Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Våra vanligaste skogsbär innehåller riktiga superkrafter. Boosta ditt immunförsvar och njut av skogens smaker varje dag, året om! Gör nyttigt godis av blåbär, smarriga lingonbollar eller en energifylld shot av hjortron. Här hittar du matnyttig fakta om bär. Foto: Mathilda Lindblad
Varje litet blåbär är en riktig superbomb av nyttiga ämnen. Förutom att de innehåller gott om C-, och E-vitamin är de även kända som "hjärnbär" eftersom ämnet flavanoider sägs skydda hjärnan från att åldras.
Visste du att? Blåbärsriset täcker nästan 17 % av Sveriges yta!
Fakta om blåbär;
Lågt kaloriinnehåll, men högt innehåll av fibrer och antioxidanter.
Innehåller flera olika vitaminer och är rika på mineraler.
Innehåller enkelomättade fetter och livsnödvändiga fleromättade fetter.
Sägs ha antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper samt positiv effekt på immunförsvaret.
Har prebiotiska effekter, vilket kan ha en positiv effekt på tarmfloran.
Vi svenskar äter mest lingon i hela världen! Även om de flesta av oss inte plockar bären längre njuter vi av den syrliga och söta smaken i sylter, dryck och bakverk. Som pricken över i:et förtjänar lingon en plats i vårt kulinariska medicinskåp för dess superkrafter. De gör under för huden med sina antiinflammatoriska egenskaper och sin vitaminrikedom.
Visste du att? Ju starkare färg en frukt eller grönsak har, desto mer antioxidanter innehåller den.
Fakta om lingon;
Lingon innehåller bland annat kostfibrer, Vitamin A, Vitamin C och magnesium. De har också ett högt innehåll av flavonoider och lignaner, som båda sägs kunna motverka cancer.
Lingonets fenoler och ellagsyror gör också gott för tarmens bakteriestam och kan därför ta del i att förbättra immunförsvaret.
Lingon är rika på pektin, som sägs kunna bidra till att förebygga cancer, men också diabetes, genom att hålla blodsockret på en jämn och stabil nivå.
Hjortron kallas för skogens guld. Du är lyckligt lottad om du hittar dem – inte bara för att de är svårhittade utan främst för den goda smaken och näringen.
Visste du att? Hjortron är fyra gånger rikare på C-vitamin än apelsiner, om du ser till storleken.
Fakta om hjortron;
Hjortron innehåller omega-3 fetter och mycket C-vitamin.
De innehåller även karoten, precis som morötter.
Hjortron sägs också ha en bra antimikrobiell aktivitet eftersom de har så höga mängder av ellagitanniner.
Finns det något godare än färska hallon, gärna direkt från busken i trädgården. Hallon står för hela 8 procent av den totala konsumtionen av färska och frysta bär i Sverige!
Visste du att? Ungefär 90 % av alla svenska hallon odlas i Kalmar, Blekinge och Skåne.
Fakta om hallon;
Hallon innehåller vitaminer som exempelvis Vitamin K, Vitamin B och Vitamin C.
De innehåller även mineraler och andra nyttigheter såsom folat, loppar, magnesium och karoten.
Hallon sägs ha antimikrobiella egenskaper, något som hjälper till att hindra tillväxt av svamp och bakterier i matsmältningskanalen.
Hallon innehåller även kalium, fibrer och antioxidanter.
Björnbär är ett samlingsnamn på flera olika arter inom familjen Rosaceae, släktet Rubus. Den vanligaste sorten är sötbjörnbär. Björnbär växer vilt i många olika sorter, former och korsningar som kan vara mycket svåra att skilja åt. Visste du att? Björnbär är faktiskt inte alls ett bär, utan en stenfrukt bestående av små kluster av frukter. Ett björnbär är faktiskt ett enda litet kluster av runt 50 stycken småfrukter!
Fakta om björnbär;
Björnbär innehåller vitaminer som exempelvis Vitamin E och Vitamin C.
De innehåller även salicylat, som tros kunna minska risken för hjärtsjukdom och gott om fibrer.
Björnbär har höga halter av tanniner, vilket sägs kunna hjälpa till att lugna irriterade tarmar .
De är även en källa till magnesium, kalium och folat.