Gå vidare till huvudinnehåll
Minska ditt matsvinn

Minska ditt matsvinn

Här tipsar vi om hur du blir svinnsmart! Brukar du slänga blast, skal och frukt som börjat mjukna? Spara svinnet och gör massor av god mat, desserter och mellanmål istället. Foto: Pelle Bergström

Vad är matsvinn?

När det pratas om matsvinn så menas all den mat och dryck som vi själva slänger i hushållssoporna, mat som egentligen kunde ha ätits upp men kastas av olika anledningar. Längre ner i artikeln hittar du receptförslag och maträtter som passar utmärkt för att laga med rester och lite trista grönsaker.


Svinnets sju värstingar


Sju varor står för den största andelen av matsvinnet, både vad gäller mängd, ekonomisk kostnad och klimatpåverkan. De sju värstingarna är banan, äpple, tomat, sallad, paprika, päron och vindruvor.

Anledningar till matsvinn

– Vi köper hem allt för stora förpackningar och hinner ej äta upp innan det blir dåligt. – Små rester hamnar ofta i soporna istället för att sparas och nyttjas vid andra måltider. – Istället för att smaka och lukta på mat slängs de när bäst före-datumet passerat. – Oplanerade inköp skapar ofta ett lager av halvt använda matvaror som till slut hamnar längst bak i kylen och glöms bort.


Oplanerade inköp till kvällens middag resulterar många gånger i att man får ett överflöd av halvt använda varor i kyl och frys. Handen på hjärtat, vem har inte någon gång haft flera redan öppnade burkar tacosås i kylen och kommit hem med ytterligare en i påsen - bara för att man inte kollat kylen innan?

Många små rester som blir över kastas snabbt istället för att sparas och eventuellt frysas in. Visst är pasta i och för sig ganska billigt och kokas snabbt färdigt när man behöver det, men det är just det tänket som får svinnet att öka. Istället för att slänga den halva portionen pasta som blivit över kan den användas till en soppa dagen därpå, eller kanske i en god pastasallad?


Smaka och lukta

Bara för att en matvara har passerat sitt bäst före-datum behöver inte det betyda att det blivit dåligt. Bäst före är en rekommendation som måste skrivas ut och inte en lag som behöver följas. Använd näsa och mun, smaka och lukta på livsmedlet. Luktar det inte illa och smakar normalt så är det ofta inget fel på varan och den kan användas som vanligt.


Visste du att man kan frysa in mjölk? Har du mycket mjölk som håller på att gå ut kan du stoppa in den i frysen och använda till bakning och matlagning vid ett senare tillfälle. Är ostbiten för liten att användas som pålägg? Riv och frys in – toppen att plocka fram och använda när något ska gratineras.


Matsvinn och miljö

Enligt Livsmedelsverket så slänger vi per person och år cirka 19 kilo mat och häller ca 26 kilo mat och dryck ner i slasken. Genom att ta vara på den mat vi har och använda det vi faktiskt köper bidrar vi till ett minskat matsvinn och en mindre påverkan på vår miljö.


Visste du att? Hela 44 procent av allt avfall i världen består av livsmedel och grönsaker. Det innebär att vi slösar bort drygt 51 ton i sekunden.Källa: World Bank 2018

Trolla med matsvinnet

I Sverige slänger vi nästan hälften av alla frukter, rotfrukter och grönsaker som vi köper.


Oftast helt i onödan. Mari Bergman, vår kock och kreatör på Mathem, vill inspirera till mer svinnsmart matlagning. För en brun banan behöver inte kastas, äggen är oftast okej långt efter bäst före-datumet och man kan äta nästan precis alla delar av grönsaken. Även rot och blast!


– Det handlar om att tänka till en extra gång när vi står där mitt i matlagningen och se råvarorna i sin helhet, menar Mari.


Ofta slänger vi per automatik potatisskalen, broccolistammen, blomkålsblast och rot. Målet är att använda så mycket som möjligt av grönsakerna. Se till exempel blomkålsroten som en morot eller kålrot. Den är supergod att pickla och riva och ger rätten en riktig smakboost.

