Hoppa till huvudinnehåll
Så och odla

Så och odla

Här delar vi med oss av tips och tricks för hur du odlar grönsaker, bär och örter. Vi täcker de flesta delarna - allt från hur du undviker vanliga nybörjarmisstag till vad hydroponisk odling egentligen innebär och vilka örtkryddor som du kan odla på balkong.

Växtzoner

Det finns åtta växtzoner i Sverige (plus en för fjällregion). Indelningen är satt efter härdighetszoner där zon 1 är den mildaste regionen och 8 den kärvaste. Ju högre zontal en växt har desto tåligare är den. Begreppet används med värdena “upp till”, en växt med benämningen zon 4 klarar alltså zonerna 1-4. Ett högre zontal innebär inte automatiskt att det handlar om norra Sverige. Stora sjöar och hav har inverkan på både klimat och temperatur, även höjd över havet påverkar vegetationsperioden.


Tips! På Svensk Trädgård hittar du en zonkarta som visar alla regioner

Förkultivering

Se till att införskaffa det just du behöver inför odlingssäsongen och för att odla hemma. Krukor, såjord och trädgårdsverktyg till exempel. Är tanken att du ska förkultivera och så frön tidigt på året? Eller bor du högre upp i landet (ex. zon 6-7)? Då bör du även köpa en växtlampa eller två, för att ge dina frön bästa möjliga förutsättningar.


Förkultivering, eller förodling, innebär att du sår dina frön inomhus innan säsongen för odling är igång på riktigt. Genom att förkultivera under senvinter eller tidig vår har du färdiga plantor när vädret tillåter plantering utomhus. Förkultivering ger dig de bästa förutsättningarna för skörd under sveriges relativt korta (och ibland kalla) somrar och lämpar sig extra bra om du bor i de norra delarna av landet eller i småländska höglandet. Redan i januari kan du börja så frön inomhus, men bäst resultat kommer du få om du väntar till närmare mars/april då det blivit ljusare ute.

Vilka grönsaker eller växter behöver då förodlas?

På varje fröpåse finns information om vilka växter som bör förodlas, och vilken tid på året som är lämplig. Det är lätt att bli ivrig inför odlingssäsongen, men tänk på att inte förodla allt för tidigt. Med allt för tidig förkultivering får du rangliga och veka plantor - utgå istället från informationen på fröpåsen och anpassa efter den växtzon du bor i. Bor du i norra Sverige kan du vänta ett par veckor extra.


Några vanlig sorter som får bäst resultat av förodling är:


Tomater

Chili

Aubergine

Gurka

Zucchini/Squash

Kål

Pumpa

Selleri

Paprika

Purjolök

Så kommer du igång

Använd såjord när du sår frön inomhus, det är en anpassad jord som är magrare och “snällare” mot fröna, och hjälper fröna att börja gro. Vanlig blomsterjord går bra att använda, men risken är att dina frön gror långsammare då den innehåller mycket näring. Tomma äggskal passar utmärkt att använda som såkrukor. De är miljövänliga och ger dessutom dina plantor en tillförsel av kalcium. Även tomma äggkartonger kan funka bra som såkrukor. Kom bara ihåg att du behöver göra hål i botten på de krukor eller förpackningar du använder, för dräneringens skull.


Det här behöver du

- Såjord

- Såkrukor, gärna komposterbara/nedbrytbara och/eller minidrivhus/pluggbox

- Frön

- Sprayflaska

Så här gör du


Fyll upp dina odlingskrukor eller ditt pluggbrätte med ca 2-4 cm såjord. Ju större frön du ska så, desto mer jord behövs. Tryck till jorden lätt.


Spraya eller vattna lätt för att mätta jorden och undvika att frön flyter bort.


Sprid ut fröna glest, cirka 2-4 frön per kruka och tryck till lite försiktigt så att de har kontakt med jorden. Ju större frön du ska så, desto färre i varje kruka. För att bredså lägger du ut fröna jämnt över ytan, i ett större odlingstråg.


Täck sedan med lite jord och tryck till jorden lätt. Små frön täcker du med ett par millimeter jord, större frön täcker du med ett par centimeter jord. Obs! Vissa frön ska inte täckas av jord, detta framgår på själva påsen.


Fyll din sprayflaska med vatten och spraya ytan på dina krukor med lite vatten. Låt sedan krukorna stå på ett fat med vatten eller fyll på botten av din sålåda och låt dem suga upp vatten på så sätt. Om du vattnar uppifrån kan fröna flyta upp.


