Gå vidare till huvudinnehåll
Bebis som gäspar

Välja napp och nappflaska

När du är nybliven förälder står du inför mycket nytt. Nappar och nappflaskor, till exempel. Behöver du flaskmata din bebis, men förstår inte skillnaden mellan olika flaskor? Vill du undersöka om en napp kan hjälpa din bebis att få ro? Låt oss bjuda på råd på vägen när du behöver hitta rätt i napp- och flaskdjungeln.

Att välja napp till din bebis

Material, form och storlek. Det är mycket att ta ställning till när du bestämt dig för att köpa en napp åt din bebis. Vi börjar med storleken.


Storlek på napp

De olika nappstorlekarna följer bebisens anatomi i olika faser av tillväxten. Därför är det bra att kika efter vilket åldersspann nappen är gjord för.


Form på napp

Det finns ofta tre former att välja mellan på själva sugdelen. Den med klotrund topp är designad att efterlikna bröstet, och brukar rekommenderas för en som är extra mån om att inte störa amningen. De modeller som har plattare toppar är anpassade till bebisens gom, och kan passa många bebisar bättre. Den sista kallas symmetrisk napp. Den är droppformad och funkar bra om ditt barn inte suger så hårt.


Om din bebis spottar ut den första nappen du valt ut, kan det vara värt ett försök till med en annan form.


Silikon- eller latexnapp?

De två material på nappar som finns att välja på är silikon och latex (naturgummi). Silikonets fördelar är att det är hygieniskt och hållbart. Det är också helt fritt från smak och lukt, och ändras inte över tid. Latex är ett naturmaterial som kan ha en viss smak, men som också naturligt kan ändra färg och form med tiden. Vissa bebisar föredrar latex medan andra är känsliga för smaken, eller till och med allergiska.


Väljer du latexnapp behöver du byta ut den ungefär varannan månad.

Att välja nappflaska

Möjligheten att flaskmata din bebis kan ge stor frihet, och vara till hjälp om amningen fungerar dåligt. Ibland är det också nödvändigt, när det inte fungerar alls att amma. Nappflaskor till bebisar har olika design och funktioner att ha koll på innan du bestämmer dig.


Flaskmata och amma parallellt

När du är mån om att amningen inte ska påverkas negativt av flaskmatningen, kan du leta efter en nappflaska och sugdel som efterliknar bröstet så mycket som möjligt, både i form och funktion.



Det finns flaskor som på olika sätt är utformade för att förhindra att det uppstår vakuum i flaskan och att bebisen sväljer luft under matningen. Dels för att undvika kolik, dels för att matstunden ska bli så lugn och naturlig som möjligt för din bebis.


Hitta en dinapp som passar ditt barn

Det finns olika dinappar, eller sugdelar, till nappflaskan. Oftast är de indelade i tre eller fyra storlekar med olika stora hål anpassade efter ålder och vilken typ av dryck som ska kunna passera.



Den minsta storleken har ett långsamt flöde och passar för bröstmjölk till de minsta barnen. För bröstmjölk, modersmjölksersättning och vatten går du upp en storlek. Den tredje storleken passar för modersmjölksersättning och välling, och har ett ännu snabbare flöde. Det finns även en ytterligare storlek med extra snabbt flöde. De släpper igenom lite tjockare drycker som välling och fullkornsvälling.


Material i nappflaskor

Det vanligaste är att nappflaskan är gjord av plast med en napp av silikon. Det finns också flaskor gjorda av glas och rostfritt stål. Fördelen med genomskinlig plast är att det är lätt att bära med sig och hålla i under matstunden. Du ser också tydligt hur mycket bebisen har ätit och hur mycket som är kvar i flaskan.



Oavsett material ska du se till att flaskan är lätt att göra ren, att den går att koka för att sterilisera, och att den inte innehåller BPA, PVC eller ftalater. Det underlättar förstås småbarnslivet om nappflaskorna tål maskindisk.

Publicerad: 2024-08-15

Skribent: Lena Zetterberg Björk


Källor:

MAMbaby.com

semper.se

meds.se

knodd.se