Planering är A och O

Att planera veckan och att använda sig av inköpslistor är en bra väg till framgång. Du kan underlätta för dig själv genom att ha ett bra basförråd hemma och sedan komplettera menyn utifrån extrapriser och säsong. Många av oss tycker också att det är praktiskt att storhandla ett par gånger i månaden, så man har gott om mat hemma. Och javisst, storhandla är bra, men ofta blir framför allt grönsakerna lite lessna efter ett par veckor i kylen. Sprid istället ut matinköpen lite jämnare över månaden så behöver du inte slänga så mycket.


– Det är också smart att ha ordning i kylen så du vet vad du har hemma. Ofta öser vi bara in ny mat utan att rensa ut sånt som håller på att bli gammalt och fortfarande kan ätas. Det är också bra att skilja på sista förbrukningsdatum och bäst före-datum. Den stora skillnaden är att vi kan äta mat som passerat bäst före-datum. Tumregeln är att smaka, lukta och känna innan något åker ner i kompostpåsen. Vi ska däremot akta oss för att äta färsk fisk, kyckling eller köttfärs, efter sista förbrukningsdag.


Laga nytt av gårdagens middag

Bästa tipset för den större familjen är att ha en ”restdag” mitt i veckan. – Inför till exempel en ”resttorsdag” varje vecka, föreslår Mari. Då dukar ni upp alla matrester och överbliven sallad som en buffé. Barn brukar älska detta eftersom det blir lite ”plockigt” och de gärna väljer själva vad de vill ha på tallriken.


Om ni är trötta på rester så är lösningen att laga en helt ny rätt av dem. Kokt potatis, linser, kikärtor eller gryn kan mixas ner i biffar för att minska på köttmängden. Med lite planering och fantasi kan gårdagens middag förvandlas till en helt ny maträtt! Rostade rotfrukter kan bli en god mustig soppa dag två.


Du kan även laga två rätter i en. Testa Mathems meal prep-recept så lär du dig snabbt att bli bättre på att rädda resterna. Du lagar helt enkelt två rätter i en. Äter ni köttbullar med tomatsås ena dagen, kan såsen bli en soppa eller lasagne dag två.


–Och du, tänk på att ett par små saker är bättre än inga alls. Din svinnsmarta grej kanske blir att ta hand om broccolistammen. Lycka till!

Matsvinnsvänliga recept

Tips för att minska ditt matsvinn

För att minska matsvinnet kan man i det stora välja att köpa produkter med kort datum från affären, på så vis kommer det inte att slängas i onödan. Vet du med dig att du kommer att använda mjölken de närmaste dagarna spelar det ingen roll ifall bäst före–datumet börjar närma sig. Ofta brukar livsmedel med kort datum säljas extra billigt så här kan du spara pengar! I det lilla kan man nå långt bara genom att inte lägga för sig allt för stora portioner på tallriken. Hur mycket kommer jag att äta upp? Rester som blir över på tallriken hamnar ofta i soporna medan rester i kastrullen känns bättre att spara.


Planera veckans måltider med våra färdiga menyförslag.

Planera mera

Genom att planera veckans måltider och gå igenom både skafferi och kyl/frys innan vi handlar kan man lätt undvika frestande impulsköp och onödiga dubbelköp. Här kommer några tips för hur du kan planera dina måltider för att minska onödigt svinn och samtidigt spara pengar.


- Lägg upp ett matschema för veckan och planera gärna så att maträtternas ingredienser kan användas i flera olika rätter.


Tips! Kolla in våra recept för måltidsplanering – Meal prep.


- Gå igenom skafferi, kyl och frys innan du handlar, skriv en matlista att gå efter så vet du vad som redan finns hemma och vad som behöver handlas.

- Storpack – javisst! Men se till att dela upp och frysa in det som inte kommer att gå åt på en gång så det inte riskerar att bli dåligt.

- Storkok är inte bara praktiskt inför arbetsveckan utan även snällt mot plånboken. Har du köpt hem stora livsmedelsförpackningar? Passa då på att laga till ett smarrigt storkok som kan frysas in i portionsförpackningar för veckans luncher.

