Gå vidare till huvudinnehåll
litet barn som äter själv

Näringsrik och bra barnmat

När ditt barn växer och utvecklas är det viktigt att ge dem mat som är fullproppad med näring. I den här artikeln får du lära dig mer om mat som är bra för ditt barn. Och hur du varierar kosten för att täcka alla näringsbehov.

Nyttan med frukter, grönsaker och baljväxter

Frukt, grönsaker och baljväxter är rika på viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler och fibrer. Att bjuda på grönsaker i lämplig konsistens som morötter, broccoli och ärtor, samt baljväxter som bönor och linser bidrar till ett bra näringsintag.


Kolhydrater ska barn ha


Kolhydrater, som innehåller bra grejer som fibrer, B-vitaminer och mineraler får barnet i sig i form av bland annat bröd, gryn, flingor, pasta, bulgur, couscous, ris och rotfrukter.


Ris innehåller bra saker, men även små mängder arsenik. Därför är rådet från Livsmedelsverket att du serverar ris till barn max fyra gånger i veckan. Då kan du gärna låta ditt barn prova olika rissorter. Få bort arsenik genom att skölja riset noga och koka det i rikligt med vatten som du häller bort när riset är klart.

Barn behöver järn

Barn har ett extra stort järnbehov. Deras medfödda förråd av järn minskar med tiden och för att tillgodose järnbehovet behöver det fyllas på. När ditt barn börjar äta vanlig mat behöver den därför vara rik på järn. Här kommer några järnrika livsmedel som kan vara bra att handla hem.


- Leverpastej

- Blodpudding (lätt stekt)

- Vetegroddar

- Kött

- Aprikoser (torkade)

- Fullkornsprodukter

- Havregryn

- Baljväxter, såsom linser, ärter bönor och produkter av soja

- Gröna bladgrönsaker (för barn över 1 år)

- Ägg

- Berikad barngröt och välling

- Fisk och skaldjur

- Nötter och frön, mixade till små barn

Fisk och skaldjur ger ditt barn nyttiga fetter

Från 6 månaders ålder kan du börja introducera olika typer av fisk för ditt barn. Fisk är rikt på omega 3-fettsyror som är bra för hälsan. Särskilt fet fisk som lax, sill och makrill är bra källor till omega 3. Tänk på att välja fisk som är märkt med MSC, ASC eller Krav för att säkerställa att den är hållbart fångad.

Vilken fisk bör barn undvika?

Det finns vissa fiskar som kan innehålla höga halter miljögifter. Därför bör barn och gravida kvinnor inte äta dem mer än 2–3 gånger per år. Här kommer några av dem:


- Strömming och sill från Östersjön och Bottniska viken - Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern - Sik från Vänern och Vättern - Röding från Vättern - Ål


Mat du inte ska ge till barn under ett år

Det är också viktigt att veta vilken mat som inte är lämplig för ditt lilla barn. Vissa råvaror kan vara skadliga för hälsan. Här är några du ska undvika:


Gröna bladgrönsaker och rödbetsjuice innehåller mycket nitrat som omvandlas till nitrit i kroppen. I för stora mängder påverkar det kroppens förmåga att transportera syre i blodet.



Honung bör inte ges till barn under ett år på grund av risken för spädbarnsbotulism – en sällsynt men allvarlig form av förgiftning.


Opastöriserad mjölk kan innehålla skadliga bakterier och bör undvikas av både vuxna och barn.


Salt. Under ditt barns första år ska du inte salta maten eller servera mat som redan innehåller mycket salt.



Hela nötter utgör en kvävningsrisk för små barn. Servera dem istället finfördelade och i små mängder.


Fänkålste ska du undvika att servera innan barnet är 4 år.


Servera och erbjud mat utan att pressa ditt barn att smaka eller få i sig en viss mängd. Då ger du barnet möjlighet att själv utforska och öva sig på att äta. Eftersom barn generellt behöver äta lite och ofta är det bra att servera 3 huvudmåltider, och några planerade mellanmål. Och ät gärna tillsammans med barnet. Var förebilden som ditt barn kan titta på och lära sig av.



Publicerad: 2024-08-15 Uppdaterad: 2024-09-03 Text: Marcus Sjöberg, Copywriter


Artikeln är faktagranskad av Sempers nutritionsteam. Vi som ingår i Semper Nutritionsteam är legitimerade dietister och arbetar tillsammans för att sprida nya och beprövade kunskaper om barns nutrition. Läs mer på semper.se/barnmat (http://semper.se/barnmat).


Övriga källor: Livsmedelsverket