Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
1 tsk | Timjan - torkad | |
2 st | Stjärnanis | |
1 st | Vitlök | |
1 msk | Ättiksprit | |
400 g | Passerade Tomater | |
1 kg | Älgstek | |
1 st | Röd Paprika | |
1 tsk | Paprikakrydda | |
2 st | Lagerblad | |
1 msk | Råsocker Strö | |
1 krm | Svartpeppar | |
1 krm | Salt | |
1 tsk | Torkad oregano | |
2 st | Chili | |
1 msk | Smör | |
1 dl | Chilisås Original | |
2 st | Gul lök | |
50 cl | Porter |
Låt köttet bli rumstempererat. Skär det i bitar. Skiva lök, vitlök, paprika och chili. Bryn allt i smör i en stor gryta. Tillsätt kryddor, porter, tomater och chilisås. Tillsätt vatten om det behövs. Låt småputtra 3–4 timmar under lock. Mosa köttet lite med en gaffel. Om det är mycket vätska i grytan när köttet är klart kan du låta chilin koka utan lock tills vätskan minskat. Smaka av med socker, ättiksprit och salt. Chilin på bilden serverades med crème fraiche, skivad salladslök och friterade tortillabröd, men du bestämmer förstås själv vad du vill servera till.
: Hur het eller mild man vill ha sin gryta råder det alltid delade meningar om. Vill du ha den hetare lägger du i mer eller starkare chili. Om du vill ha den mildare tar du bort chilins kärnor och innerväggar. Tycker du grytan blev väl stark serverar du den med en rejäl klick crème fraiche. Om man som Jänkar-Fredrik föredrar den lite ljusare ölen får man ersätta porter med Budweiser. Det är inte rätt, Fredrik, men det är okej.
1 Paprikapulver 37g Santa Maria
1 Svartpeppar Hel 70g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla