Gå vidare till huvudinnehåll
Matnyttig fakta om sötpotatis

Matnyttig fakta om sötpotatis

Sötpotatisen är färgstark, god, och ett perfekt alternativ att byta till om du vill förändra dina klassiska potatisrätter. I den här artikeln guidar vi dig bland annat till hur du odlar sötpotatis, goda tillagningssätt och hur du får till den perfekta krispiga ytan på din sötpotatis.

Vad är sötpotatis?

Sötpotatis har sedan några år tillbaka blivit mer och mer populärt på de svenska matborden. Den är lika variationsrik som potatis, och bidrar dessutom med en härligt klar och fin orange färg. Konsistens och smak för en sötpotatis skiljer sig stort från vår vanliga potatis, men den har trots det i princip samma användningsområden. Sötpotatisen tros härstamma från Central- eller Sydamerika där den har odlats i flera tusen år. Och det är inte bara i Sverige sötpotatisen är populär, utan det är faktiskt den sjunde mest odlade grödan över världen.


Sötpotatisen är faktiskt inte besläktad med den vanliga potatisen, sötpotatis är inte ens en rotfrukt. Faktum är att sötpotatisen är en ört som tillhör familjen vindeväxter.


Sötpotatis kräver mycket värme och arbete för att kunna växa och plockas, därför importeras all sötpotatis till Sverige - främst från USA, Egypten och södra Europa. Dock har man de senaste åren försökt ge sig på att odla sötpotatis även i Sverige. För tillfället odlar man sötpotatis på Gotland och Öland samt i Småland och Skåne. Än så länge kan man tyvärr inte producera den mängd som krävs för att täcka efterfrågan av sötpotatis i de svenska matbutikerna. Men förhoppningen är att man snart ska kunna köpa svenskodlad sötpotatis.

Extrapris
Sötpotatis Klass1
9,00 kr17,95 kr

16,51 kr /kg

Sötpotatis Klass1

Egypten, 545 g

Sötpotatis är oftast större än vanlig potatis och är, namnet till trots, inte alls släkt med potatis. Oftast är sötpotatisen avlång och oregelbunden i formen med ett skal som är ljus brunt eller mot rött. Sötpotatisens kött är gulorange, gulvitt eller lila där den gulorangea är den sort som oftast säljs i Sverige. Smaken är sötare än hos vanlig potatisen och användningsområdet är därmed stort då den kan användas både till matlagning och bakning. Tar sötpotatis från Egypten slut ersätter vi med sötpotatis från USA

Sötpotatis EKO Klass1
Ekologiskt
EU Organic Farming

44,95 kr

89,90 kr /kg

Slut hos leverantör
Sötpotatis EKO Klass1

Egypten, 500 g

Sötpotatis eller Batat som de också kallas, är avlånga, oregelbundet formade knölar. Sötpotatis är avlånga och oregelbunda i formen, och i regel större än vanliga potatisar (kan väga upp till 5kg). Skalet är ljust brunt eller rött. Köttet är ljust gulvitt, gulorange eller lila. Den ljusköttiga är en fast, torr typ som får mjölig konsistens efter kokning. Den gulorange är en mjuk, saftig typ med fuktig konsistens efter kokning. Det är den sorten som oftast säljs i Sverige. Den lila varianten har en något sötare smak än den vanliga och den lila färgen gör ju att den är sprängfylld med antioxidanter! Lite förvirrande är att det man man i övriga världen utom USA kallar för Yam, är sorten som har ljust fruktkött och mildare smak än de andra sorterna. Denna sort går i USA under namnet Tropical Yam. Sötpotatis är trots namnet inte ens släkt med potatis, även om den har en många likheter. Den innehåller lika mycket stärkelse som potatis, men hela 5% socker jämfört med potatis som endast innehåller 0.5%. Detta märks också på smaken som är betydligt sötare än potatis, och därför har andra användningsområden och inte kan ses som en ersättare till den vanliga. Sötpotatis är god att steka eller ugnssteka, t.ex. som tillbehör till kött tillsammans med andra grönsaker, men används även till pajer och desserter.

Hur tillagar man sötpotatis?

Det som är så fantastiskt med sötpotatis är att du kan använda den till i princip allt. Ha den som tillbehör eller låt den spela huvudrollen i rätten. Du kan koka den, fylla den, fritera, ugnsbaka, grilla, göra gratäng eller ha den i en soppa, tacos, hamburgare eller råraka. Du kan till och med göra desserter och bakverk med sötpotatis. 


Valmöjligheterna är oändliga och egentligen är det helt upp till dig vad du vill göra med den orange rackaren. Sötpotatis är ett gott tillbehör och passar bra till både kyckling, kött, fisk och skaldjur. Sötpotatisen har en ganska karaktäristisk smak och går bra ihop med andra smakrika råvaror - fetaost, koriander, lime, ingefära, kanel, chili, spiskummin och vitlök, till exempel. Du kan enkelt få in sötpotatisen i dina maträtter genom att byta ut din vanliga potatis mot sötpotatis. Gör ditt potatismos med sötpotatis, ugnsrosta sötpotatisen istället för den vanliga potatisen eller ha i sötpotatis i din gryta istället för vanlig potatis. 

