Gå vidare till huvudinnehåll
Hasselbackspotatis med färskostgratinerad fläskfilé

Hasselbackspotatis med färskostgratinerad fläskfilé

50 minEnkelt
349,30 kr
4 portioner 47,51 kr per portion
Hasselbackspotatis med färskostgratinerad fläskfilé. Jag kan avslöja att det nästan blev slagsmål vid provlagningen över de små potatisarna. (Tastelines matkasse v31 2015)

Potatis
1 kgPotatis Fast
50 gSmör
2 mskOlivolja
1 krmSalt
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 dlStröbröd
Fläskfilé
1 krmSvartpeppar Malen
700 gFläskfilé
1 mskSmör
1 krmSalt
Cremé
1 dlCreme Fraiche Naturell
1 krmSvartpeppar Malen
1 klyftaVitlök Vanlig
1 krmSalt
100 gFärskost Naturell
Sallad
1 krmFlingsalt
0,5 stPlocksallat
1 mskOlivolja
200 gRödkål Färsk
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 stCitron
Instruktioner
1

Potatis: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och blanda med olivoljan.

2

Skala potatisen och skär av en bottenplatta så att den står stadigt. Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom. Ta hjälp av en träslev eller kanten på en skärbräda. Ställ potatisen i en ugnssäker form med skivorna uppåt. Pensla med hälften av smörblandningen och sätt in i ugnen ca 40 min. Ta ut potatisen efter halva tiden och pensla med resten av smöret och strö över salt, peppar och ströbröd.

3

Fläskfilé: Putsa filén från senor och fett. Skär filén i 2-3 cm stora bitar och krydda med salt och peppar.

4

Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Lägg över det på ett ugnssäkert fat.

5

Cremé: Blanda färskosten med crème fraiche och pressa i vitlök. Smaka av med salt och peppar. Bred såsen över köttet. Gratinera i mitten av ugnen i 5-10 minuter eller tills köttet är genomstekt.

6

Sallad: Skölj och strimla salladen. Strimla rödkålen fint och blanda med salladen i en skål. Pressa över citronsaft och ringla över lite olja. Strö över salt och peppar.

Marie Bergman

Näringsvärde per portion: 625 kcal 38 g protein 34 g fett 40 g kolhydrater

Bild:

Linnea Swärd