Gå vidare till huvudinnehåll
Noripanerad grillost med ugnsbakade grönsaker och tångpärlesås
Mari Bergman

Noripanerad grillost med ugnsbakade grönsaker och tångpärlesås

50 minMedel
487,00 kr
4 portioner 60,84 kr per portion
Alger och tång är smakrika guldkorn. Här får grillosten en smak av havet tillsammans med tångpärlans syrliga små guldkorn. Se alla våra klimatberäknade recept här. CO2e/portion: 0,22

Grönsaker
300 gSpetskål
300 gPotatis
300 gMorötter
1 krmSvartpeppar
250 gBrysselkål
0,5 tskSalt
300 gJordärtskocka
1 mskRapsolja
2 klyftaVitlök Vanlig
Grillost
1 stÄgg
500 gHalloumi
2 dlPanko
2 mskRapsolja
1 tskCitronpeppar
4 gAlger
Tångpärlesås
50 gTångpärlor Citron
0,5 stDill - färsk
2 dlCreme Fraiche Naturell
1 mskRapsolja
1 krmSvartpeppar
1 stCitron - Eko
1 krmSalt
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Grönsaker: Skala alla rotfrukter och skär i bitar. Skala och riv vitlök. Blanda samman rotfrukterna med vitlök och olja på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt och peppar och rosta i ugnen i ca 20-25 min.

3

Skölj spetskål och brysselkål. Skär spetskålen i stora bitar och halvera brysselkålen. Ta ut grönsakerna ur ugnen och tillsätt spetskålen och brysselkålen. Ringla lite extra olja över och rosta ytterligare i ca 10-15 min.

4

Tångpärlesås: Blanda creme fraiche med finhackad dill, rivet citronskal, tångpärlor och rapsolja. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar.

5

Grillost: Skär grillosten i stavar. Krydda med citronpeppar runt om.

6

Skär noribladen i mindre bitar och lägg dem i en matberedare tillsammans med hälften av ströbrödet. Mixa till ett grovt smul och blanda med resten av ströbrödet på ett fat. Vispa upp ägget i en djup tallrik.

7

Vänd först grilloststavarna i ägget och sedan i ströbrödsblandningen.

8

Hetta upp olja i en stekpanna och stek grillosten gyllene i ca 2-3 min på båda sidor.

9

Servera den noripanerade grillosten med ugnsrostade grönsaker och tångpärlesås.

Bild:

Roland Persson