Gå vidare till huvudinnehåll
Räksmörgås med egengjord aioli
Fredrik Jonsson

Räksmörgås med egengjord aioli

30 minMedel
330,65 kr
4 portioner 40,75 kr per portion
Mättande räkmacka med smakrik aioli. Räkna en brödskiva per person.

Aioli
1 klyftaVitlök Vanlig
1 stÄgg
3 dlRapsolja
2 krmVitpeppar Malen
1 mskVitvinsvinäger
1 mskDijonsenap
2 krmSalt
Smörgås
0,25 stDill - färsk
8 stÄgg
300 gSurdegsbröd
1 stRödlök
1 stKrispsallat
150 gCitron, (1 st)
2 mskOlivolja
500 gRäkor Skalade
25 gSmör
Instruktioner
1

Aioli: blanda äggula, pressad vitlök, vitvinsvinäger, dijonsenap, salt och vitpeppar i en glas- eller plastskål. Häll i rapsolja med en fin och jämn stråle samtidigt som du vispar med en ballong- eller elvisp.

2

Lägg äggen i en kastrull och täck dem med vatten. Koka upp och låt äggen koka i cirka 6 minuter. Skölj äggen med kallt vatten, skala och skiva dem tunt.

3

Hetta upp olivolja i en stekpanna och rosta brödskivorna i olivolja på vardera sidan i cirka 30 sekunder eller tills brödet blivit frasigt. Rosta gärna en eller två brödskivor åt gången. Ta bort brödskivorna ur stekpannan och låt dem svalna.

4

Skölj och torka salladen, bryt bladen i större bitar. Skala och finhacka rödlök. Sila av spadet från räkorna. Klyfta citron.

5

Montera smörgåsen: bre smör eller Bregott på vardera brödskiva, därefter rikligt med aioli. Lägg på de skivade äggen (två per smörgås) och mer aioli på äggen. Strö över salladsblad.

6

Fördela räkorna jämnt på de fyra smörgåsarna. Toppa med hackad rödlök och garnera med färsk dill. Servera vardera smörgås med citronklyftor, pressa över citronsaft precis innan servering.

Bild:

Emma Mattsson