Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Servering | ||
1 msk | Florsocker | |
3 dl | Vispgrädde | |
Mandelmassa | ||
1 st | Ägg | |
200 g | Sötmandel Naturell | |
2,5 dl | Florsocker | |
Vetedeg | ||
1 st | Ägg | |
0,75 dl | Strösocker | |
50 g | Smör | |
8 dl | Vetemjöl | |
25 g | Jäst Söta Degar Färsk | |
1,5 tsk | Kardemumma | |
2 krm | Salt | |
2,5 dl | Standardmjölk | |
Fyllning till traditionell semla | ||
20 g | Sötmandel Spån | |
1 tsk | Kardemumma | |
0,75 dl | Gräddmjölk |
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ca 37 grader.
Skålla och skala mandlarna. Låt dem sen torka på hushållspapper.
Väg upp 200g av den hemmagjorda mandelmassan alternativt färdigköpt mandelmassa. Riv den med rivjärn.
När bullarna har svalnat, klipp ut en triangel i toppen och lyft bort locket. Fyll bullarna med mandelmassa fyllningen.
Smula jästen i en bunke och häll över mjölk- och smörblandningen. Rör om tills jästen har löst sig.
Mixa de skållade mandlarna i en mixer eller matberedare med florsockret.
Blanda mortlad kardemumma och mandelspån tillsammans med den rivna mandelmassan.
Vispa grädden till medelhård konsistens och häll den i en spritspåse med stjärntyll.
Tillsätt salt, socker, mortlad kardemumma, ägg och större delen av mjölet.
Separera försiktigt äggvitan från ägget.
Blanda försiktigt ner gräddmjölken lite i taget tills du har fått en fin fyllning.
Spritsa ovanpå mandelmassan, runt om och lägg försiktigt på locket.
Arbeta degen kraftigt för hand eller ca 10 min i maskin tills degen känns smidig.
Tillsätt äggvitan och mixa tills du har en slät massa.
Steg 3 - Fyllning till traditionell semla
Vänd ner mandelfyllningen i en spritspåse.
Steg 4 - Servering
Garnera med florsocker i en finmaskad sil.
Voilá, semlorna är nu klara att serveras och avnjutas! Hoppas det smakar!
Låt degen jäsa ca 30 minuter tills den har jäst ordentligt.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta upp degen och dela upp den i fyra lika stora delar som du delar i 10 delar (ca 25g deg per semla). Rulla varje del till en rund och slät liten bulle.
Lägg alla bullar på bakplåtspapper på plåtar med lite utrymme mellan varje så de kan jäsa upp lite utan att stöta i varandra. Låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla bullarna försiktigt med lite vispad ägg blandad med en skvätt vatten och en smula salt.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 5-8 minuter tills de har fått lite färg. Låt dem sen svalna på galler medan du gör ordning fyllningen.
Steg 2 - Hemmagjord mandelmassa
Du kan även köpa färdig mandelmassa om du känner att du har ont om tid och inte orkar göra egen mandelmassa.
Bild:
Anna Winér
1 Florsocker Fairtrade 500g Garant
1 Vispgrädde 36% 5dl Arla Köket
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Kardemumma Malen 28g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt