Gå vidare till huvudinnehåll
Focaccia med tomat och oliver
Gunilla Stübner och Mari Bergman

Focaccia med tomat och oliver

1 t 30 minEnkelt
71,85 kr
8 portioner 6,01 kr per portion
Det italienska matbrödet focaccia bakas med fördel i långpanna vilket är perfekt när man väntar många gäster. Brödet kan smaksättas med en mängd olika godsaker såsom fetaost, rosmarin, soltorkade tomater, lök, olivolja, parmesanost, havssalt, fänkål och oliver? I just det här receptet har vi valt att använda oss av tomater och oliver. Mums!

Fyllning
2 mskVatten
235 gBlandade oliver
125 gKörsbärstomater
1 mskFlingsalt
Deg
2 mskOlivolja
25 gJäst Original Färsk
2 tskSalt
1 stBakplåtspapper
9 dlVetemjöl
4 dlVatten
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 225°.

2

Deg: Lägg olivolja, mjöl, salt och smulad jäst i en bunke. Värm vattnet till 37° och rör ner i mjölblandningen.

3

Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig men fortfarande lite klibbig. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min.

4

Klä en långpanna, ca 30X40 cm, med bakplåtspapper och pensla på olivolja. Häll den jästa degen direkt ner i långpannan och platta ut den med mjölade händer. Låt jäsa utan bakduk ca 20 min.

5

Fyllning: Halvera tomater. Tryck ner oliver och tomathalvor i degen. Pensla med kallt vatten och strö över saltet. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.

6

Ta ut brödet från ugnen och låt det svalna. Skär brödet i bitar och servera.

Bild:

Nurlan Emir