Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Tillbehör | ||
1 kg | Delikatesspotatis | |
250 g | Sparris Färsk | |
1 st | Citron | |
Rubb | ||
1 msk | Olivolja | |
1 tsk | Råsocker Strö | |
2 tsk | Fänkål Krydda | |
1 tsk | Chiliflakes | |
2 msk | Smör | |
2 tsk | Kummin | |
1 st | Citron | |
1 tsk | Salt | |
Västerbottenssås | ||
0,5 klyfta | Vitlök Färsk | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
2 krm | Salt | |
0,5 tsk | Vitvinsvinäger | |
75 g | Västerbottensost | |
3 dl | Vispgrädde | |
Lax | ||
400 g | Laxfilé |
Tillbehör: Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Rubb: Lägg råsocker, kumminfrön, fänkålsfrö, chiliflakes, salt och rivet citronskal (bara det gula annars blir det lätt beskt) i en mortel. Mortla ihop kryddorna ordentligt.
Skär laxfilén i 4 portionsbitar och ringla lite olja över. Gnid in rubben ordentligt på båda sidor.
Hetta upp en panna med olivolja och lite smör. Stek laxfiléerna på båda sidor så att de får en fin gyllenbrun stekyta. Ta en sked och svep smöret som blir kvar i panna över varje laxbit. Sänk värmen och låt laxen bli klar i pannan.
Tillbehör: Skär bort den träiga delen av sparrisen och koka upp lite lättsaltat vatten i en vid kastrull. Koka sparrisen 1-2 min.
Västerbottenssås: Finhacka eller pressa vitlöken och fräs i lite smör i en kastrull.
Tillsätt grädde och låt såsen koka ihop ordentligt. Vispa ner Västerbottensosten lite i taget tills du får en krämig sås. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
Servera laxen med kokt potatis, Västerbottenssås, sparris och en citronklyfta.
Bild:
Nurlan Emir
1 Chilipeppar Red Hot Flakes 28g Santa Maria
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Vitvinsvinäger EKO/KRAV 250ml Garant Eko
1 Vispgrädde 36% 5dl Arla Köket