Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Musslor | ||
200 g | Pilgrimsmusslor | |
1 krm | Salt | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
2 msk | Smör | |
Brynt sojasmör | ||
25 g | Smör | |
1,5 tsk | Japansk soja | |
1 msk | Citron | |
Jordärtskockschips & Jordärtskockspuré | ||
1 krm | Salt | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
1 tsk | Grönsaksfond | |
0,5 dl | Rapsolja | |
2 dl | Vispgrädde | |
420 g | Jordärtskocka | |
Svampfräs | ||
1 krm | Svartpeppar Malen | |
0,5 dl | Salladslök | |
1 msk | Smör | |
1 krm | Salt | |
50 g | Skogschampinjoner | |
0,5 dl | Hasselnötter |
Torka av de tinade musslorna med hushållspapper.
Hyvla en liten bit jordärtskocka i tunna skivor.
Koka försiktigt upp jordärtskocksbitarna med grädde, låt sjuda tills dess att grädden kokat in. Rör om under tiden så att inte grädden bränns och anpassa värmen efterhand. Börja under tiden med det brynta smöret.
Brynt sojasmör:
Bryn smöret tills det fått en fin färg och doftar nötigt. Ta av kastrullen från plattan och låt smöret svalna något. Rör försiktigt i soja och pressa i 1 msk citron. Ställ åt sidan.
Jordärtskockspuré:
Ta av jordärtskockan från plattan när grädden kokat in. Mixa till en slät kräm. Smaka av med fond, salt och peppar. Ställ åt sidan.
Svampfräs:
Fräs svampen i smör tills de fått fin färg, vänd ner salladslök och hasselnötter mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Musslor:
Salta och peppra musslorna. Stek musslorna i en het panna med smör, ca 45 sekunder per sida.
Servering:
Lägg upp jordärtskockspurén på tallrikar. Toppa purén med de stekta musslorna och chipsen. Fördela svampfräset på tallrikarna och avsluta med att ringla över det brynta smöret.
Skala jordärtskockorna till purén, skär i mindre bitar. Gnugga och tvätta jordärtskockan till chipsen, behåll skalet.
Hetta upp olja i en stekpanna och fritera skivorna tills de fått fin färg. Lägg över skivorna på en bit hushållspapper. Salta och ställ åt sidan.
Jordärtskockspuré.
Skiva svampen och salladslöken till svampfräset.
Jordärtskockschips:
Bild:
Kerstin Eriksson
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Grönsaksfond 180ml Touch of Taste
1 Vispgrädde 36% 5dl Arla Köket
1 Skogschampinjoner Sverige EKO/KRAV Klass1