Låt krukorna stå på ett fat med en kant och täck med plast, eller ställ in krukorna i ett miniväxthus eller odlingstråg med lock. Om du täcker krukorna med plast, kom ihåg att göra små lufthål så att du undviker mögelpåväxt.


Placera fatet med krukorna eller miniväxthuset varmt om möjligt. Det går även bra i rumstemperatur. Var inte orolig för avsaknad av ljus, i början är det värme sådden behöver - inte solljus. Vädra varje dag genom att öppna locket eller lyfta på plasten för att undvika mögelpåväxt.


Vattna vid behov, och var noga med hur du vattnar. Jorden får inte vara för blöt, men den får inte heller torka ut för hårt.


När du ser små bladflikar kika fram i dina krukor är det dags att ställa fram i ljus. Fortsätt vädra krukorna varje dag en kort stund.


När du ser två bladpar (karaktärsblad) och när plantorna fyller ut såkrukorna kan du ta bort plasten eller locket eller ta ut krukorna från miniväxthuset. Nu är det även dags att skola om plantorna, alltså att plantera om i en något större kruka med en mer näringsrik jord. 


Tips! Använd en gammal ketchup- eller syltflaska med droppkork för att lättare kunna vattna försiktigt. 


Bredså

Med bredsådd menas att man sår många frön över en stor yta, istället för att man sår enstaka frön i varje kruka eller i en tunn rad. Basilika och plocksallat är växter som passar extra bra för bredsådd, för enkelhetens skull kan du använda dig av ett odlingstråg när du bredsår. 


Tips! Med en värmematta kan du hjälpa dina sådder att gro och rota sig snabbare. Ställ ditt tråg eller minidrivhus på en värmematta tills dess att fröna gror.

Omskolning

Med omskolning menas att plantera om plantan i en större kruka. Detta görs när du ser de första karaktärsbladen (2-4 stycken), utöver de första små hjärtbladen. Med hjärtblad menas de absolut första bladen du ser på din sådd, små sköra blad som påminner om groddar. Karaktärsbladen är de mer stadiga och större bladparen som växer fram, oftast kan man genom karaktärsbladen se vilken planta det handlar om - medan hjärtbladen ser likadana ut på de flesta växter. 


- Använd gödslad jord för omskolningen.


- Varje enskild planta ska omskolas i en egen kruka, även om de tidigare såtts i en gemensam kruka. 


- Större växter skolas ofta om minst en gång till innan plantering utomhus, beroende på om rotsystemet fyller hela krukan. 


- Bredsådda plantor sätts fyra-fem stycken tillsammans i en större kruka.


- Två till tre veckor efter omskolning kan du gödselvattna dina plantor försiktigt. Öka successivt.


- Gurka, zucchini och pumpa behöver inte omskolas.


Tips! Om du omskolar väldigt små plantor ska du undvika att hålla i plantans blad, håll hellre i själva plantan och runt rotsystemet.


Varför omskolning?

Genom att omskola dina plantor (ibland flera gånger) stimulerar du rotutvecklingen, vilket ger kraftigare plantor. Om du skulle så direkt i själva “slutkrukan” riskerar du att den stora jordmängden kyler ner rötterna, eftersom värmen inte hålls lika bra i en större kruka. De flesta växter som omskolas kan planteras lite djupare för varje omplantering.

Avhärdning

När det närmar sig att plantorna ska planteras utomhus, ett par veckor innan, är det dags för avhärdning. Med avhärdning menas att plantorna sakta men säkert får vänja sig vid att stå ute. 


Sätt ut plantorna korta stunder i början och öka tiden under en till två veckor, så att de får vänja sig vid varierande temperaturer, regn, vind och sol. Tillslut kommer de vara redo att stå ute dygnet runt och då även redo att planteras ute. Plantor som har förodlats kan flyttas ut helt när frostnätterna är över, vilket varierar över landet. Längst upp i norr kan det handla om mitten av juni, medan slutet av maj räcker för längre söderut.


- Den första dagen låter du plantorna stå ute ett par timmar, i skuggläge.


- Förläng sedan plantornas utevistelse med ett par timmar per dag under ett par veckor. 


Tips! Skydda gärna plantorna med en fiberduk de första dagarna.

