Gå vidare till huvudinnehåll
Frukt och grönsaker i säsong

Frukt och grönsaker i säsong

Säsongens frukt och grönsaker är inte bara bra för miljön och ekonomin, de är också bättre för din hälsa. Läs vidare för att lära dig mer om vad vi egentligen menar med "i säsong". Foto: Charlie Drevstam

Säsongens frukt och grönsaker är inte bara bra för miljön och ekonomin, de är också bättre för din hälsa. Läs vidare för att lära dig mer om vad vi egentligen menar med "i säsong". Vi förklarar också varför du ska handla frukt och grönsaker i säsong och delar med oss av receptförslag så du kan använda säsongens råvaror i matlagning och bakning.

Innehåll

Vad innebär "i säsong" Varför ska man välja frukt och grönsaker i säsong Säsonger under året I säsong – månad för månad Vanliga frukter och bär – säsong, smakkompisar och näringsinnehåll Vanliga grönsaker – säsong, smakkompisar och näringsinnehåll Recept på efterrätter med säsongens frukt Recept med säsongens grönsaker

Vad betyder "i säsong"?

De flesta frukter, bär och grönsaker finns att köpa året runt. Men det behöver inte betyda att de är i säsong. När vi talar om att frukt och grönsaker är i säsong, menar man att de är skördade under den tid på året då de naturligt växer och mognar i det land där de produceras. Det är även under denna tid de för det mesta säljs i butikerna. Man pratar även om “i säsong” för råvaror som odlas och produceras utanför Sverige, till exempel europeiska citrusfrukter som är i säsong under vintertid i Sverige. I den här artikeln fokuserar vi på råvaror i Sverige och inom Europa.

Varför ska du välja frukt och grönsaker i säsong?

Det finns många fördelar med att välja frukt och grönsaker i säsong:


Lägre pris – En av de största fördelarna med att köpa frukt och grönt under säsong är att den ofta är billigare än frukt som inte är i säsong. Det finns en högre tillgång på råvarorna, vilket leder till att konsumenter kan få ett bättre pris.

Bättre för miljön – Under säsongen är det lättare att få tag på färska grönsaker, bär och frukt. De odlas och säljs ofta lokalt, vilket gör att de inte behöver transporteras långa sträckor. Färre och kortare transporter är bättre för miljön med minskade utsläpp och minskad miljöpåverkan.

Högre näringsinnehåll – Frukter, grönsaker och bär som plockas när de är mogna har de högsta nivåerna av vitaminer, mineraler och antioxidanter. De är helt enkelt mer näringsrika när de är i säsong.

Stödjer lokala producenter – Att köpa frukt och grönt i säsong bidrar till att stödja lokala jordbrukare. Det är bra för den lokala ekonomin och hjälper till att stötta en levande landsbygd.

Godare – När råvarorna är i säsong är de mogna och saftiga, vilket gör dem extra goda till matlagning och bakning.

Säsonger under året

Vinter (december - februari) - Under vintermånaderna finns det gott om olika sorters kål, lök, rättika, rödbetor och vinteräpplen. Du hittar också fin svensk brysselkål, stjälkselleri och pumpa i butikerna. Passa också på att njuta av svenska äpplen, persiljerot och grönkål. Bland de europeiska råvarorna som är i säsong hittar du gott om citrusfrukter som apelsiner, citroner och limefrukter.


Vår (mars - maj) - Under vårmånaderna kommer mer späda råvaror in i butikerna. I säsong under dessa månader är salladskål, vitkål och isbergssallad. Under sena våren får vi dessutom en försmak på sommaren med favoriter som rabarber, färskpotatis och sparris. Europeiska råvaror i säsong är knipplök, broccoli, fänkål, persika och mangold.


