Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Mandelmassa | ||
2 dl | Strösocker | |
250 g | Sötmandel Naturell | |
Fyllning | ||
1 dl | Florsocker | |
1 l | Vispgrädde | |
Bullarna | ||
0,5 tsk | Salt | |
1 st | Ägg | |
1,5 dl | Strösocker | |
12 dl | Vetemjöl | |
150 g | Smör | |
2,5 tsk | Kardemummakärnor | |
3 dl | Standardmjölk | |
50 g | Jäst Original Färsk |
Gör egen mandelmassa: Skålla mandlarna genom att koka upp dem med vatten, kyla i iskallt vatten och sedan trycka ur mandlarna ur skalen. Mixa mandlarna med en matberedare till ett finkornigt pulver.
Tillsätt sockret och mixa med mandelmjölet tills blandningen blivit slät och varm. Det här kan ta några minuter.
Ta fram smöret i god tid så att det blir rumsvarmt. Du kan snabba upp det genom att hyvla skivor av smöret på en tallrik.
Krossa kardemummakärnorna i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarm.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med lite av mjölken, tillsätt sedan resten av mjölken.
Rör ner strösocker, salt, smör i bitar och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget, och bearbeta 10 minuter tills degen känns smidig och lite åt det kladdigare laget. Mängden mjöl kan variera från deg till deg, så känn efter.
Täck bunken med en kökshandduk eller ännu hellre plastfolie och jäs till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 18 lika stora delar.
Rundriv bullarna, dvs forma släta bullar genom att dra i degen och vika skarvarna neråt, tills du får en slät yta. Placera på bullplåtar, 9 på varje, och låt jäsa i 45-60 minuter under kökshandduk eller plastfolie.
Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter, tills semlorna blivit gyllene. Låt svalna på galler.
Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet. Blanda innanmätet med mandelmassa och en skvätt vispgrädde eller mjölk till en krämig mix.
Fyll semlorna med 400 g mandelmassan, spritsa på grädde och lägg på locket. Pudra över florsocker.
Bild:
Kerstin Eriksson
1 Florsocker Fairtrade 500g Garant
2 Vispgrädde 36% 5dl Arla Köket
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla