Gå vidare till huvudinnehåll
Rödbetspaj med fetaost, honung och timjan
Kokbok

Rödbetspaj med fetaost, honung och timjan

1 t 30 minMedel
250,05 kr
4 portioner 34,53 kr per portion
En vegetarisk paj med lyxig smak som är enkel att göra. Passar både som middag och som förrätt. Snåla inte med rostade solroskärnor - det gör hela rätten! Recept ur boken ”Mitt gröna skafferi”, skriven av Karoline Jönsson (Bonnier Fakta).

Pajdeg
1 mskVatten
150 gSmör
3,5 dlVetemjöl
1 mskPotatismjöl
Fyllning
4 stRödbetor Färsk
1 dlRiven Ost
1 stÄgg
200 gFetaost
0,5 mskHonung Flytande
2 dlGräddfil
0,5 tskTimjan - torkad
1 dlSolroskärnor Rostade
0,5 tskSvartpeppar Malen
Till servering
100 gÄrtskott
70 gRuccolasallat
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader. Koka rödbetorna i 20–30 minuter eller tills de har blivit mjuka. Låt dem svalna och gnid sedan av skalen. Skiva rödbetorna tunt.

2

Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke och arbeta snabbt ihop till en deg med händerna eller med en elvisp. Lägg degen på en mjölad arbetsyta och kavla ut den till en rektangel eller rundel. Fodra hela insidan av en pajform, cirka 23 cm i diameter eller cirka 40 × 15 cm, med degen. Skär av överhängande deg, nagga bottnen med en gaffel och låt formen stå i kylen i 20 minuter.

3

Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

4

Smula sönder fetaosten och blanda samman med gräddfil, ägg, honung och kryddor. Fördela rödbetsskivorna över pajbottnen, täck med fetaostblandningen och toppa med den rivna osten.

5

Grädda i cirka 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna och strö dem över den färdiga pajen. Servera tillsammans med ärtskott och rucolasallad.

Bild:

Karoline Jönsson