Gå vidare till huvudinnehåll
Tryffelstänkt duchessepotatis

Tryffelstänkt duchessepotatis

50 minEnkelt
154,30 kr
4 portioner9,26 kr per portion
Gratinerade, små toppar av potatismos passar lika bra till den klassiska planksteken som till en bit stekt fisk. Smaksatt med lyxig tryffelolja blir duchessen magiskt god.

1 tskTryffelolja
2 dlMellanmjölk
25 gSmör
1 kgPotatis Fast
1 stÄgg
Instruktioner
1

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet.

Värm mjölken med smöret i en kastrull och häll sedan över potatisen. Vispa till ett luftigt mos med en elvisp. Tillsätt ägget under vispning och eventuellt mer mjölk. Moset ska vara så fast att det kan spritsas. Överarbeta inte moset, då släpper potatisen ut för mycket stärkelse och moset kan bli klistrigt.

Smaksätt med salt och vitpeppar och eventuellt olivolja med vit tryffel eller riven muskot. Sätt ugnen på 250º. Spritsa potatisen till små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Om du vill göra dem i förväg kan de stå i kylen i väntan på gräddning. Strö eventuellt över riven ost. Gratinera högt uppe i ugnen, 5—10 minuter. Garnera gärna med färsk persilja. Servera genast.

Bild:

Lena Djuphammar