Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
2 msk | Rismjöl | |
0,5 dl | Chiliflakes | |
0,5 st | Gul lök | |
1 msk | Strösocker | |
0,5 dl | Paprikakrydda | |
2 klyfta | Vitlök Vanlig | |
2 msk | Salt | |
250 g | Rättika | |
0,5 dl | Räkor Skalade | |
0,5 dl | Fisksås - Asiatisk | |
1 msk | Färsk ingefära | |
1,5 dl | Vatten | |
800 g | Salladskål | |
1 st | Vanliga morötter | |
5 st | Salladslök |
Skär salladskålen i 4 cm bitar. Strö saltet över salladskålen, rör runt och låt stå i 1,5 timmar. Skölj sedan salladskålen grundligt tre gånger för att få bort överflödigt salt.
Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock och något genomskinlig blandning. Låt svalna något och blanda sedan i riven ingefära, riven vitlök, riven lök, fisksås, chiliflakes, paprikapulver och räkor, och rör noga.
Tillsätt tunt skivad salladslök, morot skuren i tändsticksstavar, rättika i tändsticksstavar och den saltade salladskålen till chiliblandningen och blanda ordentligt, gärna med händerna så att grönsakerna inte går sönder.
Lägg blandningen i glasburkar, täck med plastfolie och förslut med lock. Fyll inte upp burkarna helt då det behövs plats för fermenteringen. Låt stå framme i rumstemperatur i 2 dagar. Den ska bubbla av jäsningen och är då klar att ätas. Förvaras sedan i kylen.
Bild:
Daniel Ohlsson
2 Chilipeppar Red Hot Flakes 28g Santa Maria
2 Paprikapulver 37g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt