Gå vidare till huvudinnehåll
Pimp my taco
Kokbok

Pimp my taco

2 tEnkelt
851,35 kr
8 portioner74,76 kr per portion
Servera chilin med allt gott ni har på bordet och någon smarrig ost, spenat, gräddfil eller crème fraiche och bara låt härligskapet fylla dig. Glöm inte servetterna!

Chili- och bönröra för heta bönor
1 krmSalt Fint
760 gSvarta Bönor
2 mskOlivolja
4 dlVatten
1 stChilipeppar Röd
0,5 krmSvartpeppar Malen
4 klyftaVitlök Färsk
2 stRödlök
Gucka som den görs i mexiko
1 stChilipeppar Röd
2 klyftaVitlök Färsk
1 stLime
0,25 stKoriander - färsk
1,5 tskSalt Fint
4 mskOlivolja
1 krmSvartpeppar Malen
4 stAvokado
1 stTomater
Fräsch tomatsalsa
30 gJalapeno Färsk, 2 st
6 stTomater
1 krmSalt Fint
2 stLime
0,5 krmSvartpeppar Malen
4 stSalladslök
1 stRödlök
4 mskOlivolja
1 stKoriander - färsk
Mangosalsa
0,5 stGurka
1 stChilipeppar Röd
4 krmSalt Fint
2 stLime
1 stRödlök
1 stKoriander - färsk
2 stMango Färsk
Mathias heta 40-års-chili
1,2 kgHögrev
4 dlVatten
1 krmSvartpeppar Malen
4 klyftaVitlök Färsk
2 tskSpiskummin
1 tskSalt Fint
400 gKrossade Tomater
1,5 mskAnchochili
280 gBacon Skivat
3 mskOlivolja
1 tskTorkad oregano
1 mskLime
2 stChilipeppar Röd
1 mskMajsstärkelse
1 stGul lök
Instruktioner
1

Putsa bort det mesta av fettet från köttet och skär köttet i 3 centimeter tjocka tärningar. Salta med 1 tesked salt och blanda runt köttet i en skål.

2

Dela, kärna ur och skär tomaterna i små tärningar. Ta bort det där tråkiga, vita tomat- huset. Skala och finhacka rödlöken. Strimla salladslöken och kärna ur och finhacka jalapeñon.

3

Skala och kärna ur mangon och tärna den eller kör den i matberedaren. Dela gurkan på längden och gröp ur vattnet.

4

Kärna ur tomat och chili och finhacka. Kärna och gröp ur avokadorna och hacka eller mosa dem i en skål. Blanda i tomathacket.

5

Skala och hacka rödlök, chili och vitlök. Stek godsakerna i olivolja i en stekpanna tills de mjuknat lite grann.

6

Bland samman alla ingredienser till kryddblandningen (anchochili, spiskummin, oregano och vatten). Rör om tills det blir en jämn pasta.

7

Moffa ner tomat, lök och jalapeño i en skål. Pressa över limesaft, tillsätt olivolja, salta, peppra och ös i koriander. Rör om för glatta livet.

Mangosalsa

8

Skär gurkan i småbitar. Finhacka rödlök, chili och koriander. Blanda ihop i en skål. Tillsätt rivet limeskal och pressad limejuice. Sedan smakar du av med salt!

Guacamole

9

Pressa över limesaften och strössla chili över avokadon och tomaterna. Skeda runt.

10

Skölj och sila av de svarta bönorna ordentligt och häll sedan över bönorna i stekpannan tillsammans med löken. Fräs någon minut.

11

Strimla bacon och stek på medelvärme. Ta upp baconet och lägg åt sidan. Spara baconfettet i pannan.

12

Riv ner vitlöken och smaka av med salt och svartpeppar.

13

Häll på vatten, sänk till medelvärme och låt röran sjuda tills allt vatten ångat bort. Mixa med en mixer eller mosa med en gaffel beroende på hur lättuggat du vill ha det. Salta och peppra som du vill.

Recepten är hämtade ur boken "Söndagsmiddag - Riddarna runt det operfekta bordet" som är skriven av Sanna Lundell och Ann Söderlund. Bokes ges ut av "The Book affair" och är fotad av Erica Wessman

14

Bryn köttbitarna i omgångar i lite av bacon fettet och lite olivolja. Under tiden finhackar du lök, vitlök och chili. Upp med köttet.

15

Hacka koriandern och blanda runt med olivoljan i guacamolen.

Chili- och bönröra

16

Fräs lök, vitlök och chili några minuter. Tjoffa ner kryddblandningen och fräs ett par minuter till.

17

Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. De sista 5 minuterna har du i baconet.

18

Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm på chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera genast eller låt stå i kylskåpet i 2–3 dagar. Grytan blir bara godare av det.

Fräsch tomatsalsa

Bild:

Erica Wessman