Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Att laga mat ute i naturen är en fantastisk upplevelse som går riktigt smidigt med ett stormkök. Lär dig mer om hur du lagar mat utomhus i vår artikel.
Stormköket blev utsett till årets julklapp 2020. Trenden att umgås ute och återupptäcka den vackra svenska naturen växte sig stark under året, och blev ihopkopplad med begrepp som “Svemester” och “Hemester”. Intresset för vandringsleder och camping exploderade, och med det växte även intresset för att laga mat ute. Så vad behöver du tänka på innan du lagar mat med ett stormkök? Och vilka nybörjarmisstag kan man enkelt undvika? Nyblivna entusiasten Cissi Hägg delar med sig av sina bästa tips för att laga mat på stormkök. Här har vi även samlat fakta om vad du bör tänka på innan du ger dig ut i naturen.
Cissi brukar anordna träffar med kompisar varje vecka för att laga mat utomhus. De varierar mellan att laga enklare rätter, som grillad korv, och lite mera avancerade grytor med färska grönsaker och linser. Här delar Cissi med sig av tips till dig som är nybörjare.
Ni träffas och lagar mat ute varje onsdag, hur kom ni på den idén? "Vi ser det som en liten semester från vardagen. Vi började med det för att vi ville vara ute mer och umgås. För att det skulle bli av valde vi en dag som passar oss båda, och middag behöver vi ju ändå!"
Förutom själva funktionen kan man fundera på hur tungt man vill ha det, eller hur mycket plats det får ta. Fireboxen till exempel kan man fälla ihop så det inte blir så tjockt, men då är det å andra sidan ganska tungt."
"Ett misstag kan ju vara att en glömmer kniv, sked att röra med eller som jag nån gång glömde "allt"; jag hade ingenting att äta i eller med. Jag hade till och med glömt något att dricka ur. Då är det bra att vara två och sen gäller det att vara lite uppfinningsrik - min matlagningskompanjon för dagen täljde en sked åt mig!"
Era tre bästa tips för den som vill börja laga mat ute i naturen?
Börja enkelt: koka upp vatten och laga frystorkade rätter de första gångerna för att lära känna ditt kök.
Åk inte för långt hemifrån till en början: är man inte för långt hemifrån så kan man alltid gå hem för att hämta det man glömt eller behöver.
Gör det tillsammans: bjud med en kompis eller partner, bestäm en tid och plats och laga maten ihop. Det är alltid lättare (och roligare) att lära sig något nytt med en vän.
Läs vidare för att lära dig mer om utrustningen och hur du packar smart.
Precis som med en vanlig köksspis så behöver du lära känna ditt stormkök för att laga god mat. Prova på några enkla rätter först för att lära dig hur effektivt stormköket är och vilken nivå du kan lägga dig på. Låt inte köksdelarna ligga smutsiga för länge, men det räcker gott och väl att skölja av med lite vatten och sedan diska när du kommer hem. Ta med en extra påse där du kan samla all disk! Kom ihåg att inte diska köket i diskmaskin. Sist men inte minst, välj en yta som är plan - det sista du vill är att köket välter mitt under matlagningen.
Tips! Kom ihåg att reducera lågan när maten kokat upp, precis som du skulle ha gjort på en vanlig spis. På så sätt sparar du på bränslet.
Anpassa storleken på grytorna efter hur många portioner mat du ska laga. Om du vill slippa kånka runt på tung packning så gäller det att tänka efter lite före du packar mat och utrustning. Frystorkad och torr mat väger väldigt lite jämfört med mat i vatten eller med vätska. Glöm inte att packa ner soppåsar, lämna inget skräp efter dig!
Packa rätt
Förbered så mycket som möjligt hemma. Hacka och riv ingredienser och lägg i matlådor eller påsar. Ta även med extra matlådor och påsar om det kan tänkas behövas för matrester. Stekpannor och grytor med nonstick-beläggning minskar behovet av matfett och är dessutom enkla att rengöra. Ett mellanmål är alltid uppskattat, packa gärna med något som ger energi inför matlagningen.
- Grytor och stekpanna. Ta gärna med ett lock med hål för att kunna sila ex. pasta.
- Skärbräda, kniv, folie och köksredskap. Ofta glöms rivjärn, osthyvel och decilitermått.
- Kåsa och/eller tallrik, bestick samt något att dricka ur om inte kåsan räcker.
- Sittunderlag och soppåsar. Ev. diskborste eller svamp.
- Glöm inte vatten till matlagning, till att dricka samt diska.
- Våtservetter och extra toapapper utifall det är slut på rastplatsen du besöker.
- Packa ner spritköket, kom ihåg ved om du vill elda samt tändstickor eller tändare. Glöm inte gastuben och ev. brännare.
- Glöm inte kaffekannan om en kaffetår är inplanerad.
Tips! Skippa att ta med hela diskmedelsflaskan, några matskedar diskmedel kan hällas över i en mindre flaska istället. Tänk på att använda miljövänligt diskmedel om du ska diska ute.