Sommar (juni - augusti) - Under högsommaren och sensommaren smäller det plötsligt till och hyllorna dignar av härliga råvaror från sommarens skördar. Förutom saftiga meloner kan du njuta av sockerärtor, spenat, aprikoser, zucchini och päron bara för att nämna några. Svenska bär som vinbär, blåbär och jordgubbar finns i massor och även paprika är extra god under sommaren.


Bland de europeiska råvarorna hittar du godsaker som nektarin och persika. De kan vara svåra att hitta i butik under resten av året.


Höst (september - november) Hösten och tidiga vintern är verkligen svampens säsong, men du hittar också fin svensk brysselkål, äpplen, plommon, stjälkselleri och pumpa i butikerna. Passa också på att njuta av svenska äpplen, persiljerot, vindruvor och grönkål.

Aubergine, spenat, paprika, citron, apelsin och kiwi är några av de europeiska råvarorna du hittar i butik under hösten.

I säsong – månad för månad

Här ser du när råvarorna är i säsong, månad för månad.

Januari

Frukt

Äpple, päron, apelsin, grapefrukt, kiwi

Grönsaker

Brysselkål, jordärtskocka, morot, potatis, palsternacka, kålrot, grönkål, vitkål, lök, rotselleri, rättika, rödbetor, rödkål

Bär

Jordgubbar, hallon, smultron

Februari

Frukt

Kiwi, clementin, vindruvor, blodapelsin, sharon, äpple

Grönsaker

Rättika, brysselkål, rotselleri, jordärtskocka, grönkål, kålrot, morot, vitkål

Bär

Svenska bär hittar du i frysdisken denna månad

Mars

Frukt

Apelsin, blodapelsin, citron, sharon, pomerans, clementin, grapefrukt, kiwi, vindruvor

Grönsaker

Bladspenat, rödbeta, lök, grönkål, jordärtskocka, kålrot, morot, palsternacka, potatis, rotselleri, vitkål

Bär

Svenska bär hittar du i frysdisken denna månad

April

Frukt

Apelsin, rabarber, citron, grapefrukt, granatäpple, kiwi, persika

Grönsaker

Färskpotatis, sparris, salladskål, isbergssallad, aubergine, avokado, lök, gurka, morot, palsternacka, paprika, purjolök, potatis, ramslök, rödbeta, lök, kålrot, rotselleri, vitkål, blomkål, broccoli, fänkål, mangold

Bär

Svenska bär hittar du i frysdisken denna månad

Maj

Frukt

Rabarber, citron, persika

Grönsaker

Gurka, rädisa, mangold, tomat, aubergine, morot, palsternacka, purjolök, potatis, ramslök, rödbeta, lök, salladslök, sparris, spenat, spetskål, färsk vitlök

Bär

Svenska bär hittar du i frysdisken denna månad

Juni

Frukt

Aprikos, fikon, melon, citron, granatäpple, rabarber

Grönsaker

Sockerärtor, gurka, purjolök, blomkål, broccoli, basilika, dill, gräslök, persilja, lök, kålrabbi, morot, palsternacka, potatis, rädisa, rödbeta, sallad, salladslök, sockerärta, sparris, spenat, spetskål, tomat, färsk vitlök

Bär

Jordgubbar, körsbär

Juli

Frukt

Päron, persika, nektarin, aprikos, citron, fikon, melon, rabarber, vindruvor, plommon

Grönsaker

Kronärtskocka, sockerärtor, spenat, basilika, blekselleri, blomkål, broccoli, brytbönor, dill, fänkål, gräslök, persilja, lök, gurka, kålrabbi, kålrot, majrova, mangold, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rädisa, rödbeta, sallad, salladskål, sparris, spetskål, zucchini, tomat, vitkål, färsk vitlök, isbergssallad, rotselleri, purjolök, majs

Bär

Blåbär, hallon, vinbär, krusbär, körsbär

Augusti

Frukt

Plommon, aprikos, citron, fikon, melon, nektarin, persika, päron, rabarber, vindruvor

