Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Kaka | ||
6 dl | Vetemjöl | |
4 st | Ägg | |
200 g | Smör | |
4 dl | Strösocker | |
2 dl | Muscovadosocker | |
1 msk | Kardemumma Mald | |
Päron | ||
4 st | Päron Kaiser | |
3 dl | Vatten | |
0,5 g | Saffran | |
4 dl | Strösocker | |
Till servering | ||
3 msk | Florsocker |
Skala päronen, halvera och kärna ur dem och skär dem i klyftor. Mortla saffran och 1 msk socker till ett fint pulver. Koka upp det tillsammans med resterande socker samt vatten i en kastrull. Lägg ner päronklyftorna och låt koka i tre minuter. Ta av plattan från spisen och låt päronen svalna i lagen.
Värm ugnen till 175 grader. Lägg två bakplåtspapper omlott i en ugnsform (ca 20x30 cm).
Lägg smöret i en skål och smält det på svag värme i mikron. Rör ner socker, muscovadosocker, ägg, mjöl och kardemumma med en slev till en slät smet. Använd inte elvisp. Häll smeten i formen.
Ta upp päronklyftorna ur lagen och tryck ner dem i kaksmeten.
Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig när den är klar. Skär kakan i bitar och pudra över florsocker.
Bild:
Katja Kristoferson
1 Ägg Frigående EKO M/L 10-p 650g
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Kardemumma Malen 28g Santa Maria
1 Florsocker Fairtrade 500g Garant