Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Pajdeg | ||
100 g | Smör | |
1 st | Ägg | |
2 dl | Strösocker | |
0,25 tsk | Salt | |
150 g | Vetemjöl | |
2 msk | Vispgrädde | |
Lemoncurd | ||
6 st | Ägg | |
2 dl | Strösocker | |
1 st | Citron - Eko | |
120 g | Smör | |
2 st | Lime | |
Maräng | ||
1,5 dl | Strösocker | |
3 st | Ägg |
Värm ugnen till 200 grader. Ta fram en pajform, 24 cm.
Pajdeg: Vispa samman grädde och äggula i en liten skål. Spara äggvitan i en skål vid sidan av, den ska användas till marängen.
Blanda mjöl, salt och strösocker i en stor skål. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt grädd- och äggulemixen och blanda samman till en smidig deg. Plasta degen och lägg in i kylen i 20 min.
Kavla ut degen så att den är något större än formen. Lägg degen över formen och tryck ut den i kanterna hela vägen upp. Ställ in pajformen i frysen i 10 min. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i ugnen i 10–15 min. Ta ut pajskalet och sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
Lemoncurd: Vispa ihop 4 hela ägg och ytterligare 2 äggulor i en stor bunke. Spara äggvitorna tillsammans med den andra äggvitan till marängen.
Lägg smör, strösocker, rivet skal och saft från citron och lime i en kastrull. Smält samman på låg värme och låt sedan svalna.
Tillsätt smörblandningen lite i taget till de vispade äggen och vispa samman. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud sakta på låg värme under konstant vispning tills curden tjocknar. Ta av från plattan och sila curden genom en finmaskig sil.
Häll lemoncurden i pajskalet och grädda i ugnen i ca 8 min. Ta ut pajen och låt svalna helt. Ställ gärna in pajen i kylen.
Maräng: Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till ett fast skum. Fyll en spritspåse med marängen och spritsa ut små marängtoppar över pajen. Bränn marängen med en brännare. Klart att servera.
Bild:
Pelle Bergström
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Vispgrädde 36% 5dl Arla Köket