Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
2 st | Ägg | |
1 st | Fryspåsar | |
1,5 dl | Strösocker | |
25 g | Mörk chokladkaka | |
1 st | Bakplåtspapper | |
1 st | Tandpetare |
Marängtips! Börja med att vispa äggvitorna på ganska låg hastighet. Öka vart efter. Vispa överraskande länge efter att du hällt i allt socker. färgen är glansig och konsistensen nästan seg. Undvik att öppna ugnsluckan under gräddningen, framförallt i början av tillagningen.
Värm ugnen till 100°C.
Separera äggets vitor från gulorna.
Vispa vitorna i en ren rundbottnad skål på låg hastighet tills de börjar skumma. Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt vispa i ökat tempo tills smeten är så pass fast att skålen kan vändas upp och ner utan att den rinner ut.
Spritsa ut höga toppar, drygt 30 stycken små spöken, på en bakplåtspappersklädd plåt. Använd en spritspåse eller klipp enkelt upp ett litet hörn på en liten plastpåse.
Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme. Låt marängerna svalna ordentligt.
Smält chokladen i ett vattenbad (lägg chokladen i en djup tallrik som placeras över en kastrull med kokande vatten - rör om tills chokladen har smält och stäng sedan av värmen).
Måla ögon med hjälp av en grillpinne eller liknande som pensel.
Skålen måste vara absolut ren och torr. Använd en skål i glas eller metall om du vill vara helt på den säkra sidan. I plastskålar kan fett och fukt ha fastnat i reporna.
Kom ihåg att inte den minsta gnutta gula får hamna i äggvitorna.