger marken först om tillåtelse.
Visste du att en fjärdedel av världens hasselnötter går åt till att göra nutella? Inte så konstigt kanske med tanke på hur gott det är.
209,75 kr /kg
139,88 kr /kg
983,33 kr /kg
209,75 kr /kg
167,65 kr /kg
Ingredienser
2,5 dl hasselnötter 5 dl vatten 1 nypa flingsalt ev. 1-2 urkärnade dadlar (eller annan sötning) För hasselnötsdryck med chokladsmak: tillsätt 1 msk kakao
Tillagning
1. Lägg hasselnötterna i blöt i minst 5 timmar.
2. Skala hasselnötterna. Lägg i en mixer eller matberedare.
3. Häll på vattnet. Lägg i dadlarna, flingsaltet och eventuellt kakao eller annan smaksättning. Kör på högst fart i 1-2 minuter tills allt är söndermixat.
4. Tvätta händerna. Sila vätskan genom en silduk, nötmjölkspåse eller en ren kökshandduk i linne med en bunke under. Krama ur ordentligt.
5. Häll upp drycken i rengjorda glasflaskor och förvara i kylen. Håller i cirka 5 dagar - men smaka och lukta för att vara säker på att den inte blivit dålig.
Sojadryck har en krämig konsistens och en lätt söt smak som gör sig fint i pannkakor, smoothies och chiapudding. Smaksatt sojadryck är en riktig höjdare - speciellt vanilj- eller chokladsmak.
Sojabönor består till största del av protein och kolhydrater. Dessutom är de en bra källa till järn, fibrer, kalium, kalcium, omega-3 och vitamin E. Sojabönans kompletta aminosyraprofil gör att den urskiljer sig från andra bönor enligt medicinske chefen Mats Halldin. Aminosyror kan beskrivas som små byggstenar i protein som är livsnödvändiga för oss människor. Detta betyder att sojabönor är en ypperlig ersättning av animaliska produkter som fisk och kött.
Sojabönor är toppen för både vår miljö och hälsa då de har relativt låg miljöpåverkan och är fulla av näring. Sojabönan har ett ökänt rykte av att vara dålig för miljön, speciellt i Sydamerika där savanner och regnskogar skördas ner för att sojabönor ska få odlingsmark. Detta beror dock inte på ökande sojakonsumtion hos vegetarianer utan snarare på den ökande köttkonsumtionen världen över enligt Världsnaturfonden WWF. Djuren utfodras nämligen med sojabönor och ju fler djur som föds upp, desto mer mark behövs för odla sojabönor åt dem.
Visste du att sojabönan är otroligt dimensionell och kan användas till massa olika saker? Sojaolja används som biodiesel, sojabläck används för att trycka upp tidningar och sojavax används för att göra ljus - för att bara nämna några saker.
Om du funderar på att göra hemgjord sojadryck finns det en del saker att tänka på för att få till den så bra som det bara går. Först och främst har vi bönorna. Godast sojadryck får du om du använder torkade vita sojabönor som sedan blötläggs, gärna över natten. Du kommer då märka hur mycket vatten bönorna drar åt sig och hur stora och fylliga de blir - detta kommer hjälpa för att få till en fluffig och krämig sojadryck.
Hemgjord sojadryck är också den enda växtdrycken som behöver värmas för att alla smaker ska blomma ut ordentligt. Efter att sojabönorna blötlagts mixas de med vatten och sen ska alltsammans kokas upp i en kastrull. När det börjar koka sänker du värmen och låter drycken reducera i cirka 15-20 minuter medan du rör regelbundet. Ju längre du kokar sojadrycken desto mer söt och mindre bitter blir den. När det kokat klart skummar du av drycken innan du låter den svalna, silar och häller upp i väl rengjorda glasflaskor eller burkar.
Sesamdryck har en nötig smak som passar fint i kaffe, smoothies och gröt. Hemgjord sesamdryck kan lätt få en besk smak och därför kan det vara till fördel att söta upp den lite med valfritt sötningsmedel.
Sesamfrön är vanligt förekommande i asiatisk mat, på bagels, hamburgerbröd och i bakverk. Det smakrika lilla fröet är fullproppat av näringsrika ämnen som kalcium, järn, fosfor och magnesium. Torkade sesamfrön består till störst del av fetter och främst fleromättade fetter som är nödvändiga för oss människor. Våra kroppar kan inte tillverka fleromättade fetter (essentiella fettsyror) av sig själva, utan det tas upp via det vi äter - alltså är sesamfrön perfekt att äta för att få i sig nödvändiga näringsrika ämnen.
När du gör sesamdryck hemma kan du använda dig av antingen skalade eller oskalade sesamfrön. Om du använder skalade sesamfrön är det dock bra att ha i lite oskalade sesamfrön också för att höja kalciumhalten. Du behöver inte blötlägga sesamfröna innan du mixar ihop din sesamdryck, men du kan självklart göra det om du vill.
