Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Botten | ||
4 dl | Vetemjöl | |
0,5 dl | Strösocker | |
125 g | Smör | |
Kolafyllning | ||
3 dl | Vispgrädde | |
2 dl | Strösocker | |
175 g | Smör | |
0,5 dl | Sirap Ljus | |
Chokladtopping | ||
200 g | Chokladkaka Ljus |
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till bottnen i en bunke och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen jämnt i en ugnsform, cirka 20 × 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda i cirka 20 minuter.
Rör ner alla ingredienser till kolafyllningen i en ganska stor, tjockbottnad kastrull. Låt blandningen koka på medelvärme tills kolasmeten har en temperatur på 118–120 grader, det tar cirka 30 minuter. Rör om då och då.
Bred ut kolasmeten jämnt över kakbottnen och låt sedan kakan stå i kylskåpet medan du smälter chokladen i ett vattenbad.
Bred ut chokladen över kolafyllningen och dra gärna med en gaffel över ytan för ett fint mönster. Låt kakan stå i kylskåpet tills chokladen har stelnat något och skär den sedan i bitar med en vass kniv. Förvara bitarna svalt. Ta fram cirka 20 minuter före servering.
Bild:
Ulrika Pousette
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Vispgrädde 36% 5dl Arla Köket