Plantera

Så var det dags att plantera dina växter och plantor utomhus. Med en odlingstunnel eller ett växthus blir det såklart lättare att få en ordentlig skörd. Med ett växthus finns en mängd möjligheter för att även plantera lite känsligare växter och plantor, eftersom de är skyddade, får värme och optimalt med ljus. Du kan även bygga ett lock med plast- eller glasrutor till en pallkrageodling för att skapa en liknande effekt, och precis som ett växthus behöver då odlingarna luftas med jämna mellanrum.


Tips! Plantera ut dina plantor när det är mulet väder för att ge dem de bästa förutsättningarna. 

Kom ihåg-lista inför odlingssäsongen

- Kom ihåg att köpa billiga krukor på hösten när det är rea. 


- Tänk på att inte köpa allt för billig jord. En jord med sämre kvalitet innehåller varken gott om näring eller håller fukt särskilt bra. 


- Köp en bra spade och trädgårdshandskar om du inte vill bli smutsig om händerna.


- Ska du resa bort? En vecka klarar sig det mesta om de får en ordentlig genomvattning (inte små krukor) - längre än så behövs en medhjälpare, kanske kan grannen vattna åt dig?


- Genomvattna jorden i din kruka och fyll sedan en PET-flaska med vatten som du sedan trycker ner i jorden. På så sätt har du ordnat en automatisk vattnare som hjälper dina växter ett par dagar.

Samplantera

Det finns gott om växter och plantor som trivs extra bra tillsammans, de hjälper varandra frodas och motar även bort många skadedjur och ohyra. Du kan även spara yta genom att plantera höga och låga växter tillsammans. Dessa symbiosförhållanden är särskilt gynnsamma för.


Tomat och basilika. Det sägs även att de två förbättrar smaken hos varandra. 

Gurka och krasse. 

Jordgubbar och gurkört. Det sägs att gurkörten får jordgubbarna att smaka ännu bättre.

Rädisor och spenat.

Kål och dill. De fasade kållarverna hålls på avstånd av dillens doft. Dillblommor lockar även till sig getingar, vilka gärna mumsar på larverna.

Gräslök och morötter.

Potatis och bondbönor.


Vissa växter ska tvärtemot absolut inte samplanteras med varandra. Tomat och potatis tenderar att smitta varandra med mögel. Timjan ska inte planteras tillsammans med gurka eftersom gurka är väldigt törstig medans timjan tycker om att torka ut lite.


Gödsla

När du odlar är det otroligt viktigt att du tillför ordentligt med gödsel men även att du anpassar efter behovet. Gödsla gärna lite och ofta och i proportion till skörden. För mycket gödsling kan ge en tråkig bismak och påverka din skörd. Läs på om gödsel och hitta det alternativ som passar just dig och dina odlingar. Det finns färdigt anpassad gödsel att köpa, men glöm inte bort att du kan använda dig av mycket som redan finns på gården. Komposterad hushållsavfall är bland det bästa du kan ge dina plantor, även guldvatten, gräsklipp och aska (fritt från virke med impregneringsmedel) ger bra näring till dina odlingar.

Odla på balkong

Vissa växter och plantor passar bra att odla i krukor eller blomlådor, perfekt för dig som vill odla på balkong eller vill slippa grovarbetet i ett grönsaksland. Med en krukodling kan du dessutom ta med dig din lilla köksträdgård till sommarstugan. De flesta grönsaker, bär och örter älskar sol, men en del klarar sig bra i norrläge och på balkonger som mestadels står i skuggläge. Smultron, gräslök, mynta och persilja går oftast bra att odla även i skuggiga lägen. Basilika, timjan och rosmarin behöver däremot en del sol för att må bra. 


Vill du prova odla tomat på balkong ska du sikta på en så kallad busktomat. Busktomater trivs bäst i söderläge med mycket sol och värme, men klarar vind relativt bra då de inte blir så höga jämfört med andra tomatsorter. Även chili klarar sig bra på en balkong, även den trivs bäst i söderläge. Både tomat och chili är relativt törstiga, så välj stora krukor - cirka 10 liter för tomat och något mindre för chili. 