Kurrande magar, frisk luft och förhoppningsvis en vacker utsikt, att laga mat ute efter en kort (eller lång) vandringstur är fantastiskt! Den mesta maten som lagas på spis går utmärkt att laga på ett stormkök, det handlar mer om hur mycket tid du vill lägga ner på maten – och hur mycket du vill utmana dig själv. Viss mat och vissa ingredienser är dock extra passande för att laga mat i skog och natur. Torra ingredienser som couscous, linser och ris är lätt att bära med sig och utgör en bra bas för matlagning. Välj gärna fullkornsalternativ då dessa mättar bättre.
Mät upp den mängd torra ingredienser du behöver och häll/lägg över i mindre förpackningar eller påsar, glöm bara inte att klippa ut eller på annat sätt ta med instruktioner för tillagning!
Bra basingredienser för att laga mat ute
Ett smart tips är att välja ingredienser som inte behöver hållas kalla. Välj kokosmjölk istället för grädde, och olja istället för smör. Ska du ut på en längre tur kan fryst kött vara en idé, då kan köttet få tina under dagen och tillagas senare. För en kortare tur kan i regel vilken mat som helst tas med!
- Olja till stekning
- Kryddor
- Vitlök
- Parmesanost
- Pulversoppor
- Krossade tomater
- Kokosmjölk eller passande växtbaserad dryck
- Pasta, ris, gryn, linser, pulvermos eller couscous
- Rotsaker
- Soltorkade tomater
- Glöm inte kaffe och/eller te
Förslag på rätter att laga på stormkök
Grytor och “one pot”–rätter passar extra bra att laga ute i naturen. Om du ska övernatta, laga då gärna mat som räcker till lunch dagen efter. Koka ex. extra pasta till middag och använd till en pastasallad dagen efter. Planera för barnvänlig mat om du har barn med på turen. Stek inte allt på en gång, du får en bättre stekyta och maten blir klar fortare om du steker lite åt gången.
- Risotto
- Bön/linsgryta
- Pastarätter
- Soppa
Innan du sätter igång med att göra upp en eld eller laga mat utomhus så behöver du gå igenom vissa detaljer. Beroende på vilket typ av stormkök du använder så behöver du anpassa var du använder det. En så kallad firebox bör inte användas i en torr skog direkt på marken. Den passar inte heller när det regnar eller är väldigt blött eftersom du kommer få leta länge för att hitta torra kvistar att elda med. Är det kallt ute passar det bättre att använda sig av ett bensindrivet kök istället för ett som drivs med gasol eller t-sprit.
Tack vare allemansrätten kan du röra dig fritt i den svenska naturen. Men det finns såklart vissa saker som du behöver ha i åtanke innan du eldar, campar eller gör annat i naturen. I nationalparker och naturreservat gäller vanligen särskilda regler för eldning, på dessa områden brukar tydlig information finnas på områdets anslagstavla. Du kan även söka information via din kommun eller länsstyrelsen. Var noga med att återställa platsen i det skick du fann den, och lämna inga sopor.
Scrolla vidare för att läsa mer om själva utrustningen!
Det finns ett antal olika varianter av fritidskök/campingkök, dessa drivs antingen på gasol, sprit eller med bensin, diesel eller fotogen (multifuel). Fritidskök med spritbrännare är den vanligaste typen och något de flesta nybörjare använder, Trangia och Primus är två av storsäljarna. Vilket fältkök som passar bäst är en smakfråga och beror på hur man tänkt använda det, vilka krav man har och vilka fördelar som väger tyngre.
Välj ett kök med bränsle som passar ditt val av aktivitet bäst. Ett bensindrivet kök passar bättre för kalla och blöta säsonger medan ett kök som drivs på gasol passar utmärkt för torrare säsonger. Dessa väger dessutom mindre än ett kök som drivs på bensin. Med en så kallad multifuelbrännare kan du själv välja om köket ska drivas på exempelvis diesel, fotogen eller bensin. En Trangia–triangel är ett mycket lätt portabelt alternativ till ett klassiskt stormkök. Triangeln går att fälla ihop och tar väldigt lite plats.
Det finns, som du säkert redan misstänkt, en uppsjö av smart utrustning att införskaffa till ett stormkök. Med en firebox (en liten låda du kan elda i) slipper du bygga en tillfällig eldstad, dessa lådor är väldigt smidiga att vika ihop och tar inte stor plats men väger dock en del.
Tips! Köp eller införskaffa gärna ett vindskydd till stormköket, ett vindskydd kortar ner tiden det tar att koka upp vatten/mat.
Spritkök
Bränslet till ett spritkök är något billigare än till gasköken. Spritkök brinner dessutom i alla temperaturer. Spritkök väger ofta minst och är dessutom vanligen den billigaste varianten. Dock krävs mer sprit än annan bränsle för att uppnå samma effekt vid användning, vilket innebär att du måste bära med dig mer sprit än exempelvis gas. Du kan inte heller reglera värmen på samma enkla sätt som med multifuel eller gaskök, detta görs manuellt genom att justera öppningen till själva brännaren.