Sesamfrön växer som bäst vid varmare platser som Sydamerika och Nordafrika och därför behöver de färdas en bit för att ta sig till Sverige. Sesamfrön anses faktiskt vara ett av framtidens bästa livsmedel för vår planet och hälsa då de har högt näringsvärde och relativt låg miljöpåverkan enligt Världsnaturfonden WWF. Köp gärna ekologiska sesamfrön eftersom de odlas utan kemiska bekämpningsmedel.
Visste du att sesamfrön spelar en viktig roll i mellanösterns favoritröra hummus? Hummus innehåller nämligen tahini som är en krämig pasta gjord på sesamfrön.
104,88 kr /kg
128,43 kr /kg
140,47 kr /kg
656,58 kr /kg
Hampafrödryck görs på, som namnet avslöjar, hampafrön. Dessa små frön är fulla av näring och kallas ofta för “superfood”. De har en lätt nötig smak som gör sig väldigt bra som just växtdryck men också som frösmör och fröolja. I hampafrön finns massa nyttiga vitaminer och mineraler som till exempel kalium, fosfor och magnesium. De är också fiberrika och fyllda av protein och därför superbra att äta om man är vegetarian.
Hampafrön anses vara ett av framtidens bästa livsmedel för vår planet och hälsa då de är otroligt näringsrika och har relativt låg miljöpåverkan. Enligt WHO är hampafrön ett livsmedel som har en optimal balans mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6. Frönas höga fettsyror gör dem väldigt effektiva för torr och kliande hud. Dessutom ger de boostande näring till torrt hår och tunna naglar.
Hampafrönas låga miljöpåverkan beror på dess förmåga att kunna växa bra i näringsfattig jord och i kallare klimat. Dessutom är de väldigt tåliga och växer snabbt.
Visste du att det blir allt mer vanligt att odla hampa i Sverige? I vårt kalla klimat kan hampaplantor växa sig så höga som två meter.
Ingredienser
2,5 dl hampafrön 7 dl vatten 1 nypa flingsalt ev. 2-3 urkärnade dadlar (eller annan sötning) ev. ½ tsk vaniljpulver (eller vaniljpasta)
Tillagning
1. Lägg alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Kör på högst fart i 1-2 minuter tills allt är söndermixat.
2. Tvätta händerna. Sila vätskan genom en silduk, nötmjölkspåse eller en ren kökshandduk i linne med en bunke under. Krama ur ordentligt.
3. Häll upp drycken i rengjorda glasflaskor och förvara i kylen. Håller i cirka 5 dagar - men smaka och lukta för att vara säker på att den inte blivit dålig.
Kokosmjölk och kokosgrädde har du säkert använt i matlagning tidigare, men visste du att det är enkelt att göra egen hemma? Den tropiska kokosnöten växer vid varma breddgrader på stora palmträd och kokosmjölk används ofta i sydostasiatisk matlagning. Det vita fruktköttet i en kokosnöt kallas för kopra och är det som används för att göra kokosfett och kokosolja. Själva kokosmjölken du köper på affären är den vätska som extraheras från fruktköttet, kopran, av mogna kokosnötter som spätts ut med vatten.
Kokosdryck består till största del av fett, främst mättat sådant, och är desto fattigare på protein och kolhydrater. Kroppen använder mättat fett som energi men det är inte hälsosamt för oss människor om för stor del av det fett vi äter är mättat. Om man har problem med hjärtat och högt kolesterolvärde är det bra att undvika mättade fetter så mycket som möjligt enligt Livsmedelsverket. Kokosdryck är också ett relativt näringsfattigt livsmedel så därför kan det vara en bra idé att använda din hemmagjorda kokosdryck i en smoothie som du proppar med massa nyttigheter som grönsaker och bär. Det sägs även att kokos ökar kroppens förbränning. Det näringsfyllda innehållet sägs vara bra för hud och hår - kokosolja används ju ofta i både hår och på torra läppar exempelvis.
Ur ett miljöperspektiv är kokosdryck inte den bästa växtmjölken att göra hemma. Världsnaturfonden WWF skriver att kokosnötter dels behöver färdas en lång väg för att komma till Sverige men också att regnskogar och palmer skördas i stora mängder för att kunna odla kokosnötter. När du köper kokos för att göra egen kokosdryck hemma - kolla på förpackningen så att den är fairtrade och från ett företag som inte associeras med avskogning.
Visste du att man brukar kalla kokosvatten för naturens sportdryck? Det innehåller nämligen de fem elektrolyterna kalium, kalcium, magnesium, natrium och fosfor som bidrar till bibehållen uthållighet och förbättrat vattenupptag vid träning.
Kokosgrädde passar bra för matlagning och bakning medan kokosmjölk passar bra till att dricka som den är.
Ingredienser
250 g naturella kokoschips 6-7 dl vatten (för att göra kokosmjölk) eller 4-5 dl vatten (för att göra kokosgrädde) 1 nypa flingsalt
Tillagning
1. Blötlägg kokoschipsen i vatten i minst 5 timmar.
2. Häll av vattnet och mixa kokoschipsen med valfri mängd vatten som står i ingredienslistan och flingsaltet.
3. Mixa 1-2 minuter tills det inte finns några stora kokosbitar kvar.
4. Tvätta händerna. Sila vätskan genom en silduk, nötmjölkspåse eller en ren kökshandduk i linne med en bunke under. Krama ur ordentligt.