Extra passande för att odla i behållare utöver busktomat och chili är exempelvis;


- Plocksallat

- Ruccola

- Störbönor

- Grönkål


Det kanske viktigaste att komma ihåg för att lyckas med att odla i krukor eller baljor är att behållarna har hål för dränering och att volymen på behållaren är så pass stor att rotsystemet får gott om plats. De flesta grönsaker behöver gott om utrymme, räkna med 10 liter till att börja med. Är du rädd om din kruka och helst inte gör hål i den så kan du skapa någotsånär bra förutsättningar med lecakulor eller småsten. Bottna din kruka med 3-5 cm småsten eller lecakulor och låt krukan stå under tak så att du kan kontrollera mängden regnvatten som når den. Var noga med att vicka på krukan så att överflödigt vatten kan rinna ut vid behov.

Direktså

Vissa frön kan sås direkt på själva växtplatsen och behöver inte drivas upp. Genom att direktså, eller så på friland, sparar du mycket tid såklart, men får inte samma kontroll över växtprocessen. Vanligtvis sås grönsaksfröer till exempel i en pallkrage under sen vår och försommar, tidpunkten varierar beroende vilken växtzon du bor i. När jordtemperaturen är minst fem plusgrader och eventuell tjäle gått ur marken går det bra att börja så de flesta frön. Bönor kräver närmare 12 grader. Använd gärna en jordtermometer för att enkelt mäta när det är dags.


Tips! Snabbväxande grönsaker och sallader som ruccola, sockerärtor och rädisa kan sås i omgångar, på så sätt får du skörd över hela säsongen.

Så gör du

Förbered jorden genom att tillföra gödsel och gärna sandblandad såjord för bra dränering.

Så fröna i rader, inte för tätt inpå varandra. Vattna gärna första gången med en blomspruta så att inte fröna flyter bort.

Skydda dina frösådder mot frost första tiden, använd gärna en fiberduk eller odlingsväv för att täcka jorden.

Ge plantorna regelbunden näring när de växt till sig lite. Nässelvatten, gödsel eller lakvatten från bokashi funkar utmärkt.

Odla i pallkrage

Med pallkragar och odlingsbänkar kan du odla hemma utan att du måste färdigställa ett land. Det är också ett ypperligt sätt för dig som är nybörjare att prova på odling, utan att det behöver bli ett allt för stort projekt. Du kan både direktså och plantera ut små plantor som du drivit upp inne. Om du direktsår ska du tänka på att inte lägga frön allt för nära varandra, inte heller rader. Så inte heller alla frön samtidigt, speciellt inte för snabbväxande grönsaker och plantor - då slipper du en explosion av sallader och kan istället njuta av skörden under en längre tid.


Scrolla vidare för ännu fler tips och fakta för att odla inomhus.


Odla som nybörjare

Som nybörjare kan det vara skönt att prova sig fram och börja odla de mer lätthanterliga sorterna. Vissa grönsaker, örtkryddor och växter är lättare att odla än andra. Några nybörjarvänliga sorter för första sommaren är:

- Busktomater, i kruka

- Squash/zucchini

- Sockerärtor

- Bondböna

- Sallad

- Gräslök


Andra sommaren är det värt att prova på och utmana dig själv med någon av dessa sorter:

- Haricot vertes

- Jordärtskocka

- Rädisor

- Sparris

- Paprika

- Morötter

Så undviker du vanliga nybörjarmisstag

- Lär av de lärda. Vissa klassiska misstag går att undvikas vilket sparar både tid och irritation. 


- Köp inte för små krukor för de växter som ska odlas i kruka. Rötterna behöver gott om plats.


- Köp inte dålig jord och glöm inte att tillsätta näring när du vattnar.


- Gör ett ordentligt förarbete så att rensning av ogräs blir enklare.


- Köp frön som är anpassade för odling i Sverige. Visst kan du ta frön från köpta paprikor och tomater - men resultatet blir sällan lika bra.

Odla inomhus

Bor du, som många andra, utan balkong eller tillgång till en trädgård? Oroa dig inte, en hel del grönsaker och kryddväxter går att odla inomhus. Med de rätta knepen och tillvägagångssätten kan du till och med få basilika att frodas. Börja med att välja ut ett bra läge i ditt hem, helst ett fönster med söderläge och mycket naturligt ljus.


Inomhusodling

Att odla inomhus går aldrig att likställa med att odla utomhus. Du kan få till en liten skörd, och om du lyckas riktigt bra får du örtkryddor som klarar sig riktigt bra. Mikroblad, eller småblad, kan ge bäst utdelning och är egentligen kort förklarat groddar.