Gaskök
Med ett gasoldrivet stormkök kan du enkelt reglera värmen på lågan och du slipper mängden sot som ett spritkök innebär. Nackdelen med gaskök är att det blir svårt att avgöra hur mycket bränsle som finns kvar. Använder du en billigare gasolblandning så kan det även vara svårt att antända när det är kallt. Gaskök är på det stora hela känsligare för kyla men det finns färdiga gastuber som är optimerade för användning under vintertid.
Multifuelkök
Multifuelkök är väldigt effektiva, bränslet är dessutom mer energitätt i jämförelse med sprit. Med en multibrännare är det dessutom enkelt att justera värmen. Dessa stormkök är dock dyrare än klassiska spritkök och det kan vara svårt att tillaga mat på låg värme då de är så pass effektiva.
Att klä sig rätt när man ska spendera tid ute är A och O. Oavsett hur vackra omgivningarna är så blir det svårt att njuta av dessa om du fryser. Det finns några knep för hur man klär sig när man ska vara ute i naturen. Obs! Under vintertid krävs ytterligare planering och smarta plagg.
Innersta lagret
Allra närmast kroppen har du lätta och bekväma plagg som tillåter rörelse, välj gärna underställ i ull eller syntet. Bomull undviks då det absorberar fukt och blir kallt när det torkar.
Cissi tipsar. Packa gärna med extra plastpåsar tillsammans med ett extra par strumpor. Om du blir blöt om skorna och måste byta strumpor så trär du sedan på påsen som en barriär mellan den torra strumpan och den blöta skon.
Mellersta lagret
Här kan du välja ett eller flera tunna plagg, så länge du behåller rörligheten. Ull och fleece värmer bra. Välj gärna ett mellanlager som är vindtätt.
Yttersta lagret
Det yttersta lagret ska skydda mot mestadels vind och väta. Under sommartiden är det yttersta lagret alltså oftast regnkläder. Välj funktionskläder som håller dig torr.
Fjärde lagret/extra
Ha alltid med dig ett fjärde lager i ryggsäcken. En lätt dunjacka du kan ta på dig när du är stilla eller blir kall.
Tips! Packa gärna med ett par extra vantar och strumpor. Det kan tyckas onödigt för kortare turer men väl värt om du blir blöt.
Värmande dryck i termos
Varm blåbärssoppa, nyponsoppa och varm choklad är gott. Det är inte direkt en ny spaning, men har ni testat att kombinera med dessa?
Blåbärssoppa - är också väldigt gott med mandelbiskvier och en klick grädde. Eller rostad kokos, stött kardemumma och grekisk yoghurt.
Nyponsoppa - servera ihop med mandelskorpor, digestive eller saltrostade, grovhackade mandlar. Gärna tillsammans med en klick krämigt.
Varm choklad - blanda ner riven choklad (gärna smaksatt) marshmallows, kola, turkisk peppar eller kanske har ni knäck kvar i frysen - otroligt gott att låta smälta med i chokladen.
Värm en gryta eller soppa
Att laga gryta över öppen eld är väldigt mysigt. Vill man göra det enklare för sig så ta med färdig gryta/soppa och värm upp den vid elden och sleva upp i en kåsa. Och vill man inte göra upp eld så funkar det fint med Trangiakök.
Ett annat tips är att värma på allt hemma och ta med i en mattermos, på så sätt hindrar själva matlagningen dig inte från att ta dig ut i naturen.
Loppisfynda till picknicken
Köp gamla kastruller, stekpannor och kaffekannor på loppis som kan användas till eldmatlagning – de blir fort lite brända och svarta.
Rengöra en termos
Visst slipper du gärna en termos som luktar lite surt? Så här rengör du den enkelt, miljövänligt dessutom! Doft och smak kan även sätta sig i locket om det är av plast, vilket gör det lite svårare att rengöra. Det bästa du kan göra för att slippa ifrån lukt är att ha några olika termosar att byta mellan. Kanske en till kaffe, en till hett vatten och en till smakrikare saker som buljong och soppa.
- Häll ner hett vatten i termosen, fyll den inte helt.
- Blanda ner 1 msk bakpulver.
- Skruva åt locket ordentligt och ställ termosen upp och ner (lutandes mot något).
- Låt den stå och bubbla tills vattnet har svalnat och diska sedan ur. Man kan även blanda ner en msk ättika om det luktar riktigt starkt.
Kyltips
- Bästa kylklampen - en fryst petflaska vatten, saft, juice som håller sig mycket längre och kan drickas sen.
- En påse frysta bär eller frukt funkar fint som isklamp och kan sedan dessutom stoppas i saften eller vattnet.
- Matmuffins, pizzabullar eller minipaj. Bra picknickmaterial alltsammans. Baka en stor omgång och ha i frysen. När det nalkas picknick så stoppar ni ner frusna muffins i korgen som långsamt tinar samt håller resten av matsäcken kall.
178,97 kr /kg
58,57 kr /l
83,17 kr /kg
183,71 kr /kg
99,83 kr /l
124,90 kr /kg