Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
1 kg | Vinbär | |
5 dl | Strösocker | |
7,5 dl | Vatten |
Skölj bären och lägg dem i en stor kastrull tillsammans med vattnet. Låt koka med lock 10-15 minuter.
Mosa bären i kastrullen (mot botten och kanten) med hjälp av t.ex en potatisstöt.
Sätt en finmaskig sil ovanför en stor skål och häll över saftkoket, låt stå i ca 20 minuter. Tryck försiktigt ur den sista vätskan ur silen.
Skölj ur kastrullen. Mät den silade saften och häll över den i kastrullen tillsammans med strösocker. Använd 5 dl socker per avrunnen liter saft, tex: 1 liter saft = 5 dl socker 1,5 L saft = 7,5 dl socker 5 dl saft = 2,5 dl socker
Koka saft + socker på svag värme i ca 10 minuter.
Skumma av.
Häll upp i väl rengjorda flaskor och låt stå kallt efter att de svalnat. Saften går även utmärkt att frysa!
Bild:
Kerstin Eriksson