Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Koka kräftor till kräftskivan med hjälp av vårt enkla grundrecept. Här hittar du även tips och klassiska recept till kräftpremiären.
Har du fiskat eller planerar att fiska kräftorna själv? Kom ihåg att inte förvara kräftorna i vatten, lägg istället lite gräs i en balja så håller de sig vid liv.
Varför kokar man kräftorna levande, undrar du kanske? Enligt Livsmedelsverket handlar det om ett praktiskt förfarande. Att avliva varje enskild kräfta är tidskrävande och de kan lätt nypas.
Grundlag till 20 st kräftor
2,5 L vatten
1 dl grovsalt
1 knippe krondill (utan stjälk)
0,5 L öl
100 g smör
Till servering
dillkronor
Tips! Kräftlagen kan smaksättas med exempelvis 1 st gul lök, 1 flaska öl eller 1 msk fänkålsfrön.
1. Koka upp vatten med salt, dill, öl och smör.
2. När vattnet stormkokar lägger du i en kräfta i taget. Se till att det kokar ordentligt hela tiden och lägg i varje kräfta med huvudet först, för skonsam avlivning (notera kräftornas fantastiska förvandling från svarta rovdjur till röda, härliga, delikatesser).
3. Koka kräftorna 8 minuter.
4. Häll över kräftor och spad i ett nytt kärl och ställ dem svalt, så att kräftorna kallnar snabbt.
5. Låt kräftorna stå kallt över dagen. På kvällen smakar de gudomligt.
6- Servering: lyft upp kräftorna ur lagen och lägg upp på fat med färsk dill. Ställ fram på festligt dukat bord. Hugg in!
Visste du att? Kräftor blir röda när de kokas för att gröna, blå och bruna färgpigment i skalet förstörs. Kvar blir bara röda och gula, och de röda pigmenten dominerar över de gula vilket gör att skalen får en fin röd färg.
Färska kräftor kokas ett dygn innan de ska serveras, då hinner de få fina smaker av lagen som de sedan förvaras i. Innan du kokar kräftorna bör du först gå igenom fångsten för att kontrollera om alla lever. De som är döda slängs.