Gå vidare till huvudinnehåll
Marockanskt långkok med aprikos och apelsin
Mari Bergman

Marockanskt långkok med aprikos och apelsin

2 tEnkelt
315,65 kr
4 portioner46,50 kr per portion
Den marockanska grytan på högrev med aprikos är en riktig hit trots sina två timmars puttrande på spisen. Som tur är så är grytan väldigt enkel och snabb att förbereda så ett tips är att göra grytan en dag i förväg.

Tillbehör
4 dlBulgur
1 stApelsin
Gryta
1,5 tskKanel
2,5 tskPaprikakrydda
250 gVanliga morötter
150 gAprikoser Torkade
4 krmSvartpeppar Malen
1 mskOlivolja
2,5 tskSpiskummin
4 mskTomatpuré
2 stGul lök
1,5 tskStrösocker
0,5 tskSalt Fint
5 klyftaVitlök Vanlig
5 dlVatten
800 gHögrev
1 mskSmör
1,5 tskIngefära Malen
2 stKöttbuljong
Instruktioner
1

Gryta: Putsa köttet fritt från fett och senor och skär i grytbitar. Skala och grovhacka löken och vitlöksklyftorna. Skala och skär morötterna i tunna slantar.

2

Blanda ihop socker, spiskummin, paprikapulver, kanel, ingefära, svartpeppar och salt i en liten skål.

3

Hetta upp en stor kastrull eller gryta med lite olja och smör. Bryn köttet väl. Tillsätt lök, vitlök och kryddblandningen och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré, vatten och fond/ buljong. Blanda runt och lägg på ett lock. Låt grytan stå och småputtra i ca 2 timmar för bästa resultat. Rör om lite då och då.

4

Efter 1 tim lägger du i aprikoserna i grytan.

5

När det återstår ca 20 min av koktiden så lägger du i morotsslantarna i grytan.

6

Tillbehör: Koka bulgur eller couscous enligt anvisning på paketet. Skär bort skalet på apelsinen och skär ut fina klyftor. Pressa över saften som finns kvar i apelsinen i grytan. Smaka av med ev mer salt.

7

Servera grytan tillsammans med bulgur eller couscous toppat med apelsinklyftor.

Näringsvärde: 645 KCAL 40 G PROTEIN 23 G FETT 68 G KOLHYDRATER

Bild:

Linnea Swärd