Gå vidare till huvudinnehåll
Moussaka på sötpotatis och vegofärs
Mari Bergman

Moussaka på sötpotatis och vegofärs

1 tEnkelt
310,95 kr
4 portioner39,99 kr per portion
En smakrik moussaka inspirerad av den klassiska grekiska rätten med samma namn, men här med sötpotatis och vegofärs. Den tar lite tid att göra, men är värd varenda minut.

1 stBakplåtspapper
500 gSötpotatis
1 krmSalt Fint
2 stAubergine
Ostsås
2,5 mskVetemjöl
4 dlMellanmjölk
150 gRiven Ost
1 krmSalt Fint
4 mskSmör
2 stÄgg
Sallad
1 tskBalsamvinäger
0,5 stHuvudsallat
1 stRöd Paprika
0,5 stGurka
1 mskOlivolja
Vegofärssås
3 dlVatten
3 krmTorkad oregano
3 mskTomatpuré
3 klyftaVitlök Vanlig
2 krmSvartpeppar Malen
1 mskBalsamvinäger
2 krmKanel Malen
380 gKrossade Tomater
300 gVegetarisk Färs
2 krmChilipulver
1 stGul lök
1 tskHonung Flytande
1 mskOlivolja
0,75 tskSalt Fint
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Skala sötpotatisen och skölj auberginerna. Skiva sötpotatisen och auberginen i ½ cm tunna skivor. Lägg ut aubergineskivorna på ett bakplåtspapper och strö över lite salt. Låt dem ligga och vätskas ur medan du gör såserna. Torka dem sedan torra med lite papper innan du monterar ihop moussakan. Förvara sötpotatisskivorna i en skål med vatten.

3

Vegofärssås: Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och fräs löken mjuk. Tillsätt sojafärsen, chilipulver, kanel, oregano, peppar och salt. Fräs under omrörning ca 2 minuter. Tillsätt tomatpuré, balsamvinäger, honung, krossade tomater och vatten. Låt det puttra ihop i ca 5 minuter.

4

Ostsås: Smält smöret i en kastrull och vispa ut mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget tills du får en slät sås. Låt såsen sjuda upp på svag värme och låt den sjuda några minuter så att den tjocknar. Tillsätt 2 st äggulor, 100 gram riven ost och salt.

5

Moussaka: Ta fram en långpanna och bred ut lite ostsås i botten. Lägg ett lager aubergineskivor över såsen, fördela ett lager färssås över och sedan ostsås. Lägg sedan ett lager sötpotatisskivor, färssås och ostsås. Avsluta med ett lager aubergineskivor och toppa med ostsås och resten av den rivna osten. Sätt in i ugnen ca 30 minuter.

6

Sallad: Skölj och strimla salladen. Skölj och tärna paprika och gurka och blanda ihop i en skål. Ringla över lite olja och balsamvinäger.

Servera moussakan tillsammans med salladen.

Näringsvärde: 731 kcal, 36 g protein, 37 g fett, 59 g kolhydrater.

Bild:

Lisa Löwenborg