Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Lökrelish | ||
3 msk | Sirap Ljus | |
3 msk | Majsolja | |
1 msk | Vit balsamvinäger | |
0,5 dl | Chilisås Original | |
2 msk | Tomatpuré | |
1 dl | Vatten | |
1 krm | Chilipeppar & -pulver | |
1 msk | Senapsfrö | |
1 st | Gul lök | |
1 krm | Salt | |
Skaldjursmajo | ||
60 g | Salladslök | |
250 g | Kräftstjärtar | |
2 dl | Äkta Majonnäs | |
1,5 krm | Tabasco | |
Burgare | ||
600 g | Nötfärs | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
1 krm | Salt | |
Texas BBQ-sås | ||
2 msk | Smör | |
1 krm | Cayennepeppar | |
1 tsk | Japansk soja | |
2,5 dl | Senap | |
0,5 dl | Muscovadosocker | |
1,25 dl | Strösocker | |
1,5 dl | Äppelcidervinäger | |
2 msk | Chilipeppar & -pulver | |
1 tsk | Svartpeppar Malen | |
1 msk | Liquid smoke | |
0,5 dl | Vatten | |
Potatischips | ||
7 st | Potatis Fast | |
5 dl | Majsolja | |
Hamburgerbröd | ||
6 dl | Vetemjöl | |
0,5 msk | Salt | |
3 msk | Torrmjölk | |
50 g | Smör | |
2 msk | Strösocker | |
0,5 msk | Bakpulver | |
12,5 g | Jäst Original | |
1 msk | Sesamfrö | |
3 dl | Vatten | |
1 st | Ägg |
Texas BBQ-sås: Blanda senap, strösocker, muscovadosocker, vinäger, vatten, chilipeppar, svartpeppar och cayennepeppar i en liten kastrull. Koka upp under omrörning och sjud ca 20 minuter. Tillsätt soja, smör och liquid smoke och sjud ca 10 minuter. Låt såsen kallna. Späd eventuellt med lite kokande vatten om såsen känns för tjock. Ca 5 dl.
Hamburgerbröd: Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Blanda i ljummet vatten, socker, salt och mjölkpulver. Blanda i 4 dl av mjölet. Låt maskinen blanda smeten ca 10 minuter. Täck över med en bakduk och jäs 1 1/2 timme. Tärna smöret och låt det ligga i rumstemperatur ca 30 minuter under tiden smeten jäser klart. Blanda 1,5 dl av mjölet med bakpulvret och arbeta det och smöret i smeten till en smidig deg. Blanda i lite mera mjöl om det behövs. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 6 stora eller 8 mindre bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck till dem med handflatan så att de inte blir för höga under gräddningen. Strö över sesamfrön. Låt jäsa utan bakduk ca 15 minuter. Sätt ugnen på 225°. Grädda i mitten av ugnen 12–15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. 6–8 bröd.
Skaldjursmajo: Skär hummern i bitar. Ansa och skiva salladslöken. Blanda majonnäs, salladslök och tabasco. Vänd ner hummerbitarna.
Lökrelish: Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan utan att den tar färg ca 3 minuter. Tillsätt senapsfrö och tomatpuré och fräs ca 1 minut. Tillsätt sirap och fräs ca 1 minut. Blanda i chilisås. Blanda i vattnet. Smaka av med vinäger, salt och chilipeppar. Sjud ca 5 minuter. 4–6 portioner.
Potatischips: Tvätta potatisen noga. Skär den i lövtunna skivor, använd gärna mandolin. Värm oljan i en gryta till 130°. Oljan är färdig för fritering när en bit vitt bröd blir gyllenbrun i oljan på 1 minut. Fritera potatisskivorna, inte för många åt gången, tills de blir gyllenbruna, ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt torka på dubbelvikt hushållspapper.
Burgare: Grilla biffarna eller stek dem i lite smör 5–8 minuter på varje sida. Salta, peppra och pensla med Texas BBQ-sås. Låt biffarna vila ca 3 minuter, dela och grilla eller rosta brödhalvorna under tiden. Lägg biffarna mellan brödhalvorna med skaldjursmajo. 4 hamburgare.
Bild:
Eva Hildén Smith
1 Chili Explosion Kvarn 70g Santa Maria
1 Senapsfrö Brunt 28g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Cayennepeppar 30g Santa Maria
1 Äppelcidervinäger EKO 500ml Garant Eko