Grönsaker

Pumpa, majrova, rödkål, kålrabbi, basilika, blekselleri, blomkål, bondbönor, brytbönor, broccoli, dill, fänkål, gräslök, lök, gurka, kålrot, majs, mangold, morot, palsternacka, paprika, persilja, pumpa, rädisa, rättika, rödbeta, sallad, salladskål, sockerärta, sparris, spenat, spetskål, zucchini, tomat, vitkål

Bär

Björnbär, blåbär, hallon, vinbär, krusbär, körsbär

September

Frukt

Äpple, fikon, melon, citron, nektarin, persika, plommon, päron, vindruvor

Grönsaker

Blekselleri, blomkål, bondbönor, brytbönor, lök, paprika, savoykål, broccoli, brysselkål, dill, gräslök, fänkål, grönkål, gurka,

Bär

Nypon, björnbär, körsbär, jordärtskocka, kålrabbi, kålrot, majrova, majs, mangold, morot, palsternacka, persilja, pumpa, purjolök, potatis, rättika, rödbeta, rödkål, salladskål, sallad, spenat, spetskål, zucchini, tomat, vitkål

Oktober

Frukt

Kiwi, citron, apelsin, dadlar, clementin, fikon, melon, plommon, päron, äpple

Grönsaker

Blomkål, broccoli, stjälkselleri, persiljerot, aubergine, avokado, brysselkål, dill, persilja gräslök, grönkål, lök, gurka, jordärtskocka, kålrot, morot, palsternacka, pumpa, purjolök, potatis, rättika, rödbeta, rödkål, sallad, salladskål, savoykål, spetskål, zucchini, tomat, rotselleri, vitkål, paprika, spenat

Bär

Körsbär, nypon

November

Frukt

Mango, sharon, kastanjer, apelsin, citron, clementin, dadlar, fikon, grapefrukt, kastanjer, kiwi, päron, vindruvor, äpple

Grönsaker

Potatis, svartrot, avokado, blomkål, brysselkål, dill, lök, grönkål, jordärtskocka, kålrot, morot, palsternacka, pumpa, purjolök, rättika, rödbeta, rödkål, sallad, salladskål, savoykål, spetskål, vitkål

Bär

Nypon

December

Frukt

Apelsin, äpple, citron, clementin, dadlar, fikon, grapefrukt, kastanjer, kiwi, päron, sharonfrukt, vindruvor

Grönsaker

Endive, blomkål, avokado, brysselkål, lök, grönkål, jordärtskocka, kålrot, morot, palsternacka, potatis, pumpa, purjolök, rättika, rödbeta, rödkål, sallad, salladskål, savoykål, spetskål, svartrot, vitkål

Bär

Svenska bär hittar du i frysdisken denna månad

Vanliga frukter och bär – säsong, smakkompisar och näringsinnehåll

Här hittar du information om när våra vanligaste frukter och bär är i säsong, och vilka näringsämnen de innehåller. Du får också tips om deras smakkompisar.


Apelsin Säsong: Vinter. Smakkompisar: Choklad, jordgubbar, lime, chili, rosmarin, saffran. Innehåll: Vitamin C, tiamin, kalium.

Aprikos Säsong: Vår. Smakkompisar: Choklad, hallon, ingefära, rosmarin, svamp, lammkött. Innehåll: Vitamin A, vitamin C, kalium.

Banan Säsong: Hela året. Smakkompisar: Choklad, blåbär, nötter, bacon, kokos, curry, mango chutney. Innehåll: Vitamin A, vitamin B, magnesium, kalium, järn.

Björnbär Säsong: Sommar. Smakkompisar: Äpple, choklad, vanilj, getost, fetaost, spenat, kål. Innehåll: Vitamin C, vitamin E, kalium.

Blåbär Säsong: Sommar. Smakkompisar: Vanilj, citron, aprikos, kiwi, vit choklad, avokado, rödbeta, rotselleri, spenat. Innehåll: Kalium, vitamin C, järn.

