Gå vidare till huvudinnehåll
Miami surf-n-turfburgare

Miami surf-n-turfburgare

2 tEnkelt
977,25 kr
4 portioner 80,20 kr per portion
Det här är ingen vanlig burgare från ett gatukök - det är den godaste och lyxigaste varianten som finns med en massa goda tillbehör! Använd rensad hummer eller kräftstjärtar till skaldjursmajonnäsen och gör gärna din egen majonnäs.

Lökrelish
3 mskSirap Ljus
3 mskMajsolja
1 mskVit balsamvinäger
0,5 dlChilisås Original
2 mskTomatpuré
1 dlVatten
1 krmChilipeppar & -pulver
1 mskSenapsfrö
1 stGul lök
1 krmSalt
Skaldjursmajo
60 gSalladslök
250 gKräftstjärtar
2 dlÄkta Majonnäs
1,5 krmTabasco
Burgare
600 gNötfärs
1 krmSvartpeppar Malen
1 krmSalt
Texas BBQ-sås
2 mskSmör
1 krmCayennepeppar
1 tskJapansk soja
2,5 dlSenap
0,5 dlMuscovadosocker
1,25 dlStrösocker
1,5 dlÄppelcidervinäger
2 mskChilipeppar & -pulver
1 tskSvartpeppar Malen
1 mskLiquid smoke
0,5 dlVatten
Potatischips
7 stPotatis Fast
5 dlMajsolja
Hamburgerbröd
6 dlVetemjöl
0,5 mskSalt
3 mskTorrmjölk
50 gSmör
2 mskStrösocker
0,5 mskBakpulver
12,5 gJäst Original
1 mskSesamfrö
3 dlVatten
1 stÄgg
Instruktioner
1

Texas BBQ-sås: Blanda senap, strösocker, muscovadosocker, vinäger, vatten, chilipeppar, svartpeppar och cayennepeppar i en liten kastrull. Koka upp under omrörning och sjud ca 20 minuter. Tillsätt soja, smör och liquid smoke och sjud ca 10 minuter. Låt såsen kallna. Späd eventuellt med lite kokande vatten om såsen känns för tjock. Ca 5 dl.

Hamburgerbröd: Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Blanda i ljummet vatten, socker, salt och mjölkpulver. Blanda i 4 dl av mjölet. Låt maskinen blanda smeten ca 10 minuter. Täck över med en bakduk och jäs 1 1/2 timme. Tärna smöret och låt det ligga i rumstemperatur ca 30 minuter under tiden smeten jäser klart. Blanda 1,5 dl av mjölet med bakpulvret och arbeta det och smöret i smeten till en smidig deg. Blanda i lite mera mjöl om det behövs. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 6 stora eller 8 mindre bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck till dem med handflatan så att de inte blir för höga under gräddningen. Strö över sesamfrön. Låt jäsa utan bakduk ca 15 minuter. Sätt ugnen på 225°. Grädda i mitten av ugnen 12–15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. 6–8 bröd.

Skaldjursmajo: Skär hummern i bitar. Ansa och skiva salladslöken. Blanda majonnäs, salladslök och tabasco. Vänd ner hummerbitarna.

Lökrelish: Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan utan att den tar färg ca 3 minuter. Tillsätt senapsfrö och tomatpuré och fräs ca 1 minut. Tillsätt sirap och fräs ca 1 minut. Blanda i chilisås. Blanda i vattnet. Smaka av med vinäger, salt och chilipeppar. Sjud ca 5 minuter. 4–6 portioner.

Potatischips: Tvätta potatisen noga. Skär den i lövtunna skivor, använd gärna mandolin. Värm oljan i en gryta till 130°. Oljan är färdig för fritering när en bit vitt bröd blir gyllenbrun i oljan på 1 minut. Fritera potatisskivorna, inte för många åt gången, tills de blir gyllenbruna, ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt torka på dubbelvikt hushållspapper.

Burgare: Grilla biffarna eller stek dem i lite smör 5–8 minuter på varje sida. Salta, peppra och pensla med Texas BBQ-sås. Låt biffarna vila ca 3 minuter, dela och grilla eller rosta brödhalvorna under tiden. Lägg biffarna mellan brödhalvorna med skaldjursmajo. 4 hamburgare.

Bild:

Eva Hildén Smith