- Anpassa mängden färskvaror efter vad som går åt. Bättre att köpa en mindre mängd som du hinner äta upp innan det blir dåligt än att köpa för mycket och bli tvungen slänga.

- Märk rester med tillagningsdatum och gå igenom kylen någon gång nu och då för att inte glömma äta upp det du sparat. Frys in sådant som går ifall du tror att du inte hinner äta upp det i tid.

Rötmånaden pågår enligt bondepraktikan mellan slutet av juli och slutet av augusti, detta är en period då värmen och luftfuktigheten är hög nog att gynna bakterier. Under rötmånaden blir både färdiglagad och inte ännu tillagad mat fort dålig, och det är viktigt att ha med sig kylväska med kylklampar när du handlar. Ställ in maten i kylen direkt och se till att kylskåpet inte är för varmt, runt fyra grader är lämpligt under rötmånaden.


Förpacka och förvara rätt - Tänk igenom förvaringen av dina matvaror. Se till att förvara fisk och kött i de temperaturer de mår bäst i så håller de längst. Kolla även så att kyl och frys håller rätt temperaturer. I kylen mår maten bäst i ca +4°C och frysen behöver hålla minst -18°C.


- Frys in! Köper du storpack eller får rester över som du vet med dig att du inte kommer att använda de närmaste dagarna – dela upp i mindre förpackningar och frys in direkt så håller maten sig längre.


- Planera antalet portioner så att det antingen äts upp eller kan räcka till matlådor att frysa in.


- Markera mat- och fryslådor med innehåll och datum så är det lättare att se när de borde användas.


- Kolla igenom kyl och frys någon gång per vecka för att se vad som kan användas. På så vis slipper du slänga mat och rester i onödan.


- Skriv in en eller två rest-dagar i veckan i din matplanering, dagar då resterna i kyl och frys får bli till något gott tillsammans.


- Även de minsta resterna kan vara värda att sparas. En liten bit ost, några deciliter pasta och den lilla skinksnutten som blev över kan tillsammans med några ägg bli en riktigt god omelett till nästa lunch. Tycker du att det är för lite kan du spara påsen eller burken i frysen och fylla på med riven ost eller pastarester allt eftersom det blir över.


Tips! Börjar salladen eller morötterna sloka? Lägg den i en skål med kallt vatten i några timmar så brukar de kvickna till.

Så tar du hand om matresterna

Så, nu när vi har blivit jätteduktiga och faktiskt tar hand om de rester som blir över från måltiderna, vad gör vi då med dem?


Här står vi med potatisrester, ris och skinkbitar, några kokta grönsaker, en gnutta ost och några torra bröd. Hur kombinerar man dem bäst och vad fungerar att frysa in? Vi har samlat några tips på vad du kan använda olika rester till och rätter som passar extra bra för matlådor. Längre ner i artikeln hittar du råd för hur du bäst förvarar maten.


Ät upp potatisen

Släng inte potatisskalen. Gör hälsosamma chips till fredagsmyset istället. Lägg ut skalen på en plåt, se till att de inte ligger på varandra. Rosta i ugnen på 150 grader i 15 min eller tills de är gyllene och krispiga. Och har du överbliven kokt potatis – mosa ner den i biffar, skiva den på pizzan eller lägg den i lunchomeletten.

Töm förpackningarna ordentligt

Mycket mat slängs med förpackningarna. Skär upp yoghurtpaketet och ta ut det sista med en slickepott. Häll lite mjölk eller vatten i gräddpaketet för att få ut den sista lilla skvätten.


Tacomackan – barnens nya favorit

I nästan varje kyl finns en öppnad tacosås längst bak. Bre den på torra tråkiga brödskivor, strö över riven ost och grilla mackorna i ugnen.


Psst! Scrolla vidare för fler förslag.

Ännu fler matsmarta tips

Använd ostskidbacken

När osten blivit till en skidbacke kan du riva ner den och frysa in. Använd till tacomackan eller gör krispiga ostchips till fredagsmyset. Parmesankanten kan du koka med i en sås för en fin umamismak.


Gör efterrätt av syltslatten

Blanda ut sista slatten i syltburken med naturell yoghurt och lägg upp i glas. Toppa med granola, kaksmulor och maränger så har du en snabblagad dessert för sötsugna mitt i veckan.