Basilika älskar ljus, värme och vatten - den är även lite kinkig och är känd som en svår kryddväxt att lyckas med inomhus. Persilja kan vara lite långsam i starten, men kräver desto mindre för att må bra.


Oregano, timjan och rosmarin vill ha det lite torrare om rötterna, medan exempelvis gräslök, citronmeliss och koriander mår bra av mer fukt och näring. Använd dig av vår steg-för-steg lista högre upp i artikeln för att så dina frön och ta del av våra smarta tips här.


Tänk på att

Använd en väldränerad jord när du odlar kryddväxter och örter inomhus. Använd ett odlingstråg som har dräneringshål och låt överblivet vatten rinna ut på en bricka eller ett tråg med kant som fångar upp vattnet och gör det enkelt för dig att hälla bort om det behövs. 


Lerkrukor må vara vackra och enkla att hitta på loppisar, men de torkar snabbt ut så var uppmärksam på detta om du använder krukor av lera.


Undvik att ställa dina plantor direkt ovanför ett element. Värmen från elementet torkar ut jorden och rötterna kan ta skada. Det räcker långt med normal rumstemperatur, och gott om ljus.


När skotten är 2-3 centimeter höga kan du ta bort locket eller taket på minidrivhuset. Fortsätt att sprayduscha skotten i några dagar, och vattna därefter försiktigt med en vattenkanna. Tänk på att alltid känna efter om jorden är torr eller fuktig innan du vattnar. Låt inte plantorna stå för blött eftersom rötterna då inte får syre och ruttnar. Rötterna får även svårare att ta upp näring om jorden är för blöt, på grund av syrebristen. Gula blad kan bero på övervattning eller näringsbrist.


Efter 4-5 veckor kan du skörda dill, och efter 5-7 veckor från sådd kan du skörda persilja. Lämna kvar 2-3 centimeter av själva stjälkarna för att låta nya skott växa ut. Sprayduscha plantorna några gånger efter skörden utöver själva vattningen och tillsätt gärna växtnäring när du vattnar med kanna.


Efter 4-5 veckor kan du skörda basilika. Toppa av ovanför det andra bladparet för att låta nya skott växa ut. Även basilika mår bra av att sprayduschas några gånger efter skörd, och extra näring från den vanliga vattningen. Basilika bör skördas regelbundet eftersom den slutar växa när den går i blom. Plocka bladen (särskilt de stora) regelbundet så fortsätter plantan att växa.


Och den där basilikakrukan du köpte i butik då, går den att plantera om och rädda? Det kan vara lite klurigt - dels för att plantorna från butik står i en relativt näringsfattig jord och dels för att det kan bli en chock för plantan att flyttas till en ny miljö. Men med de rätta förutsättningarna kan det gå. Vissa köpta växter mår bra att klippas ner ordentligt innan de planteras om.


Börja med att plantera om plantan i en större kruka, med näringsrik jord och dräneringshål. När du vattnar plantan bör du göra det underifrån och inte ovanifrån. Ställ gärna krukan i en skål eller på ett fat som du fyllt med vatten, låt krukan stå i 5-10 minuter och suga upp vatten efter behov. 


Ha även för vana att klippa och knipsa bort de större bladen regelbundet. På så sätt ger du små blad mer växtkraft och utrymme.


Återodla din köpta sallad hemma

Istället för att slänga salladsroten ställer du den i ett glas med lite vatten. Placera glaset ljust, exempelvis i fönstret och fyll på med vatten när det behövs. Efter ett par veckor har du nya fina salladsblad att mumsa på.


Hydroponisk odling

Att odla inomhus med enbart vatten och näring kallas för hydroponisk odling. Metoden är enkel och du slipper ha jord och smutsiga krukor inomhus. I en speciell odlingslåda placerar du fröpluggar i hål och tillsätter vatten och näring. Snart kan du skörda sallad, basilika, chili och tomater – året om. Odlingsmetoden passar också utmärkt till större stadsodlingar eftersom det går att placera plantorna på höjden. I London har det blivit en så stor trend att nerlagda parkeringshus och tunnelbanestationer förvandlats till gröna oaser som ger närproducerad skörd under hela året.


Eftersom plantorna inte behöver leta näring och syre på samma sätt som i jord kan de växa snabbare. I hydroponiska system kan du enkelt odla örtkryddor och sallad, och du kan skörda året om! Du kan även odla exempelvis tomat och chili, men dessa kräver lite större plats för att kunna blomma och sedan bära frukt.