Gå vidare till huvudinnehåll
Organisera köket

Organisera köket

Praktiska återvinningskärl till sorteringen och smart kylskåpsförvaring för ordning i köket! Här hittar du smarta lösningar för att organisera i köket.

Förvaring till kyl och frys

Bunkra i frysen och lär dig frysa in rätt

För den som är bra på att frysa in mat (och planera lite) finns det alltid en middagslösning nära till hands. Med basvaror hemma blir det dessutom ännu enklare att fixa en god middag utan större bekymmer. Frysen är en bra vän om man vill frysa in storkok, grönsaker eller spara pengar. Vi har samlat våra bästa tips för att maximera användandet av en frys.


Spara pengar och minska matsvinn

När du bunkrar mat i frysen så gör du inte bara dig själv en tjänst genom att inte slänga överbliven mat, utan du är även snäll mot klimatet! Dessutom har du möjlighet att ta fram just precis det du behöver till middagen, varken mer eller mindre. Resten kan du låta stå kvar i frysen till ett annat tillfälle, resurs- och svinnsmart helt enkelt.


Bra och billig bas att ha i frysen

Det finns en massa grön och skön mat som passar utmärkt att lägga i frysen, dessutom till ett bra pris med samma kvalitet som färsk mat. Att frysa in något är nämligen som att stanna tiden, nedbrytningsprocessen av näringsämnen stannar upp när du fryser maten och den håller sig fräsch längre. Dock finns såklart en gräns, alla råvaror och produkter har en maxgräns för hur länge de bör vara frysta. Efter en viss tid så riskerar de tappa smak och bli frysskadade. En tumregel är att magra produkter står sig längre än fetare.


Tips på råvaror och produkter att frysa in

- Lök, vitlök, purjolök

- Blomkål, grönkål, brysselkål

- Morot, paprika, tomater, spenat, ärtor och bönor

- Protein i form av falukorv, tofu, skinka, kyckling, vegofärs, blandfärs

- Nötter för textur så som frön, mandlar och valnötter

- Gryner som är färdigkokta (ris, quinoa, bulgur och couscous)


Tips på smaksättare att frysa in

Trattkantareller (förvällda)

Fetaost

Mango chutney

Kokosmjölk

Senap

Honung

Örter

Chili

Ingefära


Visste du att du kan bunkra mjölk i frysen?

Mjölk för gemene man är kanske inte något man tänker sig hör hemma i frysen. Men mjölk går faktiskt att frysa i upp till tre månader, så länge förpackningen är oöppnad. Faktum är att det finns många saker du kan förvara i frysen som du kanske inte visste om, bland annat:


- Ägg (knäckta eller uppvispade, ej hela)

- Färskpressad juice

- Smör

- Grädde

- Pesto


Tips för att använda frysen rätt

- Ha ordning i din frys - märk upp maten och sortera lådorna. Fronta gärna det som är äldst så att det inte glöms bort, precis som de gör på restauranger.

- Frosta av frysen med jämna mellanrum.

- För att spara utrymme i frysen går det bra att frysa in i små och platta förpackningar utan luft.

- Livslängden på vissa livsmedel i frysen varierar, skriv datum på varje fryst råvara och ta reda på livslängden i frysen.

- För bästa hållbarhet i frysen bör temperaturen ligga på -18°C.

- Sätt inte in varm mat i frysen, låt den svalna först.

Så länge håller maten i frysen

Frågar du Livsmedelsverket så svarar de att man teoretiskt sett kan förvara mat hur länge som helst i frysen. Fryst mat blir inte farligt att äta men tappar både smak och färg om de förvaras länge i frysen, även konsistensen påverkas. Här i listan hittar du rekommendationer för hur många månader populära råvaror och produkter kan frysas.


Bröd & dessert

Bröd: 3

Pannkakor: 3


Fisk och kött

Mager fisk: 6-12

Fet fisk: 2-3

Lamm: 6–12 (beroende på fetthalt)

Fläsk: 3 för feta delar, 6 för magra delar.

Nötkött: 12

Hel kyckling/ kalkon: 9-12

Vilt, magert: 12

Vildsvin: 12

Korv: 1-2


Mejeriprodukter

Mjölk: 3

Smör: 2-3


Frukt och grönsaker

Nötter: 8-12

Grönsaker: 12


Mat du inte ska frysa in

Det mesta ätbara klarar sig fint i frysen, men vissa livsmedel tappar färg, smak och konsistens i kylan. Här är en lista på produkter du inte bör frysa.


Friterad mat, kommer inte hålla sig särskilt krispig eller god

Majonnäs

Gurka

Sallad

Kokt pasta

Potatis


Sådärja, nu är det bara att se över ditt kylskåp och börja frysa in!