Gå vidare till huvudinnehåll
Fredriks lammoussaka på tallrik
Fredrik Jonsson

Fredriks lammoussaka på tallrik

40 minEnkelt
419,50 kr
4 portioner 57,62 kr per portion
Vår gästkock Fredrik Jonsson från Sveriges mästerkock har skapat en härlig version av den grekiska klassikern moussaka. I den här nya tappningen monteras lammfärs, aubergine och bechamelsås direkt på tallriken. En riktig hit! (Tastelines matkasse v40 2015)

Lammfärsröra
0,8 stFärsk timjan
2 krmKanel Malen
0,5 mskOlivolja
2 stLagerblad
400 gLammfärs
4 mskTomatpuré
0,5 mskSmör
2 stGul lök
2 krmSvartpeppar Malen
2 klyftaVitlök Vanlig
2 krmSalt
4 dlVatten
Sallad
1 stKvisttomater
1 stRöd Paprika
0,5 stHuvudsallat
Lammoussaka
2 stAubergine
3 krmSalt
2 mskOlivolja
0,5 stCitron
300 gPotatis Fast
Bechamelsås
100 gParmesanost
5 mskVetemjöl
1 krmVitpeppar Malen
75 gSmör
5 dlStandardmjölk
2 krmSalt
2 krmMuskot Malen
Instruktioner
1

Lammoussaka: Skär auberginerna i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg dem i en bunke och salta vardera sida. Låt ligga i ca tio min. Om det bildats vatten, häll av det från bunken. Pressa därefter över citronsaft på båda sidorna och smörj in dem med olivolja.

2

Skala potatisen och koka i saltat vatten.

3

Lammfärsröra: Skala och strimla gul lök samt skala och finhacka vitlök. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna och stek löken gyllenbrun. Tillsätt lammfärsen och bryn tills den är genomstekt. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, 0,5 st kruka finhackad timjan och kanel. Tillsätt vatten och låt puttra i ca tio min. Salta och peppra efter smak. Ställ färsen åt sidan.

4

Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Pudra i vetemjöl under omrörning. Tillsätt mjölk under konstant omrörning, rör i 70 g ost. När såsen tjocknat, smaka av med salt, vitpeppar och muskot och ställ såsen åt sidan.

5

Lammoussaka: Stek aubergineskivorna mjuka och gyllenbruna i en stekpanna med lite olivolja.

6

Häll av vattnet från potatisen och skiva dem i ½ cm tjocka skivor. Ringla över lite olivolja.

7

Varva bechamelsås, potatis, aubergineskivor och lammfärs direkt på tallrikar. Ringla över lite extra bechamelsås och toppa med riven parmesanost och hackad timjan.

8

Sallad: Skölj och strimla sallad. Skölj och skär paprika och tomat i bitar och blanda samman i en skål. Servera salladen till lammoussakan.

Foto och Styling: Sanna Livijn Wexell

Näringsvärde: 693 kcal, 35 g protein, 44 g fett, 37 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell