Gå vidare till huvudinnehåll
Så tillagar du sparris

Så tillagar du sparris

Under tidig vår är den gröna, späda, svenska sparrisen här! Och det gäller att passa på för säsongen är kort, men naggande god. Ungefär fram till midsommar har vi på oss. Du kan såklart handla sparris även resten av året, men inte vår svenskodlade vårprimör. Så passa på att frossa i vår ljuva sparris här och nu.

Vit, grön och vildsparris

Det finns en mängd olika sparrissorter, vi skiljer oftast bara på vit och grön. Den vita sparrisen växer under mark utan ljus och blir därför vit. Den gröna sorten växer ovan mark och får tack vare solen sin fina gröna färg. Den vita tillhör en hårdskalig sort, är mer robust och kräver lite längre tillagning.


Förr både odlade och åt vi mycket mer av den vita sparrisen i Sverige. Nu föredrar många svenskar den gröna medan övriga Europa (i alla fall norra) prisar den vita. 


Grön sparrisproduktion ökar i Sverige, vi odlar det även mer och mer hemma i våra trädgårdar. Har man lite tur så kan man även hitta den vilda sparrisen i skogen.

Tillagningstips

Bland de mest vanligaste misstag vi gör med sparris är att vi skalar bort för mycket av den och att vi tillagar den för länge. Sparrisen skall helst ha lite spänst kvar i sig när den serveras.


Skala eller inte? Den vita sparrisen är aningen mer robust än den gröna vilket (oftast) kräver att man skalar den, samt tillagar den lite längre. Den gröna sparrisen behöver oftast inte skalas, framförallt inte när de är i säsong. Skär eller bryt bara bort den lilla, träiga biten längst ner.


På grillen Pensla med olja och grilla dem tills de fått fina grillränder. Strö över lite flingsalt, olivolja, citronjuice och rostade pinjenötter och voilá du har en fantastisk förrätt eller sidorätt.


I stekpanna Smörstek dem i en het panna någon minut. Dra några varv med pepparkvarnen och hyvla över lite parmesanost.


Koka Hur länge man ska koka dem beror på sparrisens tjocklek, men knappt 1 minut räcker oftast gott och väl – en så kallad blanchering. Vit sparris kan behöva någon minut längre än grön sparris.


Smak Sparrisens söta, lena smak bryts av fint tillsammans med lite sälta. Flingsalt, parmesan, bacon eller parmachips för att nämna några är bra smakkompisar. Det är även gott att servera sparris tillsammans med ett smaksatt smör, aioli, grillade citrusfrukter, pocherat ägg eller en klassisk hollandaise.

Snabbfakta

Säsong: April-juni (Sverige)

Ursprung/växer: Härkomst från Afrika. Grön sparris odlas ovan jord medan vit sparris odlas inbäddad i jordvallar

Förvaras: Kallt, +2-4 °C. Går att förvälla och frysa in samt torka

Hållbarhet: Mellan till kort hållbarhet, några dagar upp till en vecka i kylskåp. Hanteras varsamt då knopparna lätt bryts. Låt de stå rakt upp i ett glas med vatten i kylen så kan de hålla lite längre.


Nyttiga och goda Sparris är inte bara underbart gott, utan gör även gott för kroppen. Den är fulladdad med vitaminer, antioxidanter, kostfiber och spårämnen som magnesium, zink och selen.


Dagen-efter-doft?

Kanske har ni hört att urinet luktar märkligt dagen efter man ätit sparris? En del håller med, andra inte. Doften sägs bero på att kroppen bryter ner asparaginsyran som finns i sparris. Men tydligen producerar inte alla kroppar den doften, och tydligen är det inte alla luktsinnen som kan känna den. Så det är lite oklara direktiv där...