Gå vidare till huvudinnehåll
Kolabitar
Kokbok

Kolabitar

1 tMedel
72,90 kr
10 portioner 4,46 kr per portion
Att baka i långpanna går snabbt och lätt. Perfekt när det vankas kalas. Dessa godbitar med mördegsbotten, ljuvligt seg kola och chokladtopping påminner om twix och är en personlig favorit. ”Baka med godis” är skriven av Jenny Warsén och ges ut av Bonnier Fakta. Fotografi: Ulrika Pousette

Botten
4 dlVetemjöl
0,5 dlStrösocker
125 gSmör
Kolafyllning
3 dlVispgrädde
2 dlStrösocker
175 gSmör
0,5 dlSirap Ljus
Chokladtopping
200 gChokladkaka Ljus
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till bottnen i en bunke och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen jämnt i en ugnsform, cirka 20 × 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda i cirka 20 minuter.

2

Rör ner alla ingredienser till kolafyllningen i en ganska stor, tjockbottnad kastrull. Låt blandningen koka på medelvärme tills kolasmeten har en temperatur på 118–120 grader, det tar cirka 30 minuter. Rör om då och då.

3

Bred ut kolasmeten jämnt över kakbottnen och låt sedan kakan stå i kylskåpet medan du smälter chokladen i ett vattenbad.

4

Bred ut chokladen över kolafyllningen och dra gärna med en gaffel över ytan för ett fint mönster. Låt kakan stå i kylskåpet tills chokladen har stelnat något och skär den sedan i bitar med en vass kniv. Förvara bitarna svalt. Ta fram cirka 20 minuter före servering.

Bild:

Ulrika Pousette