Cantaloupe (nätmelon) Säsong: Sommar. Smakkompisar: Honung, pistage, chili, burrata, charkuterier. Innehåll: Vitamin A, vitamin C, kalium.

Citron Säsong: Vinter. Smakkompisar: Kokos, vit choklad, apelsin, anis, broccoli, fet fisk. Innehåll: Vitamin C, vitamin E, kalium.

Clementiner Säsong: Vinter och vår. Smakkompisar: Mango, pistagenötter, rosmarin, fläskkött. Innehåll: Vitamin C, tiamin, kalium.

Granatäpple Säsong: Vår. Smakkompisar: Dadlar, päron, valnötter, anka, aubergine, basilika. Innehåll: Vitamin C, vitamin E, kalium.

Hallon Säsong: Sommar. Smakkompisar: Citron, lakrits, ingefära, persika, choklad, mynta, tomat, burrata. Innehåll: Vitamin E, järn, kostfibrer.

Honungsmelon Säsong: Sommar. Smakkompisar: Smultron, apelsin, charkuterier, fetaost, ingefära. Innehåll: Vitamin C, vitamin B6, kalium.

Jordgubbar Säsong: Vår och sommar. Smakkompisar: Rabarber, apelsin, lime, honung, rosépeppar, basilika, svartpeppar, grönmögelost, stjärnanis. Innehåll: Vitamin C, folat, kalium, vitamin E.

Körsbär Säsong: Sommar. Smakkompisar: Choklad, kanel, päron, melon, fläskkött, timjan, fänkål. Innehåll: Vitamin C, vitamin B6, kalium.

Mango Säsong: Vinter. Smakkompisar: Mandarin, persika, rabarber, avokado, kardemumma, hummer. Innehåll: Vitamin C, vitamin E, vitamin B, kalium.

Nektarin Säsong: Sommar. Smakkompisar: Ricotta, lime, körsbär, koriander, getost, lufttorkad skinka. Innehåll: Vitamin A, vitamin E, vitamin C, kalium.

Persika Säsong: Sommar. Smakkompisar: Vanilj, björnbär, honung, vit choklad, grönmögelost, mynta, lufttorkad skinka. Innehåll: Vitamin A, vitamin E, vitamin C, kalium.

Plommon Säsong: Sommar och höst. Smakkompisar: Mandel, kardemumma, apelsin, fläskkött, ingefära, rosmarin. Innehåll: Vitamin C, vitamin K, kostfiber.

Päron Säsong: Höst. Smakkompisar: Nötter, kardemumma, mintchoklad, getost, mögelost, nötkött. Innehåll: Vitamin C, kalium och ett högt innehåll av kostfiber.

Rabarber Säsong: Vår. Smakkompisar: Fläder, kardemumma, kokos, kyckling, senapsfrö, chili. Innehåll: Vitamin C, kalium, fosfor.

Tranbär Säsong: Höst. Smakkompisar: Apelsin, äpple, ananas, ingefära, rosmarin, kalkon. Innehåll: Vitamin C, vitamin E, järn.

Vattenmelon Säsong: Sommar. Smakkompisar: Lime, jordgubbar, choklad, fetaost, mynta, chili, ingefära. Innehåll: Vitamin B6, vitamin C, kalium.

Vindruvor Säsong: Höst. Smakkompisar: Turkisk yoghurt, mjukost, persika, fläskkött, dragon, kyckling. Innehåll: Vitamin C, kalium, tiamin.

Äpple Säsong: Höst. Smakkompisar: Kanel, kola, vanilj, fläskkött, curry, salvia. Innehåll: Vitamin C, vitamin E.

Vanliga grönsaker – säsong, smakkompisar och näringsinnehåll

Här hittar du information om när våra vanligaste rotsaker och grönsaker är i säsong, och vilka näringsämnen de innehåller. Du får också tips om deras smakkompisar.


