Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Varm citronsås | ||
0,25 st | Persilja - färsk | |
0,5 tsk | Salt | |
3 dl | Vatten | |
3 dl | Vispgrädde | |
1 st | Gul lök | |
2 dl | Vitt vin | |
2 msk | Fiskfond | |
0,5 msk | Rapsolja | |
2 klyfta | Vitlök Vanlig | |
25 g | Smör | |
1 krm | Vitpeppar Malen | |
0,5 st | Citron | |
0,5 st | Citron | |
1 st | Dill - färsk | |
250 g | Svart Ris | |
3 tsk | Citronpeppar | |
2 dl | Grovt salt | |
1 msk | Olivolja | |
600 g | Färsk laxfilé |
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Skär laxen i fyra portionsbitar. Olja in laxen med olivolja och krydda med citronpeppar på alla sidor av laxen. Strö ut kvarnsalt på en ugnsplåt och lägg laxen med skinnsidan nedåt på saltet. Sätt in i mitten av ugnen och baka laxen tills du får en innertemperatur på cirka 56°C, tar cirka 45-50 minuter beroende på storlek på laxbitarna.
Citronsås: Grovhacka gul lök med innersta skalet kvar. Smasha vitlöken med skalet kvar. Hetta upp rapsolja och smält smör i en stek- eller traktörpanna och fräs gul lök och vitlök på svag värme. Lägg i citronzest och persilja, rör om och krydda med vitpeppar.
Häll på vitt vin och fiskfond, koka upp och låt vätskan reducera till hälften. Häll på vispgrädde, rör om, och låt grädden reducera till hälften.
Sila av såsen och smaka av med salt, vitpeppar och ca 1 msk citronsaft. Garnera rätten med färsk dill och citronklyftor.
Bild:
Emma Mattsson
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Fiskfond 180ml Touch of Taste
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Vitpeppar Malen 35g Santa Maria
1 Citronpeppar 55g Santa Maria
1 Hushållssalt Grovt 1kg Falksalt