Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Oxfilé | ||
1 msk | Olivolja | |
0,5 tsk | Salt | |
500 g | Oxfilé Hel | |
2 msk | Smör | |
3 krm | Svartpeppar | |
Tillbehör | ||
20 g | Ärtskott | |
1 st | Broccoli Färsk | |
3 krm | Salt | |
250 g | Sparris Färsk | |
Parmesanrostad potatis | ||
800 g | Delikatesspotatis | |
0,5 st | Persilja - färsk | |
0,5 tsk | Salt | |
25 g | Smör | |
50 g | Parmesanost | |
Bearnaisesås | ||
2 krm | Salt | |
1 dl | Vatten | |
4 st | Schalottenlök | |
500 g | Smör | |
1 tsk | Fransk dragon | |
1 tsk | Vitpeppar Hel | |
1 krm | Svartpeppar | |
0,5 dl | Vitvinsvinäger | |
6 st | Ägg | |
0,5 st | Persilja - färsk |
Värm ugnen till 175 grader.
Parmesanrostad potatis: Skala potatisen och koka i saltat vatten i ca 15-20 min. Sila av vattnet och lägg potatisarna i en ugnsfast form. Krossa varje potatis med en gaffel och lägg en klick smör över. Strö över riven parmesanost.
Oxfilé: Ansa köttet och se till att det är rumstempererat vid tillagning. Salta och peppra oxfilén runt om.
Hetta upp olja i en stekpanna på hög värme. Bryn köttet runt om på alla sidor. Tillsätt en klick smör i stekpannan och låt smöret smälta, vänd runt köttet i smöret och stek tills du får en fin stekyta.
Lägg köttet på ett ugnsgaller med en plåt under som samlar upp stekskyn. Stek köttet tills det får en innertemperatur på 55 grader, använd gärna en stektermometer.
Sätt in formen med potatisarna i ugnen och rosta i ca 15 min samtidigt som oxfilén.
Bearnaisesås: Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan, men se till att smöret är varmt.
Skala och finhacka schalottenlök. Lägg löken i en kastrull med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop och reducera till hälften. Sila ner vätskan i en ny kastrull (släng löken) som står i ett vattenbad med hett vatten.
Dela på äggen så du får 6 äggulor. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknar. Lyft kastrullen ur vattenbadet och tillsätt sakta det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra såsen efter smak.
Oxfilé och potatis: Ta ur köttet ur ugnen och krydda med lite extra salt och peppar. Täck köttet med folie och låt det vila 10 min innan du skär upp det. Ta ut de rostade potatisarna och strö över finhackad persilja.
Tillbehör: Koka upp saltat vatten till grönsakerna.
Skär broccolin i buketter och skär bort de träiga längst ner på sparrisen. Sjud grönsakerna i de kokande vattnet i ca 1 min. Sila av vattnet och krydda med lite salt.
Servera oxfilen med parmesanrostad potatis, grönsaker och bearnaisesås. Dekorera med vackra ärtskott. Ät och njut!
Bild:
Nurlan Emir
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
2 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Svartpeppar Hel 70g Santa Maria
1 Fransk Dragon Kruka EKO Klass1
1 Vitvinsvinäger EKO/KRAV 250ml Garant Eko