Gå vidare till huvudinnehåll
Dan dan-ish nudlar
Mari Bergman

Dan dan-ish nudlar

20 minEnkelt
341,55 kr
4 portioner 33,63 kr per portion
Snabbaste sättet att resa ut i världen är att ta vägen via smaklökarna. Så spänn fast säkerhetsbältet och låt en het nudelsoppa ta dig hela vägen till Kina.

Sås
1 mskChiliflakes
2 mskSvart risvinäger
2 tskSambal Oelek
1 mskStrösocker
4 klyftaVitlök Vanlig
1 dlRapsolja
3 mskJapansk soja
3 mskSesampasta, tahini
1 tskSichuanpeppar
Färs
0,5 tskSalt
1 mskRapsolja
1 mskSvart risvinäger
3 mskHoisinsås
500 gFläskfärs, eller vegofärs, kycklingfärs, blandfärs
Nudlar
200 gPak choi
1 mskKycklingfond
3 dlVatten
0,5 stChilipeppar Röd
30 gSalladslök
400 gÄggnudlar
2 tskSesamfrö
Instruktioner
1

Sås: Mortla sichuanpepparn. Värm oljan lite lite grann tillsammans med sichuanpepparn, chiliflakes och sambal oelek i en liten kastrull på spisen. Lyft av från värmen och låt oljan svalna. (Det går också bra att använda 1 dl färdig chiliolja istället för att göra egen.)

2

Skala och riv vitlök. Blanda vitlök, tahini, soja, svart risvinäger och socker i en skål. Vispa i chilioljan och ställ åt sidan.

3

Färs: Hetta upp rapsoljan i en stekpanna och bryn fläskfärsen krispig.

4

Tillsätt salt, svart risvinäger och hoisinsås och fräs ihop.

5

Nudlar: Koka upp vatten med kycklingfond. Lägg ner nudlarna och låt koka 2 minuter. Tillsätt hela blad pak choiblad, lyft av från plattan och låt stå i 1 min.

6

Strimla salladslök och chili tunt.

7

Servering: Fördela buljongen från nudlarna i botten av 4 djupa tallrikar. Fördela 3 msk sås i varje tallrik över buljongen. Lägg i nudlar och pak choi och toppa med den stekta färsen. Strö över salladslök, chili och lite sesamfrön. Blanda samman med pinnar medan du äter.

Bild:

Fabian Björnstjerna