Gå vidare till huvudinnehåll
Timjanstekt fläskkarré med äpplen

Timjanstekt fläskkarré med äpplen

2 tEnkelt
304,20 kr
4 portioner 44,67 kr per portion
I köket på Kråkåsen vankades det emellanåt söndagsstek. Här är ett uppdaterat recept på den fina, möra och saftiga styckdetaljen karré tillsammans med äpplen. En fin kombination!

Honungsrostade palsternackor och potatis
2 mskHonung
0,5 stCitron
2 mskRapsolja
500 gDelikatesspotatis
500 gPalsternacka
1 stGul lök
1 stCitron
1 mskSmör
1 krmSvartpeppar Malen
2 stÄpplen
50 gRotselleri
800 gFläskkarré
1 stHönsbuljong
2 dlÄppelmust
1 stFärsk timjan
1 tskSalt
2 mskRapsolja
Sås
1 mskVetemjöl
2 dlVispgrädde
1 stÄpplen
1 mskSmör
Instruktioner
1

Värm ugnen till 175 grader. Salta och peppra köttet.
Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn köttet runtom. Repa timjanstjälkarna och grovhacka bladen. Blanda timjan med rivet citronskal och rapsolja och gnid in det i köttet.

2

Lägg köttet i en ugnsform. Skala lök och rotselleri. Tärna rotsellerin och klyfta löken och äpplena. Lägg ned selleri, lök och äpple i formen. Häll över äppelmusten och smula ned buljongtärningen. Stek mitt i ugnen i 1 ½–2 timmar, tills köttet har en innertemperatur på 75 grader. Ös köttet med buljongen några gånger under stektiden.

3

Skala palsternackorna och skrubba potatisen. Skär dem i grova bitar. Lägg bitarna i en ugnsform och ringla över rapsolja och honung. Pressa över citronsaft. Salta och peppra. Sätt in formen i ugnen, bredvid köttet, när köttet har stekts i cirka 1 timme.

4

Ta ut köttet ur ugnen och låt det vila i cirka 10 minuter. Höj värmen till 225 grader och låt rotfrukterna stå kvar i ugnen medan du gör såsen.

5

Sila av skyn från köttet och häll den i en kastrull tillsammans med grädden. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Blanda smör och mjöl och vispa ned det i såsen. Låt koka på svag värme i ytterligare några minuter. Tärna äpplet och lägg ned bitarna i såsen strax före servering. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite calvados.

Receptet kommer från boken ”I det enkla bor det goda”, skriven av Ernst Kirchsteiger. Boken ges ut av Bonnier Fakta och är fotograferad av Ulrika Ekblom.

Bild:

Ulrika Ekblom