Gå vidare till huvudinnehåll
Provencalsk nötfärsgratäng med tomat och parmesan
Mari Bergman

Provencalsk nötfärsgratäng med tomat och parmesan

45 minEnkelt
388,40 kr
4 portioner47,39 kr per portion
Den provencalska nötfärsgratängen är en variant på Tastelines populära LCHF gratäng. Här har jag tillsatt lite pasta men testa gärna GI- tipset längst ned om du vill utesluta de snabba kolhydraterna.

Topping
1,5 tskTorkad oregano
75 gParmesanost
200 gVanliga Tomater
Övrigt
1 stAluminiumfolie
Sallad
0,5 stGurka
0,5 stRödlök
1 tskOlivolja
1 tskVinäger
225 gHaricot Verts
Gratäng
500 gNötfärs
2 dlVispgrädde
300 gPenne
0,5 stPurjolök
2 klyftaVitlök Vanlig
0,5 stChilipeppar Färsk
1,5 tskTorkad oregano
1,5 tskTimjan - torkad
2 krmSvartpeppar Malen
2 mskOlivolja
1 mskPaprikakrydda
1,5 tskSalt Fint
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader och koka pastan enligt anvisning på paketet.

2

Gratäng: Skala och finhacka vitlöken. Skölj och skär purjolöken i tunna skivor.

3

Hetta upp en stekpanna och stek färsen i olivolja. Tillsätt vitlök och purjolök efter ett tag. Stek tills löken mjuknat och färsen är genomstekt. Tillsätt oregano, timjan, paprikapulver och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt grädde och låt puttra 2 min.

4

Sila av pastan och blanda med färssåsen.

5

Topping: Häll sås och pasta i en ugnsfast form. Skiva tomaterna och fördela över färssåsen. Strö över riven ost och oregano. Täck med folie och grädda i 20 min i ugnen. Ta bort folien och gratinera tills osten fått färg, ca 10 minuter.

6

Sallad: Värm haricot vertsen ca 1 min i en kastrull med vatten på spisen. Sila av dem och lägg upp på ett fat. Skölj och tärna gurkan och skala och finhacka löken och strö över haricots vertsen. Ringla över lite olja och vinäger och servera till gratängen.

Näringsvärde: 861 kcal, 47 g protein, 44 g fett, 65 g kolhydrater.

Bild:

Linnea Swärd