5. Häll upp drycken i rengjorda glasflaskor eller burkar och förvara i kylen. Håller i cirka 3-5 dagar - men smaka och lukta för att vara säker på att den inte blivit dålig.
6. Tips! Om du har riven kokos hemma går det minst lika bra att använda istället för kokoschips och då behöver du inte blötlägga dem.
Cashewnötsdryck är väldig lik mandeldryck på många sätt men den har mindre nötsmak och en rik krämig konsistens. De små böjda nötterna är rika på järn och vitamin E och fulla av omättade fetter som kroppen gillar. Dessutom innehåller cashewnötter relativt mycket kolhydrater vilket är perfekt när man behöver hålla sig mätt en längre stund.
Det som är extra bra med att göra hemgjord cashewnötsdryck är att den inte behöver silas vilket gör att alla nyttigheter från cashewnötterna bibehålls i drycken! Om din mixer är tillräckligt stark mixas nämligen cashewnötterna sönder så pass väl att du knappt märker av bitar av dem i drycken. Likt mandlar behöver cashewnötter blötläggas i några timmar innan de kan mixas ihop till en krämig dryck.
De cashewnötter vi äter i Sverige kommer oftast från tropiska länder och särskilt Vietnam. Cashewnötter växer oftast vid platser där det finns stor risk för förlust av biologisk mångfald och vattenförbrukningen är relativt hög för att odla dem.
Visste du att cashewnöten fått sitt namn från portugisiskan? Ordet cashew är nämligen en spinn på portugisiskans namn för nöten, vilket är “caju”.
Risdryck har ofta en tunnare konsistens än andra växtdrycker och den är inte särskilt fullproppad med smak heller. Den rinniga konsistensen gör att risdryck passar perfekt i maträtter och att koka gröt på. För att få till mer smak på den hemgjorda risdrycken kan du byta ut en tredjedel av riset mot vit quinoa. Quinoan höjer då fiberinnehållet i drycken samtidigt som den bidrar med en lätt nötig smak.
Risdryck gör du på samma sätt som andra växtdrycker genom att mixa ris med vatten och smaksättning för att sedan sila av den ordentligt. Risdryck kan göras på antingen kokt eller okokt ris och du väljer själv om du vill använda vitt långkornigt ris eller brunt fullkornsris. Om du använder okokt ris bör det ligga i blöt i minst 5 timmar, men gärna över natten. Eftersom risdryck inte har så mycket smak kräver den en nypa flingsalt och gärna en smaksättning som kanel eller kardemumma (så länge du inte planerat att använda den hemgjorda risdrycken i matlagning såklart).
Ris har en låg fetthalt och innehåller mycket protein, fibrer, stärkelse, mineraler och vitaminer. Jämfört med andra spannmål är ris en något mer resurskrävande gröda med en ovanligt hög klimatpåverkan. Ris växer i vattentäckta odlingar vilket gör att metan frigörs från marken. Metan är en växthusgas som bidrar till en förstärkt växthuseffekt. Dessutom vattnas ris så intensivt att det kan ha en hög påverkan på vattenresurserna där det odlas.
Visste du att Asien producerar och konsumerar ca 90% av all världens ris? I många asiatiska länder äter man till och med ris till frukost.
Om du vill testa något nytt kan du prova att göra horchata. Horchata är en populär mexikansk dryck som ofta beskrivs som en söt risdryck. Drycken görs på ris, mjölk, vanilj och kanel och serveras på många mexikanska restauranger. Här tipsar vi om en vegansk horchata som görs på mandeldryck istället för vanlig mjölk.
Ingredienser
3 dl okokt långkornigt vitt ris 2 kanelstänger 9 dl vatten 3 ½ dl mandeldryck 2 tsk vaniljextrakt eller ½ tsk äkta vaniljpulver 2 tsk malen kanel ½ dl - 1 ½ dl strösocker (smaka dig fram efter eget tycke)
Tillagning
1. Lägg ris, 4,5 dl vatten och kanelstänger i en mixer eller matberedare.
2. Mixa i ungefär 2 minuter eller tills riset och kanelstängerna blivit grovmalda. Tillsätt resterande mängd vatten och mixa igen. Häll innehållet i en kanna eller skål. Täck över med ett passande lock eller folie och ställ åt sidan över natten (eller minst 8 timmar).
3. Tvätta händerna. Sila av risdrycken ordentligt genom en silduk eller kökshandduk i linne/bomull ner i en kanna. Släng risresterna.
4. Rör ner mandeldryck, vanilj, kanel och socker efter eget tycke och smak. Kyl ordentligt tills det är dags att servera. När det är dags att dricka horchatan rör du ordentligt i drycken och serverar med massa is i glaset.
39,95 kr /kg
77,90 kr /kg
815,91 kr /kg
117,00 kr /kg