Aubergine Säsong: Vår och höst. Smakkompisar: Koriander, mynta, lamm. Innehåll: Vitamin C, niacin, kalium.

Avokado Säsong: Vår, höst och vinter. Smakkompisar: Citron, chili, rökt lax. Innehåll: Vitamin B6, niacin, vitamin E, kalium.

Blomkål Säsong: Hela året. Smakkompisar: Dragon, äpple, gräslök, curry. Innehåll: Vitamin B6, vitamin C, kalium.

Broccoli Säsong: Vår, sommar och höst. Smakkompisar: Blomkål, vitlök, bacon. Innehåll: Vitamin C, tiamin, vitamin E, kalium.

Grönkål Säsong: Höst och vinter. Smakkompisar: Äpple, russin, fet fisk. Innehåll: Kalium, vitamin A, vitamin C.

Gul lök Säsong: Hela året. Smakkompisar: Timjan, hasselnötter, kantareller. Innehåll: Vitamin B6, vitamin C, kalium.

Gurka Säsong: Vår, höst och vinter. Smakkompisar: Salladslök, dill, citron. Innehåll: Vitamin C, vitamin B6, kalium.

Isbergssallad Säsong: Vår och sommar. Smakkompisar: Bacon, ädelost, örter. Innehåll: Kalium, vitamin C, vitamin E.

Morot Säsong: Hela året. Smakkompisar: Apelsin, rosmarin, kål. Innehåll: Vitamin B6, vitamin A, kalium.

Palsternacka Säsong: Hela året. Smakkompisar: Dragon, fänkål, citron. Innehåll: Niacin, vitamin C, kalium.

Paprika (röd) Säsong: Vår, sommar och höst. Smakkompisar: Aubergine, chili, tomat Innehåll: Vitamin C, vitamin B6, vitamin E.

Potatis Säsong: Hela året. Smakkompisar: Dill, kapris, muskotnöt. Innehåll (kokt, med salt): Vitamin C, vitamin B6, kalium.

Rotselleri Säsong: Vår, höst och vinter. Smakkompisar: Salvia, persilja, getost. Innehåll: Vitamin B6, vitamin C, kalium.

Rädisor Säsong: Vår och sommar. Smakkompisar: Dill, dragon, gräslök. Innehåll: Vitamin C, kalium, vitamin B6.

Rödbeta Säsong: Hela året. Smakkompisar: Getost, valnötter, rosmarin. Innehåll: Kalium, fosfor, vitamin C.

Rödlök Säsong: Hela året. Smakkompisar: Timjan, getost, timjan. Innehåll: Vitamin B6, vitamin C, kalium.

Sparris Säsong: Vår och sommar. Smakkompisar: Tryffel, svamp, dragon, brynt smör. Innehåll: Vitamin B6, vitamin C, vitamin E, Kalium.

Spenat Säsong: Vår, sommar och höst. Smakkompisar: Fårost, pinjenötter, vitt vin. Innehåll: Kalium, vitamin C, magnesium.

Sötpotatis Säsong: Hela året. Smakkompisar: Apelsin, kokos, vanilj. Chili, getost, kryddpeppar. Innehåll: Vitamin B6, vitamin A, kalium.

Tomat Säsong: Sommar. Smakkompisar: Basilika, mozzarella, sardeller. Innehåll: Vitamin B6, vitamin C, kalium.

Vitkål Säsong: Hela året. Smakkompisar: Fetaost, kummin, senap. Innehåll: Vitamin C, vitamin B6, kalium.

Zucchini Säsong: Sommar och höst. Smakkompisar: Tomat, aubergine, kryddiga korvar. Innehåll: Vitamin C, kalium, vitamin B6.

Recept på efterrätter med frukter och bär

Frukt och bär i säsong smakar så mycket godare. Här hittar du ett gäng härliga recept på desserter med svenska bär och goda frukter. Hitta mer inspiration och recept för mat i säsong här.