Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Topping | ||
1 dl | Kolasås | |
1 dl | Riven kokos | |
Vetedeg | ||
50 g | Jäst Söta Degar Färsk | |
1 kg | Vetemjöl | |
5 dl | Standardmjölk | |
2 dl | Strösocker | |
1 tsk | Salt | |
250 g | Smör | |
0,5 tsk | Kardemummakärnor | |
Fyllning | ||
5 tsk | Kanel Malen | |
1 dl | Strösocker | |
3 st | Äpplen | |
150 g | Smör | |
Sockerlag | ||
2 dl | Vatten | |
1 dl | Strösocker | |
Pensling | ||
1 st | Ägg | |
1 dl | Pärlsocker |
Vetedeg: Värm mjölken till rumstemperatur. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Mortla kardemummakärnorna. Blanda ner kardemumma, rumstempererat smör delat i bitar, strösocker och hälften av mjölet. Arbeta ihop ingredienserna till en kladdig deg. Tillsätt saltet och addera mer mjöl efter behov.
Knåda degen i ungefär 10 min med maskin. Lägg på lite tid om du knådar degen för hand.
Låt degen jäsa i drygt 1 tim. Den ska bli dubbelt så stor.
Fyllning: Skala och riv äpplena. Blanda eller mixa ihop alla ingredienserna till en jämn smet.
Vetedeg: Dela degen i två lika delar när den jäst klart. Ta den ena delen och kavla ut till en stor rektangel, ca mått 30x40 cm.
Bre ut fyllningen i ett jämnt lager. Rulla ihop degen så tajt du kan.
Skär ca 2 centimeter tjocka skivor. Lägg bullarna med snittytan uppåt på en plåt.
Pensla bullarna med ägg och grädda dem i ugnen på 200 grader i ca 10 min eller tills de fått fin färg.
Sockerlag: Koka upp vatten och socker. Rör om tills sockret lösts upp och vätskan tjocknat lite.
Vetedeg: Pensla bullarna med sockerlagen direkt när de kommer ut ur ugnen.
Topping: Spritsa bullarna med kolasås och strössla över riven kokos innan servering.
Bild:
Nurlan Emir
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Äpple Svenska "Aroma" Klass1