Lätt som en pytt-i-panna Världens kanske i särklass bästa rest-rätt? Här kan man använda rester från gårdagens grillade kött och korv, kokta grönsaker, överbliven potatis och lök, rotfruktsbitar och annat smått. Tärna i lagom stora bitar och stek tillsammans i stor panna.


Blanda ner i degen: - Riv ner grönsaker och rotfrukter. Även tillagade grönsaker/rotsaker funkar fint. - Blanda ner rester från gårdagens middag i form av linser, bönor och quinoa. - Använd de där sylt- eller marmelad-slattarna som finns kvar i burken istället för att skölja bort dem. Fikonmarmelad och äppelmos hör till favoriterna. - Blanda ner de sista slattarna från frukostens smoothie, gröt eller frukt.

Pytt i panna-recept

Woka fram smakerna

I wokpannan kan man blanda det mesta och på samma sätt som pytt i panna steks det tillsammans i lämpligt stora bitar. Överblivna nudlar, ris och pasta? Släng ner i woken tillsammans med grillresterna och lite grönsaker.


Psst! Scrolla vidare för fler förslag.

Wok(a) som en tok

Maxa omeletten

En omelett kan serveras som allt ifrån en lättare rätt till en något bastantare och matigare frittata beroende på hur man väljer att blanda. Dela kött och grönsaker i mindre bitar och fräs upp i stekpanna, tillsätt sedan ägg och mjölk och låt den steka färdigt i pannan eller i ugnen. Potatis och pastarester fungerar också bra i frittata.


Psst! Scrolla vidare för fler förslag.

Rätt och slätt - omelett

Preppa för buljong

Det är i skalen näringen finns, men kom ihåg att köpa ekologiska obesprutade grönsaker. Ha alltid en påse i frysen där du lägger överblivna lökskal, potatisskal, grönkåls- och broccolistammar. När den är full kokar du egen grönsaksbuljong som kan frysas in i isformar eller tappas upp på flaska. Banan och grönkål sparas till smarrig smoothie.


Psst! Scrolla vidare för fler förslag.

Recept på och med buljong som bas

Aldrig mer en tråkig sallad

Tärna potatisresterna och blanda till en krämig potatissallad med crème fraiche och majonnäs eller en lättare variant med vinägrett. Potatissallad är ett gott tillbehör till grillat eller kallskuret. Överbliven pasta drygar ut den krispiga grönsalladen och gör den mer mättande.


Prova en ny sallad

Rykande heta soppor och mättande grytor

En värmande soppa eller gryta är perfekt att dryga ut med lite rester från kylskåpet. Pasta och ris eller potatis och lite grönsaker blir både mättande och gott i soppan. Den där lilla biten fetaost i kylskåpet kan ge extra smaksättning eller så kanske kommer den överblivna fiskbiten från gårdagens middag till pass? Överblivna rostade grönsaker passar även utmärkt att mixa ihop till en soppa.


Goda soppor och grytor

Gör plats för paj

Under pajens täcke känns rester nästan lite extra festliga. Här kan du använda allt ifrån kött, fågel och fisk till grönsaker och pastarester. Blanda en äggstanning och häll över eller smaksätt lite crème fraiche innan du gräddar i ugnen. Här kan du använda din sparade rivna ost för att få en härlig yta och smak.


Pajiga recept

Gratinera mera

För en enkel och billig vardagsrätt är makaronilådan inte helt fel. Koka upp lite pasta och blanda i dina smårester från kylskåpet innan du häller allt i en ugnsform. Lite äggstanning håller ihop det hela och ost ger dig den där fina ytan. Andra typer av gratänger är perfekta för att rädda allt från ost till grönsaker och små bitar av exempelvis överbliven färdigstekt kyckling eller fläskfilé.


Krämiga gratänger

Baka med rester?

Nja, här kanske inte köttrester passar in allra bäst, men potatis, grönsaker och frukt lämpar sig desto bättre. Kokt potatis ger riktigt saftiga bröd och bakverk, riv eller mosa och blanda i smeten. Har du frukt och grönsaker som börjar se lite ledsna ut kan de med fördel också användas till att baka med. Riv, skiva eller mosa ner frukten i en god paj eller ett sött fikabröd. Bruna bananer passar exempelvis utmärkt att göra en banankaka eller bananpannkakor på.


