Gå vidare till huvudinnehåll
Ärt Bourguignon
Mari Bergman

Ärt Bourguignon

50 minEnkelt
460,40 kr
6 portioner 39,90 kr per portion
En mustig gryta på rotfrukter och två sorters ärtor. Höstärt och gråärt är två svenska ärtor från Nordisk råvara. Blötlägg ärtorna 1 dygn före tillagning. Se alla våra klimatberäknade recept här. CO2e/portion: 0,26

Tillbehör
6 portionQuinoa
6 portionSurkål
Ärt Bourguignon
250 gSkogschampinjoner
1 stPurjolök
2 mskRapsolja
300 gPalsternacka
300 gRotselleri
0,25 stFärsk timjan
300 gMorötter
3 dlRött matlagningsvin
3 mskTomatpuré
1 dlGula Ärtor
0,25 stRosmarin - färsk
1 krmSvartpeppar
2 krmChilipulver
8 lVatten
3 mskGrönsaksfond
300 gPotatis Fast
3 klyftaVitlök Vanlig
2 stLagerblad
1 dlÄrtor
1,5 tskPaprikakrydda
1 mskBalsamvinäger
100 gSteklök
1 tskSalt
Instruktioner
1

Skölj och strimla purjolöken. Skala steklökarna och dela dem som är stora på mitten. Skala och grovhacka vitlöken.

2

Skala rotfrukterna och skär i grova bitar. Ansa svampen och skär i kvartar.

3

Hetta upp en stor gryta med 1 msk olja och fräs purjolök, vitlök och svamp i ca 5 min.

4

Krydda med paprikapulver och chilipulver och tillsätt tomatpuré och balsamvinäger Fräs under omrörning i ca 1 min.

5

Tillsätt ytterligare 1 msk olja och lägg ner steklökar och rotfrukter i grytan. Fräs under omrörning i ca 2 min.

6

Tillsätt rödvin i grytan och låt det reducera ner en aning. Tillsätt vatten, buljong, lagerblad, repad timjan, repad rosmarin, salt och de blötlagda ärtorna. Sjud under lock på medelvärme i ca 35 min. Rör om då och då. Lyft av locket de sista 10 min.

7

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.

8

Smaka av grytan med salt och svartpeppar.

9

Toppa grytan med lite timjanblad och servera med quinoa och syrade grönsaker.

Bild:

Pelle Bergström