Gå vidare till huvudinnehåll
Miljösmart mat

Miljösmart mat

Svenskt eller ekologiskt? Kött eller vego? Vilken mat gör egentligen mest nytta för miljön? Ja, det är inte alltid lätt att veta svaren. Låt vår guide hjälpa dig. Text Åsa Fridman

Bästa maten för oss och vår planet

Tips i vardagen

Ekologiskt ger bra eko

Att handla ekologiskt är bra av många skäl. Det är inte bara kroppen som mår bra av att slippa konstgjorda tillsatser. Ekologiskt är också bra för djuren, den biologiska mångfalden och planetens hälsa. En win-win för alla!


Allt ska i magen

Idag slänger vi en tredjedel av all mat vi köper. Tänk igenom dina inköp så att maten inte hamnar i soporna


Låt bilen vila

En bilresa till affären påverkar oftast klimatet mer än matvarornas resa till butikshyllorna. Gå, cykla eller handla online så minskar du ditt bilåkande.


Lite, men bra

Om du äter kött, dra ner på mängden och se till att du väljer varor av bra kvalitet. Välj exempelvis ekologiskt kött, vilt eller svenskt naturbeteskött som bidrar till bättre djurhälsa och att mindre gifter och konstgödsel sprids.


En grönare, skönare tallrik

Ät mer växtbaserat. Det är det viktigaste och enklaste du kan göra för miljön. Och för din egen hälsa. Kött- och mejeriindustrin har nästan lika stor klimatpåverkan som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans.


Källa: Sveriges konsumenter

Så hur ska jag tänka?

När vardagen rusar på och maten ska köpas är det lätt att tappa kollen på vilka matval som faktiskt är bäst för miljön. Frågan har aldrig varit så akut (och samtidigt förvirrande) som nu, med hälso- och miljömärkningar trängandes på förpackningarna. Christin Holm Gatica är kommunikationsansvarig på organisationen Sveriges konsumenter och hon håller med om att det kan vara svårt att veta vad som i slutändan är det bästa valet.


– Om man till exempel måste välja mellan ekologisk och svenskproducerad mat är det generellt sett bättre att välja ekologiskt på grund av att transportutsläppen har mindre miljöpåverkan än produktionsutsläppen.


Men det allra bästa är såklart att välja både svenskt och ekologiskt. Istället för att enbart titta på märkningarna kan du också fråga dig vad, när, hur och varför du och din familj äter den mat ni gör och hur den är producerad. Om du ställer dig dessa frågor kan du lättare få en förståelse för hur dina matval påverkar samhället och miljön. Det behöver egentligen inte vara så komplicerat, menar Christin.


I guiden på föregående uppslag finns några bra tumregler för hur du ska tänka när du fyller din varukorg.


– Det är dock viktigt att inte pressa sig själv för hårt. Alla måste ju handla efter sin egen förmåga, både vad gäller tid och plånbok. Just för plånboken är det ofta väldigt bra att äta klimatsmart och grönsaksbaserat, förutom att det är gott och bra för hälsan såklart


Fakta: Sveriges konsumenter är en obunden, ideell organisation som arbetar för alla konsumenters bästa genom att granska företag, påverka politiken och stärka konsumentmakten.

Vad gör vi på Mathem för att underlätta dina hållbara val?

Vi ställer frågan till Laura Zacharias som är affärsutvecklare hos oss.


– Kort sammanfattat vill vi göra det enkelt att äta hållbar mat. Vår hållbarhetsstrategi består av tydliga målsättningar gällande sortimentet och hur vi vill hjälpa våra kunder att göra mer hållbara val. Vi jobbar hela tiden med att ta in fler hållbarhetsmärkta produkter och mer lokalproducerat, närodlat och växtbaserat. Även grönlistade fiskar och skaldjur är högt prioriterade.


– Genom inspiration och vägledning gör vi det lättare att jämföra klimatpåverkan mellan olika varor. Det som är rätt val för en kund är kanske inte rätt för en annan. Det är viktigt att ta hänsyn till ens ambitionsnivå och förutsättningar. I butiken finns visuella märkningar som tydliggör skillnaden mellan olika varor. Ekologiskt, Från Sverige och så vidare. Ett annat exempel är att vi säljer varor till sänkt pris i vår sektion för Erbjudanden för att minska matsvinnet så mycket som möjligt.