Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Att koka ägg är väl ändå inte så svårt? Trots den inställningen tenderar resultatet att bli olika även då vi tycker att vi gör på samma sätt. Här ger vi tips för hur du kokar ägg.
Tänk på att:
- vattnet skall precis täcka äggen.
- koka äggen i kastrull utan lock.
- stormkoka inte, äggen kan gå sönder och vattnet kokar bort.
- spola dem i kallt vatten när de är klara, annars fortsätter "kokningen".
- fler ägg kräver lite längre koktid.
Om du förvarar äggen i kylen, så låt dem gärna rumstempereras ett tag innan de läggs ner i kokande vatten, annars är det risk för att de spricker.
Fler faktorer som spelar in: vad du har för ägg, spis, kastrull och din egen definition av vilken nivå som räknas som löskokt, mjukkokt och hårdkokt.
Kallt vatten
Ta tiden från när vattnet börjar sjuda eftersom det tar så olika lång tid för en spisplatta att bli varm. Lägger du ner äggen i kallt vatten som sedan får koka upp blir tiden ungefär:
2-3 min: löskokt ägg
5-6 min: krämig gula
8-9 min: hårdkokt ägg
Kokande vatten
Lägger du ner äggen direkt i kokande vatten så blir koktiderna ungefär:
4-5 min: löskokt ägg
7-8 min: krämig gula
9-10 min: hårdkokt ägg
Varje enskilt ägg märks med ett unikt nummer. Det kan vara till exempel 2SE999-11. Den första siffran kommer från koden för produktionsmetod (i detta fall 2 = frigående höns).
Siffrorna som kommer efter medlemstaten (i detta fall SE = Sverige) identifierar värphönsanläggningen. Det är en unik kod för varje värphönsanläggning. Koden innehåller tre till fyra siffror (i detta fall 999).
Efter bindestrecket anges kod för stall (i detta fall 11). Det är en frivillig uppgift och identifierar flockar som hålls i olika byggnader i en värphönsanläggning.
Första siffran anger metod för produktion
0 = Ekologisk produktion
1 = Frigående utomhus
2 = Frigående inomhus
3 = Burhöns
De två följande bokstäverna anger medlemsstat
SE = Sverige
FI = Finland
DK = Danmark
osv
Ägg håller längre än man tror. Många testar om ägget fortfarande är färskt genom att kolla om det flyter. Ett färskt ägg sjunker till botten och ett äldre ägg flyter. Metoden funkar relativt bra, men att ägget flyter betyder inte nödvändigtvis att det är oätligt. Bättre är att knäcka ägget och se efter. Du märker nämligen direkt på ägg när de inte går att äta – se, lukta och smaka. Ett dåligt ägg luktar och smakar mycket illa.
Få andra livsmedel är så näringsrika, prisvärda, goda och kan varieras så mycket som ägg. För att inte tala om alla dess egenskaper som bindningsmedel, konsistensbyggare, smak- och färgförstärkare. De flesta av er kanske trodde att ni bara köpte hem bra ägg? Ägg och äggskal kan användas till så mycket mer än man tror.
Slipmedel - Blanda krossade äggskal och såpavatten. Skaka i termosar, flaskor, vaser och andra utrymmen som är svåra att diska. Funkar även fint att använda finkrossade skal som slipmedel i grytor och kastruller.
Trädgårdshjälp - Lägg krossade äggskal i trädgården och runt rabatten. Håller borta både rådjur och ohyra.
Ansiktsmask för fet hy - Krossa torkade äggskal i en mortel och blanda med en äggvita. Fördela i ansiktet och låt torka innan det sköljs bort.
Rensar avlopp - Pilla ner lite äggskal i köksavloppet. Det kommer slipa bort annat skräp där och tids nog slipa bort sig själv.
Hjälper komposten - Äggskal innehåller kalcium och andra mineraler som hjälper jorden i kompostprocessen.