Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Det är något alldeles särskilt med hemlagad sylt, saft och marmelad. Det är en trevlig syssla, smakar så mycket bättre och är ett ypperligt sätt att ta tillvara på sommarens frukt och bär.
- Använd väl rengjorda burkar, flaskor och verktyg. Du kan enkelt sterilisera glasburkar och glasflaskor i ugnen (100 grader i 30 minuter).
- Låt flaskor och burkar lufttorka. Ett vanligt misstag som görs är att rengjorda flaskor och burkar torkas torra med en icke ren kökshandduk.
- Använd frukt och bär som är fullmogna och i gott skick. Frukt och bär som är på väg att bli dåliga kan man istället koka kräm, kompott eller annat på - sådant man tänker äta någorlunda omgående.
- Använd små burkar/flaskor. Dels hinner man använda upp all sylt och saft och dels är det inte så stor mängd som går förlorad om man mot förmodan skulle få in bakterier.
Hur vet man om sylten är klar? Det är rätt så enkelt. Ställ in en tallrik i frysen innan du börjar med syltkoket. När du sen vill testa om sylten är färdig så tar du ut tallriken ur frysen och lägger en klick sylt på den. Dra med en sked igenom syltklicken – om sylten inte rinner ihop så är den klar. Smart va?
Strösocker eller syltsocker? När du kokar sylt och marmelad kan du antingen använda dig av vanligt strösocker eller syltsocker. Syltsocker innehåller pektin, och ofta även citronsyra och kaliumsorbat. Detta ger sylten dess konsistens och konserverar även. Många frukter och bär innehåller redan pektin naturligt, så det behövs inte till alla syltsorter.
Vad är gelésocker? Gelésocker är ett socker med ett vegetabiliskt geleringsmedel som är lätt och praktiskt att använda till frukt- eller bärgelé och till tårtgelé.
Konserveringsmedel eller inte? Ska sylten frysas eller ätas upp fort - då behöver du inte tillsätta konserveringsmedel. Ska den däremot stå ett tag så behövs någon form av konservering. Konserveringsmedel bromsar upp utvecklingen av jäst- och mögelsvampar och ger sylten och saften bättre hållbarhet. Två av de vanligaste konserveringsmedlen för hemmabruk är natriumbensoat och atamon.
Citronsyra och askorbinsyra Dessa är två vanliga tillsatser vid saft- och syltkok. De finns naturligt i många frukter och bär. Citronsyra används bland annat för att få en friskare smak och gör även att frukten och bärens egna geléämnen stelnar. Askorbinsyran bevarar den ljusa färgen i till exempel äppelmos. Varken citronsyra eller askorbinsyra är direkt konserverande, men har en något konserverande effekt.
Behövs tillsatser? Är man noga med hygien, rena burkar och använder frukt och bär i gott skick så kommer man långt utan tillsatser. Socker har en viss konserverande effekt. Likaså citrusfrukter. Vill man vara på den säkra sidan med hållbarheten så går det fint att även frysa in både saft och sylt.
410 g, Önos
114,51 kr /kg
0,5 l, Tillmans
18,38 kr /l
400 g, Garant Eko
101,25 kr /kg
1000 ml, Fun Light
33,50 kr /l
400 g, Björnekulla
118,75 kr /kg
400 g, Björnekulla
104,88 kr /kg
320 g, Torfolk Gård
140,47 kr /kg
500 ml, Bob
63,90 kr /l
410 g, Önos
265,85 kr /kg
580 ml, Önos
25,84 kr /l