Hoppa till huvudinnehåll
Fredrik Jonssons fisksoppa på klar buljong med aioli
Fredrik Jonsson

Fredrik Jonssons fisksoppa på klar buljong med aioli

40 minEnkelt
432,40 kr
4 portioner57,10 kr per portion
Inspireras av Fredrik Jonsson och laga en hälsosam fisksoppa på klar buljong med aioli och räkor. Fantastiskt god!

Aioli
1 mskVitvinsvinäger
1 krmVitpeppar Malen
2,5 dlRapsolja
1 krmSalt Fint
1 tskDijonsenap
2 stÄgg
1 klyftaVitlök Vanlig
Fisksoppa
1 mskOlivolja
0,5 tskMejram - torkad
2 tskFlingsalt
400 gPotatis
1,5 lVatten
170 gRäkor i Lake
3 klyftaVitlök Vanlig
4 mskFiskfond
100 gMorötter
3 dlMatlagningsvin Vitt
2 mskDill - fryst
500 gKoljafile
1 stGul lök
0,5 stFänkål Färsk
0,5 stChilipeppar Röd
0,5 stPurjolök
3 krmSvartpeppar Malen
2 stLagerblad
Instruktioner
1

Fisksoppa: Skala och grovhacka gul lök och vitlök. Skölj och grovhacka purjolök och fänkål. Kärna ur och finhacka chili.

2

Smält olivolja eller kokosolja i en kastrull och fräs all lök, fänkål och chili.

3

Lägg i lagerblad, mejram, salt och peppar. Häll i fiskfonden och vin och låt koka i några minuter, tillsätt sedan 1 liter vatten. Koka upp och låt koka på medelstark värme i ca 10 min. Späd soppan med ytterligare 5 dl vatten, koka upp.

4

Skala och tärna potatis. Skala och slanta morot. Lägg i soppan och koka på medelhög värme i ca 10-20 min eller tills de mjuknat.

5

Skär fisken i kuber. Sänk värmen på soppan och låt den sjuda. Lägg fisken i soppan minuterna innan servering. Låt fisken tillagas i soppan i ca 2-3 min. Tillsätt dill och smaka av med salt och peppar.

6

Aioli: Knäck äggen och separera gulan från vitan. Lägg äggulorna i en skål eller bunke av glas eller plast.

7

Skala och pressa en vitlöksklyfta i äggulorna och tillsätt dijonsenap, vitvinsvinäger, salt och vitpeppar.

8

Häll i olja försiktigt med en jämn, tunn stråle under konstant kraftig vispning.

Toppa soppan med räkor och aioli.

Näringsvärde: 796 kcal, 38 g protein, 58 g fett, 29 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell