Gå vidare till huvudinnehåll
Getostgratinerad lax med ugnsbakade tomater och potatis
Mari Bergman

Getostgratinerad lax med ugnsbakade tomater och potatis

40 minEnkelt
235,30 kr
4 portioner 41,79 kr per portion
Ett lättlagat recept på lax som du tillagar i ugnen i en krämig sås med getost och timjan. Servera med rostad potatis och bakad tomat, så gott! Tips, tina gärna laxen i kylen över natten kvällen innan.

Lax
1 tskHonung
1 dlCreme Fraiche Naturell
1 krmSvartpeppar Malen
1 tskTimjan - torkad
1 krmSalt
100 gGetost, Chevre
500 gLaxfilé Fryst
Bakade tomater
1 mskOlivolja
125 gKörsbärstomater
2 klyftaVitlök Vanlig
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 stRomansallat
1 tskHonung
1 krmSalt
Potatis
700 gPotatis
1 krmSalt
2 mskOlivolja
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Potatis: Skölj potatisen och skär i tunna skivor. Lägg potatisskivorna på en plåt och tillsätt olja och salt efter smak. Sätt in i ugnen ca 30 min.

3

Bakade tomater: Skölj och halvera tomaterna. Lägg tomaterna i en liten ugnsfast form. Skala och halvera vitlöken och lägg bland tomaterna. Ringla över olja och honung och salta och peppra efter smak. Sätt in i ugnen under potatisen ca 20 min. Skölj salladen och skär i stora bitar. Lägg upp på ett fat.

4

Lax: Lägg laxfiléerna i en liten ugnsfast form. Salta och peppra efter smak.

5

Skär getosten i mindre bitar. Lägg getost, creme fraiche, timjan och honung i en bunke. Mixa slätt med en stavmixer. Tillsätt en nypa salt och peppar. Bred såsen över laxen och sätt in i ugnen ca 12 min. Toppa salladen med de bakade tomaterna och servera till den gratinerade laxen och potatisen.

Rekvisita: Gerbera

Näringsvärde: 686 kcal, 34 g protein, 46 g fett, 34 g kolhydrater

Bild:

Sanna Livijn Wexell