Gå vidare till huvudinnehåll
Sandras mozzarellafyllda risottobollar
Sandra Mastio

Sandras mozzarellafyllda risottobollar

1 tEnkelt
384,50 kr
4 portioner 47,20 kr per portion
Mästerkocksvinnaren Sandra Mastio gästar vår matkasse och bjuder på godaste risottobollarna. De är magiska! Perfekt att göra på överbliven risotto.

Risottobollar
2 stÄgg
125 gMozzarellaost
1 krmSalt
0,5 dlOlivolja
2 dlStröbröd
Tillbehör
0,5 stRomansallat
0,5 stGurka
Risotto
0,5 dlOlivolja
1 krmSvartpeppar Malen
250 gRisotto
2 klyftaVitlök Vanlig
50 gGrana Padano
1 stFänkål Färsk
1 krmFänkål Krydda
1 stGul lök
1 krmSalt
1 lVatten
1,5 dlMatlagningsvin Vitt
2 stKycklingfond
Tomatsås
3 mskOlivolja
1 tskSalt
400 gPasserade Tomater
2 tskTorkad oregano
Instruktioner
1

Risotto: Värm upp buljongen i en kastrull och håll den varm.

2

Skala och finhacka vitlök och lök. Ansa och hacka fänkålen i 1 cm stora kuber. Riv osten fint. Mortla fänkålsfröna fint.

3

Värm upp olivolja i en tjockbottnad kastrull eller en traktörpanna. Lägg ner löken och vitlöken och stek den mjuk och glansig. Den ska inte få färg. När den är mjuk häller du i riset, fänkålsfröna och den tärnade fänkålen och rör runt. Rosta allt i ca 5 minuter, tills riset blivit lite genomskinligt på ytan.

4

Häll på vinet och reducera ner det med två tredjedelar.

5

Nu kommer den omsorgskrävande delen – buljongen ska koka in och få riset att släppa stärkelse för en riktigt krämig och fin risotto. Detta sker om man häller på buljongen varm och lite i taget. Börja med så pass mycket buljong att det gott och väl täcker innehållet i kastrullen. Sänk värmen till medel/låg, risotton ska knappt puttra.Tillsätt lite buljong i taget och låt risotton puttra ca 10-15 min.

6

Rör ner osten under kraftig omrörning så den löser sig jämnt i risotton. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.

7

Risottobollar: Rulla golfbollsstora bollar av den kalla risotton, tryck in en bit mozzarella i mitten och stäng ordentligt.

8

Vänd dem i uppvispat ägg och ströbröd och fritera dem i en djup kastrull i omgångar i olivolja. Ca 5-7 st åt gången är lagom. Håll oljan på en temperatur om ca 180 grader, inte över. När bollarna är gyllene på alla sidor lägger du upp dem på hushållspapper och saltar dem.

9

Tomatsås: Rör samman alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull tills allt har löst upp sig. Låt den sjuda upp och ta av från plattan.

10

Tillbehör: Skölj och strimla salladen och skölj och skär gurkan i bitar.

Servera risottobollarna med tomatsås och sallad.

Näringsvärde: 945 kcal, 24 g protein, 56 g fett, 89 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijnn Wexell