Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Lag | ||
3 l | Vatten | |
1 dl | Grovt salt | |
10 st | Dillkronor | |
1 kg | Levande kräftor | |
Vanliga ingredienser för den som vill | ||
33 cl | Folköl 3,5 % | |
1 msk | Anis | |
1 msk | Strösocker | |
1 msk | Kummin | |
1 st | Gul lök | |
1 msk | Fänkål Krydda |
Gå igenom kräftorna och kontrollera att alla lever. Skölj dem noga i kallt vatten.
Avlivning:
Koka upp vatten i en stor kastrull. Man brukar säga 2 liter stormkokande vatten per 6 kräftor. Lägg i kräftorna med huvudet först, så att de dör omedelbart. Låt koka någon minut. Ta upp och lägg i en ny omgång. Det går också bra att avliva kräftorna direkt i koklagen – bara man ser till att det kokar ordentligt hela tiden och att det är tillräckligt mycket vatten.
Koklagen:
Koka upp vatten med salt, hälften av dillkronorna och eventuellt övriga ingredienser. Låt koka 10 minuter.
Lägg i kräftorna, låt lagen koka upp igen, och koka sedan cirka 7 minuter under lock.
Ta upp kräftorna ur lagen. Sila lagen så att den kokta dillen försvinner. Häll lagen på färska dillkronor. Lägg i kräftorna. Se till att lagen täcker kräftorna.
Kyl ner kräftorna i lagen så snabbt som möjligt och låt stå kallt ett dygn. Kokta kräftor kan frysas i sin lag.
Receptet är hämtat ur "Kräftboken" av Annika Mogensen (Ordalaget Bokförlag)
Bild:
Ann-Sofi Rosenkvist
1 Hushållssalt Grovt 1kg Falksalt