Baka med frukt och grönt

Mix it up

Släng inte frukt som börjat bli lite brun, oftast har frukten som allra mest smak när den är nästan övermogen. När dina färska örter börjar sloka kan de hackas ner och frysas in. Överblivna grönkåls- och broccolistammar, lessna salladsblad och blomkålsblast kan ge näring till din smoothie istället för att hamna i soporna. Du kan också mixa dem till en pesto eller pressa en grön superjuice.


Psst! Scrolla vidare för fler förslag.

Friskt och fräscht med smoothies

Rädda bananen

Skiva och frys in bruna eller övermogna bananer. Perfekt för smoothie! Söta bananer passar även i muffins, bröd och bakverk – eller varför inte mixa banan i pannkakssmeten?


Psst! Scrolla vidare för fler förslag.

Bananalicious

Så förvarar du maten bäst

Vissa råvaror kräver kyla för att inte bli dåliga fort, och vissa mår faktiskt bättre i rumstemperatur. Håll kylens temperatur till +4°C och frysen till -18 °C för bästa hållbarhet. Bakterier kan inte växa i frysen, så det är inte farligt att äta mat som legat länge i frysen. Däremot kan fett härskna, vilket påverkar matens smak. Här listar vi tips på hur du bäst förvarar maten.


Kött och skaldjur

Ställ in kött i kylen så fort du kommer hem från butiken eller så fort som hemleveransen är klar. Ju kallare kött förvaras desto bättre, låt gärna kött, skaldjur och fisk stå på den kallaste platsen i kylen. Packa i en lufttät förpackning och märk med datum innan du fryser in – då kan du enklare hålla koll på när maten behöver ätas upp.


Ägg och mejeriprodukter

Ägg håller i flera månader, speciellt om du förvarar äggen med spetsen nedåt i förpackningen i kylen. “Bäst före”–datumet på ägg är beräknat utifrån att de förvaras i rumstemperatur, förvarar du de istället i kylen så håller de upp till tre månader. Hårdkokta ägg kan du spara upp till en vecka, förvara i kyl.


Så testar du om äggen är gamla; häll upp vatten i ett högt glas eller i en skål. Lägg ner ett ägg i glaset/skålen. Om ägget flyter upp till ytan så är det gammalt. Om ägget däremot ligger kvar på botten eller reser sig på högkant så går det utmärkt att äta. Om du fortfarande är osäker så kan du knäcka ägget i ett glas – titta och lukta för att avgöra om det är fräscht. Äggvitor och äggulor som blivit över går utmärkt att frysa in – perfekt att ta fram till en ugnspannkaka, äggröra eller maräng.


Mjölkprodukter som blivit gamla luktar surt och smakar illa, det bästa sättet att ta reda på om varan är ätbar är alltså att använda dina sinnen. Låt inte mjölk stå framme flera timmar i rumstemperatur, då surnar den fortare. Mjölk och grädde går utmärkt att frysa in – men fryst grädde går inte att vispa när den tinat, använd istället till matlagning. 


Frukt och grönt

De flesta grönsaker ska förvaras i kylen, gärna i grönsakslådan där det oftast är lite mörkare. Gör små hål i plasten eller öppna lite på påsen till dina grönsaker när de förvaras i kylen så att det inte bildas kondens. Ananas, gurka, aubergine och banan ska inte förvaras i kylen, men helst svalt om möjligt (12–15°C).  Frukt och grönt kan ätas även om de skrumpnat lite eller fått fläckar. Använd i smoothies, pastasåser eller varför inte en gryta?


Potatis är en känslig rot och behöver hanteras varsamt därefter. Undvik att stöta till dem och förvara alltid mörkt så att du undviker att ämnet solanin skapas. Förvara även helst potatisen svalt. 


Bär och frukt går utmärkt att frysa in, frukt behöver dock först delas i mindre bitar. Även grönsaker går bra att frysa in om du förväller dem först.


