Gå vidare till huvudinnehåll
Sandras mozzarellafyllda risottobollar
Sandra Mastio

Sandras mozzarellafyllda risottobollar

1 tEnkelt
Mästerkocksvinnaren Sandra Mastio gästar vår matkasse och bjuder på godaste risottobollarna. De är magiska! Perfekt att göra på överbliven risotto.

Risottobollar
2 stÄgg
125 gMozzarellaost
1 krmSalt
0,5 dlOlivolja
2 dlStröbröd
Tillbehör
0,5 stRomansallat
0,5 stGurka
Risotto
0,5 dlOlivolja
1 krmSvartpeppar Malen
250 gRisotto
2 klyftaVitlök Vanlig
50 gGrana Padano
1 stFänkål Färsk
1 krmFänkål Krydda
1 stGul lök
1 krmSalt
1 lVatten
1,5 dlMatlagningsvin Vitt
2 stKycklingfond
Tomatsås
3 mskOlivolja
1 tskSalt
400 gPasserade Tomater
2 tskTorkad oregano
Instruktioner
1

Risotto: Värm upp buljongen i en kastrull och håll den varm.

2

Skala och finhacka vitlök och lök. Ansa och hacka fänkålen i 1 cm stora kuber. Riv osten fint. Mortla fänkålsfröna fint.

3

Värm upp olivolja i en tjockbottnad kastrull eller en traktörpanna. Lägg ner löken och vitlöken och stek den mjuk och glansig. Den ska inte få färg. När den är mjuk häller du i riset, fänkålsfröna och den tärnade fänkålen och rör runt. Rosta allt i ca 5 minuter, tills riset blivit lite genomskinligt på ytan.

4

Häll på vinet och reducera ner det med två tredjedelar.

5

Nu kommer den omsorgskrävande delen – buljongen ska koka in och få riset att släppa stärkelse för en riktigt krämig och fin risotto. Detta sker om man häller på buljongen varm och lite i taget. Börja med så pass mycket buljong att det gott och väl täcker innehållet i kastrullen. Sänk värmen till medel/låg, risotton ska knappt puttra.Tillsätt lite buljong i taget och låt risotton puttra ca 10-15 min.

6

Rör ner osten under kraftig omrörning så den löser sig jämnt i risotton. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.

7

Risottobollar: Rulla golfbollsstora bollar av den kalla risotton, tryck in en bit mozzarella i mitten och stäng ordentligt.

8

Vänd dem i uppvispat ägg och ströbröd och fritera dem i en djup kastrull i omgångar i olivolja. Ca 5-7 st åt gången är lagom. Håll oljan på en temperatur om ca 180 grader, inte över. När bollarna är gyllene på alla sidor lägger du upp dem på hushållspapper och saltar dem.

9

Tomatsås: Rör samman alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull tills allt har löst upp sig. Låt den sjuda upp och ta av från plattan.

10

Tillbehör: Skölj och strimla salladen och skölj och skär gurkan i bitar.

Servera risottobollarna med tomatsås och sallad.

Näringsvärde: 945 kcal, 24 g protein, 56 g fett, 89 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijnn Wexell

384,60 kr
4 portioner • 47,10 kr per portion
Kronägg Ägg Frigående EKO M/L 10-p 650g
40,95 kr

4,10 kr /st


Michelangelo Mozzarella 125g Michelangelo
16,95 kr

135,60 kr /kg


Falksalt Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
19,95 kr

33,25 kr /kg


Garant Olivolja Classico

1 Olivolja Classico

Basvaror
750 ml
99,50 kr

132,67 kr /l


Eldorado Ströbröd 400g

1 Ströbröd 400g

Basvaror
400 g
18,50 kr

46,25 kr /kg


Romansallad Klass1 Spanien

1 Romansallad Klass1

Extrapris
Spanien, 180 g
15,00 kr

21,95 kr


Gurka Svensk Klass1 Sverige

1 Gurka Svensk Klass1

2 för 25 kr
Sverige, 270 g
20,95 kr

77,59 kr /kg


Santa Maria Svartpeppar Grovmalen
33,95 kr

998,53 kr /kg


Itigo Risotto Karl-Johansvamp EKO 200g Itigo
149,90 kr

374,75 kr /kg


Vitlök Klass1 Spanien

1 Vitlök Klass1

2 för 20 kr
Basvaror
Spanien, 55 g
10,95 kr

199,09 kr /kg


Garant Grana Padano 200g
61,95 kr

309,75 kr /kg


Fänkål Klass1 Italien

1 Fänkål Klass1

Italien, 294 g
11,95 kr

40,65 kr /kg


Kockens Fänkål Malen16g Kockens

1 Fänkål Malen16g Kockens

Inte tillgänglig
16 g
14,95 kr

934,38 kr /kg


Lök Gul styck Klass1 Sverige

1 Lök Gul styck Klass1

4 för 14 kr
Sverige, 180 g
4,00 kr

22,22 kr /kg


Garant Matlagningsvin Vitt 250ml
36,50 kr

146,00 kr /l


Bong Touch of Taste Kycklingfond

2 Kycklingfond

Basvaror
180 ml
83,00 kr

230,56 kr /l


Eldorado Passerade Tomater
11,50 kr

23,00 kr /kg


Santa Maria Oregano 5g

1 Oregano 5g

Basvaror
5 g
34,95 kr

6 990,00 kr /kg