Gå vidare till huvudinnehåll
Pepparkakor
Mathem

Pepparkakor

1 tEnkelt
76,80 kr
1 portion 43,38 kr per portion
Tänk på att pepparkaksdegen gärna kan få mogna i kylskåpet i ett par dagar. Ta sedan fram en bit i taget och baka så många kakor att det täcker husbehovet. Fler recept: Pepparkakshus, Pepparkakshus byggsats, Mjuk pepparkaka Ger ca 60-80 pepparkakor.

2 dlSirap Mörk
1 tskBikarbonat
1 mskIngefära Malen
13 dlVetemjöl
1,5 mskNejlikor Malda
2 mskKanel
2 dlVatten
250 gSmör
4 dlStrösocker
1,5 mskKardemumma Mald
Instruktioner
1

Börja med degen. Häll socker, sirap och vatten i en kastrull och låt koka upp. Ställ kastrullen åt sidan.

2

Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke. Häll i alla kryddorna. Tillsätt den varma sockerblandningen och rör om med en träslev så att smöret smälter och allt blandas. Låt blandningen svalna, rör om då och då.

3

Mät upp mjölet i ett litermått, tillsätt bikarbonat och rör om med en gaffel tills det har blandats ordentligt. Häll mjölet i bunken med smörblandningen och blanda ihop till en lös deg.

Täck bunken med plastfolie och låt degen stå och svälla i kylskåpet till minst nästa dag.

4

När det är dags att baka kakorna, börja med att sätta ugnen på 200°C.

Ta en bit av degen och kavla med lätta tag ut den på mjölad arbetsbänk eller direkt på en plåt med bakplåtspapper. Ta ut pepparkakor med pepparkaksmått.

Sätt in en plåt i taget mitt i ugnen och grädda pepparkakorna i cirka 5 min – passa hela tiden så att de inte bränns.

Låt pepparkakorna svalna innan du dekorerar dem med kristyr.