Visste du att? Det kan se konstigt ut att vissa grönsaker är inplastade, speciellt för dig som försöker vara miljövänlig. Men plasten har en nytta, den förlänger hållbarheten betydligt och skyddar frukt och grönt mot att skrumpna. Vissa bolag plastar även in sina grönsaker för att skydda mot andra grönsaker som är besprutade. 


Tips! Har morötterna eller paprikan börjat mjukna? Släng inte bort smått skrumpna grönsaker i onödan – de fungerar jättefint att koka upp tillsammans med annat i grytor, soppor eller såser.


Förvara bröd i rumstemperatur, väl förpackat. I kylen blir bröd snabbt torrt och trist. Hårt bröd förvaras torrt och gärna lite varmt, ovanpå kylen till exempel.


Tips! Av torra bröd kan du skära kuber och rosta i ugnen till krutonger. Riktigt gott att servera till soppor eller sallader som ett extra krispigt tugg.


Smaksättare 

Smaksättare som ketchup, mango chutney och senap kan stå i rumstemperatur tills dess att de är öppnade. Vissa varor kräver efter öppning att de förvaras i kylen, den informationen står på förpackningen.


Tips! Tänk på att många smaksättare går att frysa in. Släng inte den sista slatten salsa till exempel, frys in den istället och ta fram vid behov.


Matolja

Olja ska helst förvaras i rumstemperatur och även stå mörkt så att fettet inte härsknar. Det går även att förvara i kylen, då stelnar oljan och återfår sin flytande form när de nått rumstemperatur.

Rötmånad

Runt sista veckan i juli brukar den så kallade rötmånaden anses starta, men egentligen är det vädret, värmen och fukten som avgör om det är rötmånad eller inte. Det viktigaste att komma ihåg under den här perioden är temperaturen för matförvaring, och glöm inte kylväskan.


Skillnaden mot resten av året är att under rötmånaden så har vi vanligtvis både värme och hög luftfuktighet. Två faktorer som snabbt kan göra maten dålig – framförallt känsliga livsmedel som mejeri, köttfärs och fisk. Det är även en period då vi gärna äter långa, trevliga måltider utomhus i värmen. Själva måltiden i sig är ingen riskzon, mer hur vi hanterar maten innan och efter.


Tips inför rötmånaden

- Första tipset är enklast. Handla mat på online så att alla livsmedel åker kyltransport hem till dig. Om det är så att du mot förmodan inte gör det, så får du själv sköta kyltransporten. Är det varmt ute blir det snabbt varmt i bilen. Ha gärna en kylväska med kylklampar som du stuvar om maten i när du handlat. Väl hemma så skall maten ställas in i kylen direkt.


- Se över ditt kylskåp, rensa ur det ofta och se över temperaturen. Kylens temperatur bör vara + 4-5 grader och känsliga varor, som till exempel köttfärs och rå fisk, ska förvaras där det är som kallast.


- Se även över dina skärbrädor. Plastbrädor skall inte hänga med för länge. Både bakterier och smuts fastnar i skårorna. Tvätta dem i diskmaskin. Tänk även på att inte använda samma skärbräda och kniv för rått kött och exempelvis sallad, eller se till att diska redskapen noga emellan.


- Ta bara fram lite mat i taget. Hela förpackningen skinka kanske inte måste stå på frukostbordet utan det räcker med några skivor.


- Ta snabbt tillvara på matrester och kyl ner dem snabbt. Hur då? Häll över maten i vida kärl, ställ grytan i vattenbad eller lägg under en sked under kastrullen så att det kommer in luft. 


- Hetta upp matrester ordentligt. Undvik gärna mikrovågsugn och använd istället spis, grill och ugn.


- Picknick och matsäck – använd kylklampar, kylväska och gärna fryst mat och dryck. Hur då? Packa ner en påse frysta bullar och en fryst vattenfylld pet-flaska, de är perfekta kylklampar som sen kan ätas och drickas.


- Tvätta händerna, tvätta händerna och tvätta händerna. Uttjatat men ack så viktigt.


- Och till sist, den kanske viktigaste matregeln som även gäller denna månad. Våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten innan du äter den (eller slänger den).