Gå vidare till huvudinnehåll
Ugnsstekt dovhjort med kål- och rotfruktspytt, svart vitlökssås och smörstekta kantareller
Fredrik Jonsson

Ugnsstekt dovhjort med kål- och rotfruktspytt, svart vitlökssås och smörstekta kantareller

1 tSvårt
958,50 kr
4 portioner 136,77 kr per portion
Ett magiskt kött med underbara tillbehör och perfekt att servera med svartvinbärsgelé.

Kantareller
1 krmSalt
2 krmVitpeppar Malen
25 gSmör
250 gKantareller
Dovhjort
3 krmSalt
3 krmSvartpeppar Malen
1 stAluminiumfolie
700 gHjortstek
0,5 dlFärsk timjan
25 gSmör
Kål- och rotfruktspytt
200 gPalsternacka
2 mskOlivolja
2 krmSalt
25 gSmör
1 krmSvartpeppar Malen
200 gVanliga morötter
200 gKålrabbi
1 stRödlök
1 lVatten
Svart vitlökssås
1 mskMajsstärkelse
2 krmSalt
0,5 dlFärsk timjan
2 mskRödvinsvinäger
3 dlVispgrädde
2 dlStandardmjölk
1 mskGelé Svartvinbär
25 gSmör
1 krmStrösocker
3 krmSvartpeppar Malen
20 gSvart Vitlök
Instruktioner
1

Dovhjort: tina dovhjorten i rumstemperatur eller i kyl. Torka köttet väl med hushållspapper.

2

Sätt ugnen på 125 grader.

3

Ansa köttet och bryn det runt om i en stekpanna med smör.

4

Lägg därefter köttet på ett galler i mitten av ugnen med en ugnsplåt under. Stek ca 40-50 min eller tills köttet uppnått en innertemperatur på ca 60 grader (använd gärna köttermometer).

5

Ta ut köttet och salta, peppra och rulla i hackad timjan. Låt vila i aluminiumfolie i minst 10-15 min eller fram till servering.

6

Svart vitlökssås: smält smör i samma stekpanna som köttet har brynts i.

7

Mosa i den svarta vitlöken (3 klyftor) och tillsätt rödvinsvinäger, rör runt. Tillsätt svartvinbärsgelé, grädde och gräddmjölk och låt sjuda i ca 20 min på svag värme.

8

Strö över maizena och red såsen till önskad tjocklek under konstant omröring på svag värme.

9

Tillsätt hackad timjan och smaka av med salt, peppar och lite socker. Om det finns köttsaft från ugnsfolien så häll det i såsen. Håll varm till servering.

10

Kål- och rotfruktspytt: skala och grovhacka kålrabbi. Skala och slanta morötter och palsternacka. Skala och grovhacka rödlöken.

11

Låt kål- och rotfrukterna sjuda upp i saltat vatten och sjuda i ca 5 min, häll därefter av vattnet.

12

Hetta upp en stekpanna med olja och smör och stek rödlöken i någon minut. Tillsätt därefter kålen och rotfrukterna. Stek på medelhög värme tills de fått färg. Salta och peppra efter smak.

13

Kantareller: rensa kantarellerna och stek dem i smör i en stekpanna. Salta och peppra efter smak.

14

Servering: skär upp köttet vid servering och garnera med hackad timjan och de smörstekta kantarellerna.

Bild:

Sanna Livijn Wexell