Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Lammfärsröra | ||
0,8 st | Färsk timjan | |
2 krm | Kanel Malen | |
0,5 msk | Olivolja | |
2 st | Lagerblad | |
400 g | Lammfärs | |
4 msk | Tomatpuré | |
0,5 msk | Smör | |
2 st | Gul lök | |
2 krm | Svartpeppar Malen | |
2 klyfta | Vitlök Vanlig | |
2 krm | Salt | |
4 dl | Vatten | |
Sallad | ||
1 st | Kvisttomater | |
1 st | Röd Paprika | |
0,5 st | Huvudsallat | |
Lammoussaka | ||
2 st | Aubergine | |
3 krm | Salt | |
2 msk | Olivolja | |
0,5 st | Citron | |
300 g | Potatis Fast | |
Bechamelsås | ||
100 g | Parmesanost | |
5 msk | Vetemjöl | |
1 krm | Vitpeppar Malen | |
75 g | Smör | |
5 dl | Standardmjölk | |
2 krm | Salt | |
2 krm | Muskot Malen |
Lammoussaka: Skär auberginerna i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg dem i en bunke och salta vardera sida. Låt ligga i ca tio min. Om det bildats vatten, häll av det från bunken. Pressa därefter över citronsaft på båda sidorna och smörj in dem med olivolja.
Skala potatisen och koka i saltat vatten.
Lammfärsröra: Skala och strimla gul lök samt skala och finhacka vitlök. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna och stek löken gyllenbrun. Tillsätt lammfärsen och bryn tills den är genomstekt. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, 0,5 st kruka finhackad timjan och kanel. Tillsätt vatten och låt puttra i ca tio min. Salta och peppra efter smak. Ställ färsen åt sidan.
Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Pudra i vetemjöl under omrörning. Tillsätt mjölk under konstant omrörning, rör i 70 g ost. När såsen tjocknat, smaka av med salt, vitpeppar och muskot och ställ såsen åt sidan.
Lammoussaka: Stek aubergineskivorna mjuka och gyllenbruna i en stekpanna med lite olivolja.
Häll av vattnet från potatisen och skiva dem i ½ cm tjocka skivor. Ringla över lite olivolja.
Varva bechamelsås, potatis, aubergineskivor och lammfärs direkt på tallrikar. Ringla över lite extra bechamelsås och toppa med riven parmesanost och hackad timjan.
Sallad: Skölj och strimla sallad. Skölj och skär paprika och tomat i bitar och blanda samman i en skål. Servera salladen till lammoussakan.
Foto och Styling: Sanna Livijn Wexell
Näringsvärde: 693 kcal, 35 g protein, 44 g fett, 37 g kolhydrater.
Bild:
Sanna Livijn Wexell
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Vitpeppar Malen 35g Santa Maria