Tips för när du ska laga sötpotatis

Sötpotatisen behöver kortare tillagningstid än vanlig potatis. Det kan vara bra att tänka på om du ska tillaga båda samtidigt, om du ska koka din sötpotatis eller använda sötpotatisen i exempelvis en gryta. Håll koll så den inte blir överkokt.


Ska du ugnsrosta din sötpotatis gör du precis som med vanlig potatis. Du lägger bitar på en plåt, ringlar på olja och valfria kryddor. Däremot kommer inte sötpotatisen få samma krispiga yta som potatisen får i ugnen.


Du behöver såklart inte skära upp sötpotatisen i bitar för att ugnsbaka den. Du kan även baka den hel eller halverad. Om du vill tillaga den halverad placerar du den i en ugnsform med snittytan nedåt. Det blir absolut godast att lämna skalet på, då det kommer få en krispig yta medan innanmätet kommer bli mjukt och härligt. Vill du tillaga sötpotatisen hel lägger du den på en plåt och sticker små hål i den innan du kör in den i ugnen. Baka potatisen i cirka 1-1,5 timme på 200 grader (känn efter med en potatissticka för att veta när den är klar). När den sedan är färdigbakad kan du skära ett snitt i den och öppna upp som en bakpotatis. Servera förslagsvis med en god och syrlig fetaostkräm.


Ett annat trevligt sätt att tillaga sötpotatisen på är att grilla den. Skiva potatisen i centimetertjocka skivor. Sedan kan du antingen förkoka den, så den nästan är helt klar, innan du lägger den på grillen över direkt värme en kort stund så den får fin yta. Men du kan också lägga den direkt på grillen utan att koka innan, se bara till att pensla den med olja eller marinad på båda sidorna. Grilla över direkt värmekälla tills den får en fin yta och flytta den sedan till indirekt värme och fortsätt grilla tills den blir genommjuk, men utan att det bränns. Perfekt tillbehör till grillkvällen. 

Så får du sötpotatisen att bli krispig

Sötpotatis är mer porös än vanlig potatis och kan därför vara svårare att få krispig om du ska göra exempelvis sötpotatispommes. Men lugn i båten, det går att lösa. Det finns ett par få enkla, men viktiga steg du bör ta för att lyckas med dina krispiga sötpotatispommes.


- Skiva upp sötpotatisen i stavar, cirka 1,5x1,5 cm.

- Blötlägg sötpotatisen i kallt vatten i ungefär en timme - på så sätt dras stärkelsen ut.

- Häll av och torka stavarna väl.

- Vänd runt stavarna i potatismjöl eller maizena.

Om du gör sötpotatispommes i ugn

- Placera ut sötpotatisstavarna på en plåt utan att de nuddar varandra. Ringla över olja, salt och eventuella kryddor.

- Sätt in i ugnen på cirka 225 grader.

- Bästa sättet för att få dina pommes goda och krispiga är att hålla koll på dem, tills de fått fin färg. Men omkring 30-40 minuter brukar vara lagom. Vänd gärna på stavarna efter halva tiden så de blir helt krispiga runt om.


Om du ska fritera

- Fritera de mjölvända sötpotatisstavarna i olja på lite lägre temperatur, omkring 160 grader, i cirka fem minuter.

- Ta upp och låt de rinna av på hushållspapper.

- Värm upp oljan till 180 grader (maxtemperatur för olja vid fritering, annars kan det lätt börja brinna!). 

- Lägg i sötpotatisen igen och fritera tills de fått fin färg.

- Låt rinna av på hushållspapper, krydda, klart!

Tillbehör till sötpotatis

Sötpotatis kan agera huvudroll i en rätt, men passar också fint att servera till både fisk, kött och kyckling. Oavsett vilken roll du vill att sötpotatisen ska ha kanske du letar efter bra smakkombinationer och fina tillbehör? Det finns några riktigt bra smakkompisar till sötpotatisen och trevliga sätt att servera den på.

Såser, röror eller liknande med en del hetta, sälta eller syra gör sig väldigt bra till sötpotatis för att bryta av mot den söta smaken. En fetaoströra är som handen i handsken till sötpotatis i alla dess former. Testa att slänga på lite mynta också, eller kanske koriander och lime? Dippa dina sötpotatispommes i en tryffelmajo och lägg ugnsbakad sötpotatis på din hummusbowl. Gör en taco med sötpotatis eller servera en ugnsrostad sötpotatissallad med en syrlig dressing gjord på lime och jalapeño. 


En råraka gjord på sötpotatis är också väldigt gott, servera med vitlökskräm och en fräsch sallad på gurka, mynta och citron. Det går verkligen att variera sin sötpotatis, men glöm inte att den också gör sig bra bara i sin enkelhet.

Så odlar du sötpotatis

Trots att sötpotatisen inte är optimal att odla i vårt kalla klimat så är det, med rätt förutsättningar, ganska lätt att odla sötpotatis hemma. Det beror dock på hur varm sommaren är, en kylig sommar gör det tyvärr svårare att få till en bra skörd. För att lyckas behöver du börja tidigt på våren och förkultivera sötpotatisen inomhus i vatten tills den rotar sig, gärna under växt- eller värmelampa. Innan du sätter ut dina sötpotatisar bör jorden helst vara ganska varm, minst 10 grader. Sötpotatisen bör ha gott om utrymme när den planteras och gror, så se till att plantera i rejäla krukor, hinkar eller i pallkrage. Du bör även se till att det finns gott om plats uppåt och runt omkring, eftersom sötpotatisen får ett rejält bladverk som tar mycket plats.


Eftersom sötpotatisen kräver mycket värme är det ideala att låta den stå i ett växthus eller uterum där den får så många soltimmar som möjligt. Du kan även använda dig av en odlingsduk för att öka värmen ytterligare.


Under sensommaren eller tidig höst är dina sötpotatisar redo för skörd om allt gått som det ska. Efter att de plockats upp ur jorden kan de, precis som sötpotatisen du köper i butik, hålla länge om du förvarar den rätt - mörkt, svalt och torrt. Lycka till med din sötpotatisodling. 


Visste du att…

... det inte bara är den orangea rotknölen du kan äta? Det går faktiskt precis lika bra att äta bladen och skotten också. Det är vanligt att nyttja även dessa delar av sötpotatisen i det asiatiska köket, främst i Korea. Oftast äter man bladen/skotten lätt wokade. De är väldigt nyttiga och är rika på bland annat folsyra, protein, jod och olika vitaminer. Det är däremot viktigt att undvika blommorna och fröna, då de är giftiga.

Sötpotatisens olika färger

Den vanligaste sötpotatisen som säljs i våra butiker har en klar orange färg. Men det finns faktiskt sötpotatis med andra färger - vit och lila i olika nyanser. Det finns en viss skillnad i smak och konsistens mellan de olika färgerna, men den är inte speciellt stor. Generellt är den vita sötpotatisen lite mer söt och den lila lite mindre söt i jämförelse med den vanliga orange. Både lila och vit sötpotatis kan också uppfattas som lite torrare i jämförelse med den orange samt att främst den lila behöver längre tillagningstid för att få en härlig konsistens. Generellt är det inte jättestor skillnad, så om du stöter på en vit eller lila sötpotatis, köp och testa!


Oavsett om du köper en orange, lila eller vit sötpotatis kan det vara en bra idé att satsa på den mest färgstarka. Viss forskning visar att sötpotatisen är mer näringsrik ju djupare färg den har. Du behöver inte heller tänka på att skala din sötpotatis, utan det är i skalet som mest fibrer och antioxidanter sitter, vilket också gäller för vanlig potatis. Bra att veta är dock att detta försvinner om du väljer att fritera potatisen, men det kan lite goda sötpotatispommes vara värt.


Trots sin söta smak så är sötpotatis både nyttigt och hälsosamt. Sötpotatis innehåller precis som alla stärkelserika rotfrukter, mer kolhydrater än andra grönsaker, som kål eller broccoli. Det är dock bara en bra anledning till att äta sötpotatis, då det förser dig med mer än energi än grönsaker utan stärkelse.

Vad innehåller sötpotatis?

Vilken potatis är egentligen bäst - vår vanliga hederliga potatis eller den moderna sötpotatisen? Såklart är det ju upp till en själv vilken smak man föredrar, men det finns också aspekten i vilken potatis som innehåller flest bra ämnen. Nu reder vi ut vad som faktiskt gäller. 


3 kcal, 0,5 gram protein och 0,6 gram fibrer per 100 gram - så små är faktiskt skillnaderna i näringsinnehåll mellan sötpotatis och vanlig potatis. Så små skillnader är ingenting som påverkar det dagliga intaget mellan dessa råvaror, så du behöver inte tänka på varken fibrer eller kalorier när du står vid potatislådorna. Däremot skiljer det sig lite mer i annat innehåll. 


Sötpotatis innehåller 10 gånger mer kalcium än vanlig potatis, medan vanlig potatis innehåller 10 gånger mer vitamin C än sötpotatis. Men sötpotatisen är fortfarande rik på vitamin C och andra bra ämnen - vitamin A och B6, samt magnesium och kalcium. Dessa ämnen är bland annat bra för att boosta immunsystemet, hjärnan och nervsystemets hälsa, samt reglera blodtrycket. Sötpotatisen är ju också sötare än vanlig potatis, men den sockersammansättning som sötpotatisen innehåller påverkar inte blodsockret på samma sätt som vanlig potatis. Dessutom innehåller sötpotatis mycket betakaroten, som utvecklas till A-vitamin i kroppen, medan vanlig sötpotatis knappt innehåller något betakaroten alls. Det är också betakarotenet som ger sötpotatisen sin fina färg.